ΣΥΡΙΖΑ-Μπουρνούς: Η ΕΕ έχει διαψεύσει τους πολίτες της με πολλούς τρόπους

Στην εναρκτήρια ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης συμμετείχε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.

Ο Γιάννης Μπουρνούς έχει οριστεί μέλος της τετραμελούς αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων στη Διάσκεψη, μαζί με τη Μαριέττα Γιαννάκου (ΝΔ), τον Δημήτρη Καιρίδη (ΝΔ) και τον Γιώργο Παπανδρέου (ΚΙΝΑΛ).

Η Διάσκεψη, που άνοιξε τις εργασίες της το Σάββατο 19 Ιουνίου στο Στρασβούργο, θα διαρκέσει ως την άνοιξη του 2022 και σε αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών, Βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και εκπρόσωποι εκατοντάδων κοινωνικών οργανώσεων, ευρωπαϊκών συνδικάτων και πρωτοβουλιών πολιτών από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Διακηρυκτικός στόχος της Διάσκεψης είναι, μέσα από τον πλούσιο διάλογο που θα αναπτυχθεί τόσο στις συναντήσεις του Στρασβούργου, όσο και στις εκατοντάδες εκδηλώσεις που θα γίνουν στα κράτη-μέλη, να αποτυπωθούν οι απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών για το παρόν και το μέλλον της ΕΕ και στη συνέχεια αυτές να γίνουν αντικείμενο διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Στην παρέμβασή του, ο Γιάννης Μπουρνούς ανέφερε:

“Ο λόγος που είμαστε εδώ συζητώντας για το μέλλον της Ευρώπης, είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση διέρχεται μια βαθιά υπαρξιακή κρίση. Η ΕΕ έχει διαψεύσει τους πολίτες της με πολλούς τρόπους, ιδίως στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας και αποδεχόμενη απαράδεκτα υψηλή ανεργία, οικονομική παρακμή και φτώχεια. Τους διέψευσε και στη διαχείριση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης με τρόπο δίκαιο και ισότιμο. Η Ένωσή μας χαρακτηρίζεται από βαθύ έλλειμμα δημοκρατικής λογοδοσίας και διαφάνειας.

Για να πετύχει αυτή η Διάσκεψη, πρέπει να ακούσουμε τους πολίτες, να είμαστε ανοιχτοί στην κριτική και στις καινοτόμες προτάσεις. Η ΕΕ έχει προβληματικό παρελθόν, αγνοώντας τους πολίτες όταν αυτοί αμφισβητούν πρωτοβουλίες και αποφάσεις που έρχονται από πάνω.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο επείγουσες είναι βαθιές αλλαγές στον τρόπο που η Ένωση δουλεύει και να δούμε τη Διάσκεψη φιλόδοξα. Οφείλουμε να δεσμευτούμε όλοι στη μετατροπή της δυσαρέσκειας και των προτάσεων σε βαθιές θεσμικές αλλαγές. Οι πολίτες δεν θα δεχτούν τίποτα λιγότερο”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ