ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: «Η κυβέρνηση δεν βγάζει ούτε τον χειμώνα»

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: «Η κυβέρνηση δεν βγάζει ούτε τον χειμώνα»

Το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας όπου σταθεί κι όπου βρεθεί επαναλαμβάνει ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει στο τέλος του καλοκαιριού να «δραπετεύσει» προκηρύσσοντας εκλογές. Το είπε ξανά την Πέμπτη από τη Ρόδο. Εντυπωσιακή ομολογουμένως δήλωση, επειδή ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός δεν έχει το ίδιο επίπεδο ενημέρωσης με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ομως ο Αλ. Τσίπρας δεν μένει μόνο σε αυτήν τη δήλωση. Εχει ζητήσει από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μετά τις εσωκομματικές διαδικασίες να του φέρουν το 80% των υποψηφιοτήτων ανά την επικράτεια. Αν και ουδείς είναι στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια σειρά από ενέργειες ενισχύουν την ορθότητα της επιχειρηματολογίας Τσίπρα. Όπως για παράδειγμα η πρόσφατη ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό των τεσσάρων γυναικών που θα είναι υποψήφιες στις εκλογές με τα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Θα επιχειρήσει να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο σενάριο των εκλογών τον προσεχή Σεπτέμβριο επειδή, όπως λέει, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα μπορεί να διαχειριστεί τις τρομακτικές συνέπειες της πολιτικής του μόλις αρχίσει να έρχεται ξανά ο χειμώνας. Με τον πληθωρισμό στο 11,3% για τον Μάιο (ρεκόρ τριακονταετίας) με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, με τις αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, μεταφορές, στέγαση αλλά και βασικά είδη διατροφής να συνεχίζονται, με τους μισθούς καθηλωμένους σε μνημονιακά επίπεδα και την κυβέρνηση να απαντά με κόφτη στα κλιματιστικά (!) και με τον SARS-CoV-2 να καραδοκεί είναι προφανές ότι ο χειμώνας δεν βγαίνει δημοσκοπικά για την κυβέρνηση. Γι’ αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να σώσει ό,τι σώζεται μέσω της πρόωρης κάλπης.

Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή του, είναι προφανές ότι ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ δεν προλαβαίνει να αναδιοργανωθεί, παρά το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή η Ράνια Σβίγκου και ο Γιώργος Βασιλειάδης κάνουν επαφές για τους τομείς ευθύνης. Το αισιόδοξο όμως σενάριο είναι ότι η προοπτική των δύο εκλογικών αναμετρήσεων «θα φέρει τους έξω μέσα», όπως λένε χαρακτηριστικά. Θα ενεργοποιήσει τα 100.000 νέα μέλη που γράφτηκαν πρόσφατα ώστε να περάσουν τις πόρτες των οργανώσεων ανά την επικράτεια. Εδώ βέβαια θα χρειαστεί να ξεπεραστεί η γνωστή εσωστρέφεια και το «σύνδρομο του σκαντζόχοιρου» που επιδεικνύει μεγάλο μέρος των παλαιών μελών του κόμματος. «Κανείς δεν σκανάρει κανέναν» είναι το μότο, «οι πόρτες είναι ανοιχτές για όλους όσοι θέλουν να συνταχθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ για να τελειώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Για τον Αλ. Τσίπρα υπάρχει εναλλακτικός δρόμος που απαντά στον «εμμονικό νεοφιλελευθερισμό» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά το δύσκολο είναι αυτά τα «δεν πάει άλλο» και «δεν βγαίνει ο μήνας» που ακούει συνεχώς στις περιοδείες του να μεταφραστούν σε πολιτική πρόταση αλλαγής.

Δεν γίνεται να περνά κάτω από τα ραντάρ της κοινωνίας ότι η κυβέρνηση αυτή έχει τεράστια ευθύνη για τις μεγάλες αρνητικές πρωτιές που έχει σε όλη την Ευρώπη, όσο κι αν τα κυρίαρχα ΜΜΕ εξωραΐζουν την πραγματικότητα. Δεν γίνεται ο ενεργειακός πληθωρισμός να καταγράφτηκε τον Μάιο σε όλη την Ευρώπη 39% και στην Ελλάδα να φτάνει στο 61%!

Οι πέντε εξαγγελίες για την επόμενη ημέρα

Γι’ αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τη δέσμη των πέντε βασικών αξόνων της εναλλακτικής πρότασης πολιτικής αλλαγής. Τις πέντε δεσμεύσεις που θα κάνει πράξη από την πρώτη ημέρα της εκλογής του:

01. Καταπολέμηση της ακρίβειας.

02. Στήριξη του κόσμου της εργασίας.

03. Στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των αγροτών με διαγραφή μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, με χρηματοδοτήσεις για τους αγρότες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες μέσα από τον ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. «Πρέπει να πάνε τα χρήματα σε αυτούς που έχουν ανάγκη και όχι σε δέκα μεγάλες οικογένειες στον τόπο μας που βγάζουν για χρόνια τον πλούτο μέσα από τον ιδρώτα και τον μόχθο του εργαζόμενου και του μικρομεσαίου επιχειρηματία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

04. Στήριξη του κοινωνικού κράτους μέσα από τη στήριξη του ΕΣΥ και της κοινωνικής ασφάλισης. «Δέσμευσή μας να στηρίξουμε με προσλήψεις το ΕΣΥ. Δέσμευσή μας να ανασυγκροτήσουμε το μισθολόγιο δίνοντας κίνητρα σε νέους επιστήμονες να μη φεύγουν στο εξωτερικό και να ενταχθούν στο ΕΣΥ. Και δέσμευσή μας είναι η στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που πρέπει να έχει αναδιανεμητικό καθολικό χαρακτήρα, με την κατάργηση της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων και την παραχώρηση του πλέον του 1,5 δισ. ευρώ στους συνταξιούχους. Είτε μέσω της 13ης σύνταξης είτε με στοχευμένη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων».

05. Στήριξη των νέων της χώρας μέσα από πρόγραμμα που θα βοηθήσει τα νέα ζευγάρια να μείνουν στον τόπο μας και να δημιουργήσουν οικογένειες. «Πρόγραμμα που θα λύνει το βασικό θέμα της στέγης και ταυτόχρονα καταργώντας τις ρυθμίσεις που έβαζαν εμπόδια στην είσοδό τους στα πανεπιστήμια, όπως είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής που θέσπισε η κ. Κεραμέως προκειμένου να δώσει έδαφος στους ιδιοκτήτες κολεγίων για να έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αποτέλεσμα, τα παιδιά μας να μην περνάνε στα πανεπιστήμια παρότι έχουν τις δυνατότητες να σπουδάσουν και να ψάχνουν να βρουν, πληρώνοντας το κατάλληλο αντίτιμο, μια θέση σε κολέγιο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter