Ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του είναι να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ του αναγκαίου ριζοσπαστισμού και του εφικτού
Ενα βήμα μπροστά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα επιδιώξει να βρίσκεται το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αρχής γενομένης από την ομιλία του στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο.
Το πρώτο δείγμα γραφής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το έδειξε με τις ομολογουμένως τολμηρές οικονομικές προτάσεις για την ανάσχεση της ακρίβειας που σαρώνει την αγορά. Τέτοιες είναι η αναστολή επιβολής του φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο (αυξήθηκε 97% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020), το πάγωμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, η αναστολή επιβολής του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης για τα νοικοκυριά, η σημαντική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη (το πιο κοστοβόρο μέτρο) και η επέκταση των επιδομάτων θέρμανσης και σε ανώτερα εισοδηματικά κλιμάκια.
Μέτρα που εκτιμάται ότι θα κοστίσουν στον κρατικό προϋπολογισμό περί το 1,5 δισ. ευρώ και τα οποία επεξεργάστηκε και κοστολόγησε το επιτελείο της Εφης Αχτσιόγλου και εγκρίθηκαν από τον Αλ. Τσίπρα στη συνεδρίαση της προηγούμενης Τρίτης με τους τομεάρχες. Υπήρξαν μάλιστα και κάποιοι εντός της συνεδρίασης που εξέφρασαν τις ενστάσεις τους λέγοντας πως «αν τα ανακοινώσουμε, πρέπει και να τα εφαρμόσουμε όταν γίνουμε κυβέρνηση» αλλά έλαβαν την απάντηση ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τα ανακοινώνουμε, για να τα εφαρμόσουμε όταν γίνουμε κυβέρνηση.
Πυρ ομαδόν για την ακρίβεια
Στο ίδιο μήκος κύματος με όλα τα παραπάνω βρίσκεται και η ερώτηση των 46 βουλευτών του κόμματος προς τον υπουργό Ανάπτυξης για τις ανατιμήσεις-φωτιά σε πάνω από 500 προϊόντα που θα επιβαρύνουν από τον Σεπτέμβριο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Αλλωστε για πρώτη φορά στην εξαμηνιαία έρευνα κλίματος του ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ καταγράφεται τόσο υψηλό ποσοστό επιχειρήσεων που δήλωσαν πως αύξησαν τις τιμές τους (23,6%). Ανάλογο είναι και το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι θα αυξήσουν τις τιμές τους το επόμενο διάστημα (22,2%). Στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολύ δύσκολη καθώς το 36,7% εξ αυτών
Αρχής γενομένης από τη ΔΕΘ, ο ΣΥΡΙΖΑ εντός εξαμήνου πρέπει να προβάλει το κυβερνητικό του πρόγραμμα, με συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα μεγάλα ανοιχτά θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα δηλώνει ότι βρίσκεται αντιμέτωπο με το φάσμα του λουκέτου!
Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει τη διαγραφή των τόκων και των προσαυξήσεων και μέρος από τη βασική οφειλή των χρεών που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και την αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής μέχρι και σε 120 δόσεις. Η τεχνογνωσία υπάρχει, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εφαρμόσει αντίστοιχη ρύθμιση χρεών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπροσθέτως το κόμμα έχει ταχθεί υπέρ της μετατροπής της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα (με κριτήρια) και της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση θέσεων εργασίας, για όσο διάστημα χρειαστεί, με παράλληλη υποχρέωση διατήρησης του συνόλου των εργαζομένων.
Ολα τα παραπάνω αναμένεται να τα εξειδικεύσει περαιτέρω στην ομιλία του στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο ο Αλ. Τσίπρας, έχοντας βέβαια και την «προίκα» των έξι συνδιασκέψεων, μαζί με προτάσεις που θα καταθέσει, όπως λένε στενοί του συνεργάτες, για τα παιδιά, τους νέους, την υγεία και τους μικρομεσαίους. Για τον σκοπό αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συναντήθηκε με φορείς της βόρειας Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, θα συναντηθεί και με αντίστοιχους φορείς στην Αθήνα την τρέχουσα εβδομάδα.
Στο στόχαστρο ο Μητσοτάκης
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της κριτικής του στον Κυρ. Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνο» πρωθυπουργό ο οποίος βάζει σε περιπέτειες τη χώρα. Είναι κάτι που, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, απαιτούν οι συγκυρίες, πάντα βέβαια και υπό το πρίσμα της πρόβλεψης Τσίπρα στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open ότι την ερχόμενη άνοιξη θα έχουμε εκλογές. Οπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα αντέξει τη ραγδαία φθορά της εικόνας του ίδιου και της κυβέρνησής του και, προκειμένου να αποφύγει να εξαντλήσει την τετραετία φέρνοντας το κόμμα του αντιμέτωπο με ιστορικά χαμηλά ποσοστά και φυσικά και τον ίδιο απέναντι στην κριτική των δελφίνων εντός της δεξιάς πολυκατοικίας, θα πάει σε πρόωρες εκλογές.
Αυτό φυσικά σημαίνει ότι το φθινόπωρο και τον χειμώνα, δηλαδή σε διάστημα περίπου έξι μηνών, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προβάλει το κυβερνητικό του πρόγραμμα με συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα μεγάλα ανοιχτά θέματα που αντιμετωπίζουν η χώρα και οι πολίτες: την εξέλιξη της πανδημίας, την ενίσχυση του ΕΣΥ, τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων, την ακρίβεια, την αύξηση του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας, τη ρύθμιση των χρεών μέσα στην πανδημία, τα εθνικά κ.λπ.
Το κρίσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του είναι να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ του αναγκαίου ριζοσπαστισμού –«αλλιώς δεν σπας αυγά» λένε πολλοί εντός του κόμματος– και του εφικτού. Δηλαδή όταν και αν έρθει στην εξουσία να κάνει πράξη όσα εξαγγέλλει σήμερα, που φυσικά οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές αφού έχουμε βγει από τα μνημόνια και μας έχουν μείνει οι μνημονιακές πολιτικές και ο δημοσιονομικός πέλεκυς λόγω πανδημίας δεν υφίσταται.