ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή ο αυξανόμενος αριθμός παραιτήσεων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή ο αυξανόμενος αριθμός παραιτήσεων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό παραιτήσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς μέχρι τώρα το ποσοστό αύξησης εκτιμάται στο 70% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Συγκεκριμένα 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του τομεάρχη Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη στην ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή αναφέρουν: «Σύμφωνα με ενημέρωση συνδικαλιστικών ενώσεων, οι παραιτήσεις στελεχών των ΕΔ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και είναι κατά πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ενδεικτικά, μέχρι τώρα το ποσοστό αύξησης εκτιμάται στο 70% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο».

Τονίζουν ότι «σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιογραφικές αναφορές, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων προβαίνουν σε μαζικές παραιτήσεις λόγω της αυξανόμενης πίεσης, των ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας, της υποστελέχωσης και της έλλειψης επαρκούς διοικητικής υποστήριξης και μέριμνας από την ηγεσία των επιτελείων».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, καλούν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια να απαντήσει:

  1. Ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να αναλάβετε για τη βελτίωση των οικονομικών απολαβών, των συνθηκών εργασίας και την αντιμετώπιση των διοικητικών προβλημάτων που απασχολούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων;
  2. Υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υποστελέχωσης που αναφέρουν τα στελέχη και την ανακοπή των παραιτήσεων; Αν ναι, ποιο είναι αυτό;
  3. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών;

 

Αναλυτικά η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Σύμφωνα με ενημέρωση συνδικαλιστικών ενώσεων, οι παραιτήσεις στελεχών των ΕΔ συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και είναι κατά πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ενδεικτικά, μέχρι τώρα το ποσοστό αύξησης εκτιμάται στο 70% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Οι παραιτήσεις αφορούν στελέχη όλων των κατηγοριών προέλευσης και βαθμών τα οποία επικαλούνται κυρίως τις οικονομικές δυσχέρειες στον οικογενειακό τους προγραμματισμό αλλά και τις συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας. Σημαντικός αριθμός παραιτήσεων προέρχεται από τις μονάδες του Στόλου και αφορούν εκπαιδευμένα και έμπειρα στελέχη δημιουργώντας έτσι σοβαρό πρόβλημα στην στελέχωση των υπαρχόντων αλλά και των νέων υπό παραλαβή μονάδων του Στόλου.

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα από το ΥΠΕΘΑ, θεωρούνται από τα στελέχη ελλιπή καθόσον δεν λύνουν τα συσσωρευμένα σοβαρά προβλήματα και αφορούν το υποσχόμενο εδώ και καιρό μισθολόγιο ,το στεγαστικό πρόγραμμα ,τα επιδόματα ειδικών συνθηκών τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, τον οικογενειακό προγραμματισμό για τις μεταθέσεις και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιογραφικές αναφορές, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων προβαίνουν σε μαζικές παραιτήσεις λόγω της αυξανόμενης πίεσης, των ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας, της υποστελέχωσης και της έλλειψης επαρκούς διοικητικής υποστήριξης και μέριμνας από την ηγεσία των επιτελείων. Πιο συγκεκριμένα, τα στελέχη καταγγέλλουν υπερβολικές ώρες εργασίας, χωρίς τον απαραίτητο χρόνο ανάπαυσης, ενώ οι μισθοί τους παραμένουν στάσιμοι και δεν ανταποκρίνονται στο κόστος ζωής, με αποτέλεσμα πολλοί να αναγκάζονται να καταφύγουν σε δεύτερη δουλειά. Την ίδια στιγμή, προβλήματα στην υλικοτεχνική υποστήριξη δυσχεραίνουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης σε πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι κάτω του επιπέδου που θα έπρεπε να προσφέρει η Πολιτεία στα στελέχη της.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να καταγράφεται σημαντική αύξηση στις παραιτήσεις έμπειρων στελεχών, γεγονός που δυσχεραίνει τη εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας επηρεάζοντας τις επιχειρησιακές απαιτήσεις ειδικά σε μια περίοδο όπου οι γεωπολιτικές προκλήσεις για τη χώρα αυξάνονται.

Κατόπιν των ανωτέρω:

Επειδή η διατήρηση του ηθικού των στελεχών των Ε.Δ και της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί ζήτημα εθνικής σημασίας και επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια της χώρας.

Επειδή η μέριμνα της πολιτείας για τα αξιοπρεπή διαβίωση με αξιοπρεπείς οικονομικές απολαβές και συνθήκες εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι κρίσιμες για την αποτελεσματικότητα και την απόδοσή τους.

Επειδή οι μαζικές παραιτήσεις στελεχών επιδεινώνουν την υποστελέχωση και δημιουργούν σοβαρά κενά σε σημαντικές μονάδες των ΕΔ, απειλώντας την εύρυθμη λειτουργία τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να αναλάβετε για τη βελτίωση των οικονομικών απολαβών, των συνθηκών εργασίας και την αντιμετώπιση των διοικητικών προβλημάτων που απασχολούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων;
Υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υποστελέχωσης που αναφέρουν τα στελέχη και την ανακοπή των παραιτήσεων; Αν ναι, ποιο είναι αυτό;
Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των στελεχών;
Οι ερωτώντες βουλευτές:

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Ζαμπάρας Μίλτος

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Καλαματιανός Διονύσης

Κασιμάτη Νίνα

Κόκκαλης Βασίλης

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Ιωάννης

Τσαπανίδου Πόπη

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος»

Διαβάστε επίσης:

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φτιάχνει κάστρο χωρίς πρίγκιπες και δούκες

Ποιος παίζει παιχνίδια κατά της δημοσιογραφίας και υπέρ του Φλώρου;

Χρήστος Σταϊκούρας: Υπό τη σκιά των Τεμπών στήνει επικοινωνιακό σόου μπροστά στον Άρειο Πάγο (Video)

Φετουλάχ Γκιουλέν: Ποιος ήταν ο εχθρός του Ερντογάν – Ήθελε ένα «ανεκτικό Ισλάμ», σκληρή δουλειά και εκπαίδευση

Βίος και πολυτέλεια του σερ Πιτσιλή

Οι πρωταγωνιστές της απάτης-καρουζέλ και οι στενοί δεσμοί με την κυβέρνηση

Χανιά: Συναγερμός για κρούσμα νορβηγικής ψώρας σε σχολείο – Mεταδίδεται εύκολα, έχει έντονα συμπτώματα (Video)

Μεγαλώνει το χάσμα στη ΝΔ – «Να μη θεωρηθεί δεδομένη η ψήφος μου ούτε για ΠτΔ», λέει ο Βλάχος

Κλείνει ξανά το ΟΑΚΑ – Εργασίες το καλοκαίρι για τις στέγες Καλατράβα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter