ΣΥΡΙΖΑ: Πυρά Πολάκη σε Φάμελλο για την πρόταση στο ΠΑΣΟΚ και για την κομματική λειτουργία

ΣΥΡΙΖΑ: Πυρά Πολάκη σε Φάμελλο για την πρόταση στο ΠΑΣΟΚ και για την κομματική λειτουργία

Ενστάσεις για την πρόταση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ προβάλλει μς έμφαση ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης . Στο πλάισιο της πρόσκλησης του Σωκράτη Φάμελλου για προγραμματικό διάλογο των προοδευτικών δυνάμεων με προοπτική κοινού εκλογικού ψηφοδελτίου, ο Παύλος Πολάκης, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ δεν συνάδουν με την προοπτική συνεργασιας με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ απέρριψε τα περί νέου φορέα.

Υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε συλλογική συζήτηση στην Κουμουνδούρου και στην Κεντρική Επιτροπή για την προταση εκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και χαρακτηρισε την πρόσκληση ως ” κίνηση πραγματικά χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του κόμματος».

Μεταξύ άλλων ανέφερε :

«Με ποιο ΠΑΣΟΚ θα συμμαχήσουμε συντρόφισσες και σύντροφοι;
Με αυτό που θεωρεί το πρόγραμμα rearm Europe ως πρώτο βήμα και ζητά επιπλέον κεφάλαια ή με κάποιο άλλο φαντασιακό ΠΑΣΟΚ;
Με αυτό που θέλει την κατάργηση του άρθρου 16 ή με το υπόλοιπο;
Με το ΠΑΣΟΚ που ψήφισε υπέρ των Ωνάσειον σχολείων;
Αυτό που έχει ανάγκη η κοινωνία δεν είναι να πέσει ο Μητσοτάκης ως πρόσωπο, αλλά οι πολιτικές της ΝΔ. Υπάρχει έστω μία ή ένας σε αυτή την αίθουσα που πιστεύει ότι αυτό μπορεί να συμβεί με τη δημιουργία κοινού φορέα με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη; Αν υπάρχει, ας σηκώσει το χέρι του αυτή τη στιγμή να τον δούμε»

Συντροφοι, δεν πάμε καλά…”

Παράλληλα, ο Παύλος αναφερομενος στην πορεία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε αχηματικά: “Σύντροφοι, δεν πάμε καλά..”
Ασκησε κριτική στη λειτουργία του οργανωτικού (ζήτημα στελέχωσης της 5μελούς γραμματείας του).

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι “ξεχειλώθηκε” η απόφαση της ΚΕ με την οποία Γ. Βασιλειάδης και ο Χ. Σπίρτζης που είχαν παραιτηθεί, επέστρεψαν στις θέσεις που κατείχαν στην ΠΓ. Τόνισε ότι η απόφαση αυτή διευρύνθηκε έτσι ώστε να επιστρέψει ο Δ. Τεμπονέρας στην ΠΓ και ο Στ. Τζουμάκας σε θέση στην ΠΓ στην οποία δεν είχε εκλεγεί καθώς κατέλαβε τη θέση του Χ. Σπίρτζη όταν εκείνος παραιτήθηκε.
“Καλώς επέστρεψαν, όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο, αλλά θα έπρεπε να επιστρέψουν ως απλά μέλη στις οργανώσεις τους. Προσωπικά, από την αρχή ζήτησα τη διεύρυνση της ΠΓ, έτσι ώστε να αντανακλά τα δεδομένα όπως αυτά δημιουργήθηκαν μετά τις προεδρικές εκλογές. Αντί αυτού είδαμε κατά παράβαση του καταστατικού, προσθήκες μελών χωρίς καν απόφαση της ΚΕ.”.
Επίαης, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί δεν υπήρξε συζήτηση στην Πολιτική Γραμματεία και ψηφοφορία στην περίπτωση του ινστιτούτου Πουλατζά για την επιλογή προέδρου του ΔΣ και Διευθύντριας του Επιστημονικού Συμβουλίου (τοποθετήθηκαν αντίστοιχα ο Αλέκος Φλαμπουράρης και η Μαρία Ρεπούση).

Σημείωσε ότι το Ινστιτούτο Πουλατζάς, το οποίο χρηματοδοτείται μέσω ΣΥΡΙΖΑ, “έχω τη γνώμη ότι θα πρέπει να αναδιοργανωθεί εκ βάθρων έτσι ώστε να αποτελέσει το όχημα προκειμένου να γειωθούμε εκ νέου με το χώρο της αριστερής διανόησης και των πανεπιστημιακών γενικότερα, που ήταν κάποτε για εμάς χώροι προνομιακοί. Αντί αυτού έχω την εντύπωση ότι σπαταλάμε αυτό το κεφάλαιο προκειμένου να κάνουμε “κομματική διπλωματία””.

Προτάσεις για το πρόγραμμα

Τις απόψεις του για τις πολιτικές της Κουμουνδούρου και για το πρόγραμμα ο Παύλος Πολάκης τις ανέπτυξε με κριτήριο την ανάγκη να μπουν αιχμές .
Τις προτεραιότητες στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο ίδιος τις προτείνει, τις συνόψισε στα εξής 6 σημεία:

1. Την άμεση επαναφορά του 13ου μισθού/σύνταξης με ταυτόχρονο σχεδιασμό και χρονική δέσμευση για τον 14ο μισθό/σύνταξης.
2. Την επανάκτηση υπό δημόσιο έλεγχο δημόσιων αγαθών και στρατηγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας (Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, λιμάνια, αεροδρόμια και τρένα).
3. Ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους με μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση.
4. Ισχυρό κοινωνικό κράτος στη βάση ενός νέου συμβολαίου με όσους και όσες το υπηρετούν που θα βασίζεται από την πλευρά του κράτους στο διπλασιασμό των αμοιβών.
5. Πανελλαδικό σχέδιο βασισμένο στις ιδιομορφίες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου, για την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής, της κτηνοτροφίας, της μεταποίησης και δέσμευση για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
6. Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, που πέρα από το ξεκάθαρο ΟΧΙ στο rearm Europe ως προϋπόθεση για μια άλλη Ευρώπη, θα περιλαμβάνει καθαρές κόκκινες γραμμές με Τουρκία και υποστήριξη δίκαιης λύσης του Παλαιστινιακού. Η Ελλάδα πρωτοπόρος στο δρόμο για μια νέα αρχιτεκτονική ευρωπαϊκής ασφαλείας που θα συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης

Μιανμάρ: «Προειδοποίηση για εκτεταμένη ρευστοποίηση» – Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς από τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ

Ανεξέλεγκτη δικαιοσύνη – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Η Ουκρανία δεν αναγνωρίζει την αμερικανική βοήθεια ως δάνειο – Διπλωματική ρήξη προ των πυλών;

Διαρροή-σοκ στο ΕΑΠ: 813 GB προσωπικά δεδομένα των φοιτητών στο dark web

Τουρκία: Αφέθηκε ελεύθερος ο δικηγόρος του Εκρέμ Ιμάμογλου – Συνεχίζει την καταστολή ο Ερντογάν

Ετικέτες

Documento Newsletter