ΣΥΡΙΖΑ: Πορεία προς την εκλογική βάση του νέου κόμματος

Σε όλους τους νομούς της χώρας για το νέο κόμμα.

Ο δρόμος προς το άνοιγμα του κόμματος στα εκλογικά εκείνα στρώματα που το στήριξαν στις πρόσφατες εκλογές είναι επιβεβλημένος αλλά δεν θα είναι ανέφελος. Η μεταφορά του κέντρου βάρους λήψεων των αποφάσεων στον νέο φορέα που θα δημιουργηθεί και η ένταξη και ενεργοποίηση νέων προσώπων εκτός ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν ερωτήματα που χρήζουν προσεκτικών χειρισμών τόσο στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος όσο και στην ουσία του. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει συγκροτηθεί σε σώμα η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΟΕΑ) στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και θα λάβει όλες τις σημαντικές αποφάσεις στον δρόμο προς το τακτικό συνέδριο το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Την ίδια περίοδο αναμένεται να είναι έτοιμη και η διακήρυξη του νέου φορέα που θα δημιουργηθεί ώστε να εκκινήσουν και επίσημα η καμπάνια εγγραφής νέων μελών και οι περιοδείες ανά την επικράτεια του Αλέξη Τσίπρα και των κορυφαίων στελεχών του νέου φορέα.

Στην ΚΟΕΑ θα μετέχουν τα μέλη της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ενώ από πλευράς Προοδευτικής Συμμαχίας τα ονόματα όσων θα συμμετάσχουν όχι μόνο στην ΚΟΕΑ αλλά και σε όλες τις επιτροπές που αυτήν τη στιγμή λειτουργούν εντός του ΣΥΡΙΖΑ θα σταλούν στο γραφείο του προέδρου του κόμματος μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, λέει στο Documento o άνθρωπος που έχει αναλάβει να καταρτίσει τον σχετικό πίνακα.

Τα πρόσωπα

Στις εν λόγω προτάσεις θα περιλαμβάνονται πρόσωπα από τον χώρο, όπως οι Λούκα Κατσέλη, Στέφανος Τζουμάκας, Σωτήρης Βαλντέν, Θοδωρής Δουλουμπέκης, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης, Γιάννης Ραγκούσης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Θάνος Μωραΐτης, Αγγελος Τόλκας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μέλη της ομάδας νέων του ΚΙΝΑΛ, με αναφορά στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, PES Activists και αρκετοί άλλοι.

Με τον τρόπο αυτόν και στην ΚΟΕΑ και σε όλες τις επιμέρους επιτροπές που λειτουργούν εντός του ΣΥΡΙΖΑ θα μπουν πρόσωπα από την Προοδευτική Συμμαχία όπως φυσικά θα μπουν και στις Επιτροπές Προγράμματος, Διακήρυξης και Οργανωτικής Ανασυγκρότησης. Ειδικότερα στην ΚΟΕΑ εκτός των μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των μελών της Προοδευτικής Συμμαχίας θα συμμετάσχουν και πρόσωπα-έκπληξη από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο που δεν θα προέρχονται ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε από την Προοδευτική Συμμαχία.

Εννοείται πως όλα τα παραπάνω πρόσωπα θα αποκτήσουν και ουσιαστική σχέση με το κόμμα αφού θα γραφτούν ως ενεργά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία που θα εκκινήσει το προσεχές διάστημα με στόχο να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία εκλογής συνέδρων και φυσικά του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στο τακτικό συνέδριο.

Αγκάθια

Την ίδια ώρα τόσο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης όσο και στη συνεδρίαση της επόμενη ημέρας του συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας όπου έδωσε το παρών και ο Αλ. Τσίπρας δεν μπήκε θέμα εκλογής από την ΚΟΕΣ ενός ολιγομελούς οργάνου για τον καλύτερο συντονισμό του εγχειρήματος και την καθημερινή λειτουργία του.

Ωστόσο είναι πολλοί εντός της Προοδευτικής Συμμαχίας αλλά και στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο αλλά εδώ πρέπει να αποσαφηνιστεί και ο ρόλος της Πολιτικής Γραμματείας που λειτουργεί ήδη εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Το πιο πιθανό είναι τα δύο όργανα να συνεχίσουν να λειτουργούν αυτόνομα αφού αυτό της ΚΟΕΣ, πέρα από το ότι θα μπορούν να συμμετέχουν τα περισσότερα μέλη της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, θα ασχολείται αποκλειστικά με τα οργανωτικά θέματα του επερχόμενου συνεδρίου. Πάντως ο στόχος της ηγεσίας είναι να υπάρξει μια όσμωση των δύο χώρων και όχι η παράλληλη ή πολύ περισσότερο η αυτόνομη λειτουργία.

Αγκάθι στην όλη διαδικασία είναι το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων οργανώσεων – επιτροπών εντός του κόμματος ανά νόμο αλλά και ανά κλάδο. Αυτό από πολλούς θεωρείται επιβεβλημένο. Η ισχνή απήχηση για παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιοίκηση ή στο συνδικαλιστικό κίνημα επιβάλλει την εισδοχή νέων προσώπων μέσω της δημιουργίας νέων οργανώσεων. Κι αυτό είναι κάτι που και γνωρίζει και αποδέχεται η πλευρά της ηγεσίας. Για τον σκοπό αυτόν το προσεχές διάστημα θα λάβουν χώρα συσκέψεις στελεχών τα οποία δραστηριοποιούνται στον χώρο της αυτοδιοίκησης, στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και στα κινήματα της νεολαίας.

Ορόσημο ο Οκτώβριος

Οσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, ο στόχος είναι η διακήρυξη του νέου φορέα να δει το φως της δημοσιότητας στα τέλη Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά να εκκινήσει η καμπάνια εγγραφής νέων μελών. Οι περιοδείες του Αλ. Τσίπρα θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την παρουσία του στη ΔΕΘ στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου πρώτα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο στόχος είναι να υπάρξει παρουσία είτε του προέδρου είτε κορυφαίων στελεχών και στους 54 νομούς της χώρας. Ο πρόεδρος του κόμματος βέβαια θα μιλήσει και στο Φεστιβάλ της Νεολαίας που θα διεξαχθεί δύο εβδομάδες μετά τη ΔΕΘ. Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει και η ΚΕ του κόμματος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μεγάλο ενδιαφέρον στη λεγόμενη ψηφιοποίηση του κόμματος. Ηδη ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος έχει αναλάβει να τρέξει το όλο εγχείρημα, είχε την Παρασκευή διαρκείς συσκέψεις για το θέμα προκειμένου η νέα ψηφιακή πλατφόρμα να είναι έτοιμη και να συμβάλει (χωρίς να υποκαταστήσει το κόμμα) αποφασιστικά στην καμπάνια για νέες εγγραφές από τις αρχές Οκτωβρίου. Ο στόχος είναι να εμπλακούν σε όλη τη διαδικασία τόσο οι οργανώσεις ανά την επικράτεια (σε πολλές από αυτές δεν υπάρχει σήμερα ούτε σύνδεση στο διαδίκτυο ούτε Η/Υ ούτε άνθρωποι που μπορούν να τα χειρίζονται) όσο και μέλη τα οποία θα εκπαιδευτούν ειδικά για τον σκοπό αυτόν.