ΣΥΡΙΖΑ: Σενάρια για αναβολή του συνεδρίου μετά τον αποκλεισμό του Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Σενάρια για αναβολή του συνεδρίου μετά τον αποκλεισμό του Κασσελάκη

Φουντώνουν τα σενάρια για αναβολή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες εξελίξεις, την απόφαση της θυελλώδους Κεντρικής Επιτροπής και τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη.

Με μήνυμά του, το πρωί της Δευτέρας, ο Στέφανος Κασσελάκης, κάλεσε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να πάρουν το κόμμα στα χέρια τους στο συνέδριο. Παράλληλα, κατήγγειλε «η μειοψηφία των μελών ενός οργάνου απαγόρευσε στο νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος να είναι εκ νέου υποψήφιος». 

Διαβάστε επίσης: Νέο μήνυμα Κασσελάκη: «Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας στο συνέδριο»

Την ίδια στιγμή, σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί το συνέδριο, υπάρχει και το σενάριο του εσωτερικού δημοψηφίσματος. Γεγονός που ο Στέφανος Κασσελάκης είχε υπαινιχθεί στην συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Χαρακτηριστικά είχε δηλώσει: «Το καταστατικό δίνει και δικαιώματα πρωτοβουλιών στα μέλη του κόμματος. Άρα λοιπόν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, δεν θα επιτρέψουμε σενάριο ρευστοποίησης του κόμματος, δεν θα επιτρέψουμε σενάριο αναβολής».

Ωστόσο, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, για τη διεξαγωγή εσωτερικού δημοψηφίσματος απαιτείται το αίτημα αυτό να συγκεντρώνει τις υπογραφές από το 15% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του κόμματος, ενώ η έγκριση του ερωτήματος του εκάστοτε δημοψηφίσματος απαιτεί το 50%+1 των μελών.

Τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ

«Άρθρο 24 – Εσωτερικά δημοψηφίσματα

1. Σοβαρά ζητήματα της πολιτικής και της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να αντιμετωπιστούν με την προσφυγή στη θέληση των μελών του, με το θεσμό του εσωτερικού δημοψηφίσματος στη βάση εναλλακτικών προτάσεων. Στην απόφαση με την οποία προκηρύσσεται ένα εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να προβλέπεται και η συμμετοχή των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο αντίστοιχο επίπεδο.

2. Εσωτερικό δημοψήφισμα προκηρύσσεται:

(α) σε εθνικό επίπεδο, με αίτημα του 15% των μελών που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΚΕ.

3. Οι αποφάσεις των δημοψηφισμάτων είναι δεσμευτικές για το κόμμα στο αντίστοιχο επίπεδο, εφόσον συμμετέχει το 50%+1 των δικαιούμενων να ψηφίσουν σε αυτά.

Άρθρο 25 – Όροι διενέργειας δημοψηφισμάτων

Απαραίτητη προϋπόθεση για την διενέργεια του δημοψηφίσματος είναι η ενημέρωση επί των κρινόμενων θέσεων και ο δημόσιος διάλογος.

Την πολιτική ευθύνη της διενέργειας του δημοψηφίσματος έχει η ΚΕ ή η αντίστοιχη ΠΣΕ κατά περίπτωση, η οποία καθορίζει κάθε φορά τους όρους και τη διαδικασία.

Την ευθύνη της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος έχει εφορευτική επιτροπή που ορίζεται από την ΚΕ ή την αντίστοιχη ΠΣΕ κατά περίπτωση. Η εφορευτική επιτροπή οφείλει, μαζί με τα δελτία ψηφοφορίας, να αποστείλει στα μέλη και κείμενα με τις απόψεις που έχουν εκφραστεί για το υπό κρίση θέμα.

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος προϋποθέτει επαρκή και ισότιμη ενημέρωση για τα ζητήματα, μέσα από συνεδριάσεις των ΟΜ, στις οποίες όταν το δημοψήφισμα είναι ανοιχτό και σε φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούνται και αυτοί, ανοιχτές εκδηλώσεις, συζητήσεις, αρθρογραφία κ.ο.κ.

Εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να διεξάγεται και μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του κόμματος, εφ’ όσον πληρούνται τα εχέγγυα μυστικότητας και εγκυρότητας της ψήφου.

Διαβάστε επίσης:

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter