Τα επόµενα βήµατα του ΣΥΡΙΖΑ µετά τη διαµόρφωση του νέου κοινοβουλευτικού σχηµατισµού
Με όρους πολιτικής… κβαντοµηχανικής εξελίσσονται οι καταστάσεις µε επίκεντρο τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Οι αλληλεπιδράσεις των γεγονότων εντός και εκτός Κουµουνδούρου όχι µόνο υποβάλλονται σε χαοτικές συνδέσεις αλλά το κάνουν µε «πειθαρχία» πολιτικών σχεδίων, τα οποία ανάλογα από πού εκπορεύονται σκιαγραφούν ένα ρευστό τοπίο αβεβαιοτήτων. Μια σταθερά για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην πρόεδρος του κόµµατος, που επέλεξε να δώσει χώρο για νέα ηγεσία στο κόµµα και παρενέβη –αν και καθυστερηµένα, κατά την άποψη πολλών στελεχών, πρώην και νυν– όταν είδε τον κίνδυνο της δεύτερης διάσπασης να έρχεται. Πάντως µετά την έξοδο της αριστερής πτέρυγας (Οµπρέλα/οµάδα Τσακαλώτου) η αποχώρηση των 6+6/Αχτσιόγλου τον βρίσκει στα κοινοβουλευτικά έδρανα µε τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Οι εξελίξεις µε νέο κοινοβουλευτικό σχηµατισµό από πρώην βουλευτές ενεργοποιεί αντανακλαστικά και στον ΣΥΡΙΖΑ, µια δυναµική για την καλύτερη κοινοβουλευτική λειτουργία του.
Διαβάστε επίσης – Αποστομωτική απάντηση Κασσελάκη στην… απορία Τσακλόγλου γιατί οι δικηγόροι δεν γίνονται ντελιβεράδες
Αντιπολιτευτική επίθεση
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και η ηγετική οµάδα που τον περιβάλλει προτάσσουν την ανάγκη για αντιπολιτευτική επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και προτάσεις που να έρχονται ως εναλλακτική του λεγόµενου προοδευτικού χώρου απέναντι σε αντιλαϊκά και αντικοινωνικά µέτρα. Μάλιστα, µε αυτό το κριτήριο η ηγετική οµάδα της Κουµουνδούρου θα µετρήσει τη στάση των αποχωρησάντων. Ετσι κι αλλιώς ήδη από την Κουµουνδούρου εκτοξεύονται πυρά εναντίον στελεχών της Οµπρέλας και της οµάδας 6+6/Αχτσιόγλου για την υποβαθµισµένη αντιπολιτευτική τους διάθεση απέναντι στη Ν∆ κατά την προηγούµενη περίοδο της απόλυτης εσωστρέφειας.
Ωστόσο είναι αξιοσηµείωτο ότι αν και ζητήθηκε µέσω του προεδρείου της ΚΟ από τους αποχωρήσαντες βουλευτές η παράδοση των εδρών στην Κουµουνδούρου, στην απόφαση της τελευταίας Πολιτικής Γραµµατείας αποφεύχθηκε σχετική αναφορά. Αυτό εξηγείται ποικιλότροπα. Αφενός είναι ένδειξη ενός «αµορτισέρ» επιθετικότητας και εκτόνωσης ανάλογα µε τη συγκυρία – αποσυµπιέστηκε η ένταση της δήλωσης Κασσελάκη περί αποστασίας προ της αποχώρησης της οµάδας Αχτσιόγλου. Αφετέρου υπήρξαν δεύτερες σκέψεις, µε δεδοµένο ότι στην 24µελή πλέον Πολιτική Γραµµατεία –42µελής πριν από τις αποχωρήσεις– υπάρχουν και µετριοπαθή στελέχη αλλά και προερχόµενα από τους πάλαι ποτέ προεδρικούς που ασκούν κριτική στην ηγεσία και επιζητούν νέα αρχή µε πολιτικούς όρους και λιγότερη λεκτική όξυνση.
«Κοιτάµε µπροστά»
«Κοιτάµε µπροστά. Αυτό είναι το καθήκον µας, αυτός είναι ο στόχος. Ολοι θα κριθούµε από την αντιπολίτευση που θα κάνουµε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη Ν∆» δηλώνει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ∆ώρα Αυγέρη. Για να συµπληρώσει όµως µιλώντας στον Σκάι (24.11.2023) ότι «οι πρώην πια βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν έναν άλλο, αυτόνοµο δρόµο, και πλέον θα αντιµετωπίζονται ως ένας φορέας ανταγωνιστικός στο κόµµα µε τη σηµαία του οποίου εξελέγησαν στις προηγούµενες εκλογές».
Παράλληλα, η Κουµουνδούρου αναζητά συνεκτικό πολιτικό σχέδιο και, βοηθούσης της επικοινωνιακής ακτινοβολίας Κασσελάκη, την κοινωνική γείωση σε όλους τους τοµείς, από την αυτοδιοίκηση έως τους µεγάλους εργασιακούς χώρους, επιστηµονικούς φορείς και οµάδες επαγγελµατοβιοτεχνών. Είναι ενδεικτικό ότι ο Στέφ. Κασσελάκης, καταδεικνύοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εκφράσει τις αγωνίες της µεσαίας τάξης, έδωσε το παρών στη συγκέντρωση διαµαρτυρίας στην Αθήνα ενάντια στο φορολογικό νοµοσχέδιο του υπουργού Οικονοµικών Κωστή Χατζηδάκη.
Παράλληλα, το επιτελείο του προγραµµάτισε συνάντηση (διαδικτυακή) για το ίδιο ζήτηµα µε 23 προέδρους σωµατείων της εστίασης, κυρίως επαγγελµατιών και ιδιοκτητών µικροµεσαίων επιχειρήσεων.