ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή στοιχεία της Eurostat για τις ανικανοποίητες ανάγκες Υγείας στην Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή στοιχεία της Eurostat για τις ανικανοποίητες ανάγκες Υγείας στην Ελλάδα

Tα στοιχεία της Eurostat για ανικανοποίητες ανάγκες Υγείας στην Ελλάδα φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου.

24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  στην ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση της Eurostat σχετικά με τους ανανεωμένους δείκτες της που αφορούν στο τρίτο κεφάλαιο του του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων (EPRS), κεφάλαιο το οποίο τιτλοφορείται «Κοινωνική Προστασία και Συμπερίληψη» ενώ παρατίθενται τα στοιχεία για τον δείκτη ανικανοποίητων αναγκών των ληπτών υπηρεσιών υγείας.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς δείχνουν ότι η Ελλάδα καταγράφει μια ακόμη θλιβερή πρωτιά μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, και δείχνουν ότι «οι νεοδεξιές “μεταρρυθμίσεις” της χειρότερης ελληνικής κυβέρνησης από τη Μεταπολίτευση στερούν από τους κατοίκους της χώρας μας σημαντικές υπηρεσίες υγείας».

«Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμευόμαστε για την επαναθεμελίωση του ΕΣΥ και την αποκατάσταση του δημόσιου και ανθρωποκεντρικού χαρακτήρα του, που η πολιτική της νεοδεξιάς κυβέρνησης της ΝΔ έχει διαλύσει εις βάρος των ασθενών και των οικογενειών τους, καθώς και των εργαζομένων στον πολύπαθο χώρο της υγείας» τονίζουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Πρόσφατα, η EUROSTAT ανακοίνωσε τους ανανεωμένους δείκτες της που αφορούν στο τρίτο κεφάλαιο του του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων (EPRS), κεφάλαιο το οποίο τιτλοφορείται «Κοινωνική Προστασία και Συμπερίληψη». Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί την περίθαλψη και φροντίδα υγείας ως ένα αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα και για αυτό το λόγο την έχει συμπεριλάβει ως μια από τις είκοσι (20) αρχές του EPRS. Πρόκειται για το δικαίωμα όλων για έγκαιρη πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή φροντίδα υγείας καλής ποιότητας, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και θεραπείας.

Οι αξίες αυτές λειτουργούν ως φάρος που οδηγεί την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια ισχυρή, κοινωνική Ευρώπη η οποία χαρακτηρίζεται από δικαιοσύνη και συμπεριληπτικότητα και προσφέρει σε όλους πολλές ευκαιρίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτό το πλαίσιο παρακολουθεί την πρόοδο των κρατών-μελών της όσον αφορά την εφαρμογή αυτών των είκοσι αξιών του Ευρωπαϊκού Πυλώνα και για το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί έναν «πίνακα αποτελεσμάτων» (scoreboard), ο οποίος περιλαμβάνει συγκεκριμένους δείκτες-κλειδιά, με βάση τους οποίους μετριέται η επίδοση των χωρών και εντοπίζονται οι κοινωνικές προκλήσεις που αυτές αντιμετωπίζουν, ενώ, ταυτόχρονα, βοηθά στην μακροπρόθεσμη εκτίμηση της συνολικής προόδου των κρατών-μελών.

Ο δείκτης των ανικανοποίητων αναγκών που αναφέρονται από τους ίδιους τους λήπτες υπηρεσιών υγείας εντάσσεται, βάσει συμπερασμάτων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στους βασικούς δείκτες, γεγονός που καταδεικνύει τη σπουδαιότητα και σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο συγκεκριμένο δείκτη. Διότι αυτός καταγράφει την ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως σε έγκαιρη, ποιοτική και οικονομικά προσιτή παροχή υπηρεσιών υγείας, ως σημείο αναφοράς ενός σύγχρονου, ευνομούμενου και δημοκρατικού κράτους δικαίου, το οποίο μεριμνά για την ευημερία των πολιτών σε ένα πλαίσιο δικαιοσύνης και συμπερίληψης.

Δυστυχώς, η Ελλάδα στέφεται αρνητική πρωταθλήτρια στον προαναφερόμενο δείκτη. Με ποσοστό 11,6% είναι το κράτος μέλος της Ε.Ε με την υψηλότερη χειρότερη επίδοση, όταν ο ενωσιακός μέσος όρος είναι μόλις 2,4%. Με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας ο δείκτης αυτός παρουσιάζει συνεχή αύξηση από το 2019 ως σήμερα και αποτυπώνει πολύ αδρά τις οδυνηρές συνέπειες των νεοδεξιών πολιτικών υγείας που εφαρμόζει ευλαβικά η κυβέρνηση της ΝΔ.

Περνώντας και στους δυο θεωρούμενους δευτερεύοντας δείκτες του «scoreboard», τα πράγματα επιμένουν να δείχνουν άσχημα όσον αφορά στην επίδοση της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, θα δούμε τον δείκτη που αφορά στην δαπάνη της γενικής κυβέρνησης για υπηρεσίες υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ και τον δείκτη που αφορά στις άμεσες ιδιωτικές πληρωμές: ο μεν πρώτος παρουσιάζει περαιτέρω μείωση και πλέον βρίσκεται στο 6%, όταν ο ενωσιακός μέσος όρος είναι 7,6%, ο δε δεύτερος παρουσιάζει περαιτέρω αύξηση και βρίσκεται πια στο 33,5%, όταν ο ενωσιακός μέσος όρος είναι στο 14,5%. Και οι δυο αυτοί δείκτες ξεχωριστά αλλά και συνδυαστικά αποτυπώνουν την περιστολή της δημόσιας και την αύξηση της ιδιωτικής συμμετοχής στην συνολική δαπάνη για την υγεία: το κράτος αποχωρεί και ο πολίτης επωμίζεται το βάρος, κυρίως οικονομικό, αυτής της υποχώρησης.

Επειδή η βελτίωση και διατήρηση της υγείας των πολιτών είναι εκ του Συντάγματος μέριμνα του κράτους.

Επειδή η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της Ε.Ε και είναι υποχρεωμένη να ευθυγραμμίζεται με τις ενωσιακές προτεραιότητες και πολιτικές.

Επειδή ο προαναφερόμενος «πίνακας αποτελεσμάτων» της Κομισιόν καταγράφει μόνο αρνητικές αριστείες της χώρας μας στον ευαίσθητο τομέα της υγείας ως συνέπεια των αποτυχημένων νεοφιλελεύθερων πολιτικών υγείας που η κυβέρνηση εφαρμόζει από το 2019 ως σήμερα.

Επειδή η εμφανής υστέρηση στους δείκτες αυτούς μεταφράζεται σε αδυναμία πρόσβασης ενός πολύ μεγάλου μέρους των ανθρώπων της χώρας σε υπηρεσίες υγείας αλλά και σε ολοένα αυξανόμενη μετακύλιση οικονομικού κόστους στα νοικοκυριά αν θέλουν να τυγχάνουν φροντίδας και περίθαλψης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Έχουν περιέλθει σε γνώση του τα στοιχεία αυτά;
Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να βελτιωθούν οι δείκτες αυτοί;
Οι ερωτώντες Βουλευτές

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Αποστολάκης Ευάγγελος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βέττα Καλλιόπη
Γαβρήλος Γεώργιος
Γιαννούλης Χρήστος
Δούρου Ειρήνη (Ρένα)
Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κεδίκογλου Συμεών
Κόκκαλης Βασίλειος
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Πέτρος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαρακιώτης Ιωάννης
Φάμελλος Σωκράτης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος»

Διαβάστε επίσης

Μισέλ Μπαρνιέ: Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας – Τι αλλάζει στη γαλλική πολιτική

Ανατριχιαστικό φάουλ από το Λιμενικό Σώμα

Μήλος: Εκπαιδευτικός αναγκάστηκε να κοιμάται… στο νηπιαγωγείο

Ουκρανία: «Θύελλα» κατά Ζελένσκι μετά τον ανασχηματισμό – «Συγκεντρώνει την εξουσία γύρω του»

«Θυσιάστηκα στο βωμό της ακολασίας, νιώθω αηδία» – Συγκλόνισε η 72χρονη Ζιζέλ ενώπιον των 50 βιαστών της (Photos)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter