«Οποιος κι αν εκλεγεί πρόεδρος, θα πρέπει να έχει ιδιότητες… χαϊλάντερ – και δεν φτάνουν– για να επαναφέρει σε πολιτική δράση τον ΣΥΡΙΖΑ» έλεγε στέλεχος της Κουμουνδούρου λίγο μετά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, που κι αυτή βρέθηκε διχασμένη, όπως είναι πια όλα τα συλλογικά όργανα σε όλα τα επίπεδα του κομματικού μηχανισμού της Κουμουνδούρου. «Κασσελίστες», «τσιπρικοί», «87+», «107» , μεμονωμένοι οδεύουν προς τη μάχη των μαχών. Ορόσημο το συνέδριο, ενώ χωρίς να είναι σε προτεραιότητα η συζήτηση για πολιτικές και προγραμματικές προτάσεις συνεχίζονται οι διαλυτικές αντιπαραθέσεις, στον δρόμο για την εκλογή νέας ηγεσίας. Η Κουμουνδούρου μπαίνει στην τελική ευθεία εξελίξεων, σε κάθε περίπτωση «τραυματικών». Πάντως ο επόμενος κρίσιμος σταθμός είναι το διήμερο 2-3 Νοεμβρίου εκλογής αντιπροσώπων για το συνέδριο, το οποίο (εφόσον γίνει κατά τις προγραμματισμένες ημερομηνίες 9-10 Νοεμβρίου) θα οδηγήσει προς την εκλογή προέδρου από τη βάση.
Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην ανθρωπογεωγραφία που θα διαμορφωθεί από τη σύνθεση των συνέδρων και ενώ στο μεταξύ η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την ερχόμενη εβδομάδα θα δείξει διαθέσεις και κινήσεις στελεχών για την επόμενη μέρα.
Εληξε η προθεσμία
Εχει λήξει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων και, στη βάση απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής, την οποία αμφισβητούν ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και στελέχη που τον στηρίζουν, έχει απορριφθεί η υποψηφιότητα Κασσελάκη, λόγω αντικαταστατικής στάσης και αντικομματικής συμπεριφοράς, κατά τους επικριτές του. Οι υποψήφιοι που ανεμπόδιστα θα προταθούν προς έγκριση στο συνέδριο είναι οι Απόστολος Γκλέτσος, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Νικόλας Φαραντούρης.
Οι κασσελακικοί αμφισβητούν τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, ιδιαίτερα την κήρυξη του Στέφ. Κασσελάκη ως έκπτωτου, και διεκδικούν με κάθε τρόπο να του δοθεί η δυνατότητα να περάσει η υποψηφιότητά του μέσω του συνεδρίου και να κριθεί από τη βάση. Κι όλα αυτά ενώ έχει ανοίξει γραφεία στον Ταύρο και έχει καλέσει να εγγραφούν στις οργανώσεις μελών (ΟΜ) φίλα προσκείμενοι-ες σε αυτόν για να διαμορφωθεί κύμα ψηφοφόρων/συνέδρων στη συνέχεια, ενώ στο βάθος, κατά τους επικριτές του, προετοιμάζεται για νέο κόμμα.
Οι 87+ και άλλοι αντικασσελακικοί προβληματίζονται και είναι χωρισμένοι τουλάχιστον στα δύο με επίκεντρο την αναβολή ή όχι του συνεδρίου, αλλά με μια κύρια διαφορά: άλλοι προκρίνουν ότι δεν πρέπει να αλλάξει η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ως αποφασιστικού οργάνου που έκοψε την εκλογή Κασσελάκη και άλλοι ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους συνέδρους να αποφασίσουν για την υποψηφιότητα Κασσελάκη, ώστε αν μη τι άλλο να μην προπαγανδίζονται τα περί αντιδημοκρατικών «εκτοπισμών».
Να λοιπόν γιατί είναι κρίσιμη η σύνθεση των συνέδρων, όπως εξηγούν στελέχη της Κουμουνδούρου. Οποιος κινητοποιήσει περισσότερα μέλη των ΟΜ και έχει υπεροπλία στις εγγραφές που έληξαν μόλις προ ημερών μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς στο συνέδριο. Και είτε να οδηγήσει σε άρση της μομφής/έκπτωσης/ απόρριψης της υποψηφιότητας Κασσελάκη είτε να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν. Βέβαια, ο φόβος να υπάρξουν επεισόδια στο συνέδριο από φιλοκασσελακικούς εμφανίζεται σαν στοιχείο το οποίο προβάλλουν
Βουλευτές εμφανίζονται ήδη να προαναγγέλλουν ότι θα… κουνήσουν μαντίλι αν αφαιρεθεί από τον Στέφ. Κασσελάκη το δικαίωμα να κατέβει στις εκλογές. Μάλιστα ο βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης έχει μιλήσει δημόσια για «αντικαταστατική βία» και έχει προειδοποιήσει ότι αν και στο συνέδριο ακολουθηθεί η ίδια λογική, «φεύγει». Δεν έχει διευκρινίσει αν εννοεί ότι φεύγει για το σπίτι του ή για την ανεξαρτητοποίηση στο κοινοβούλιο κρατώντας τη βουλευτική έδρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και με προαναγγελθείσα «έξοδο» κινείται ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς, ενώ εν αναμονή βρίσκονται, χωρίς να σκιαγραφούν τη στάση που θα κρατήσουν αν οι εξελίξεις συνδεθούν με αντικαταστατικές κατά την άποψή τους εξελίξεις, βουλευτές όπως μεταξύ άλλων η βουλεύτρια Β3 Νότιου Τομέα ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου, η βουλεύτρια Β΄ Πειραιώς Νίνα Κασιμάτη και η βουλεύτρια Πέλλας και γραμματέας της ΚΟ Θεοδώρα Τζάκρη.
Μάλιστα οι «κασσελίστας» έχουν βάλει νέα «γραμμή» στο πλαίσιο της μάχης του συνεδρίου, με κάλεσμα να έρθουν σύνεδροι όχι για τον Στέφ. Κασσελάκη αλλά για τη δημοκρατία… Αυτήν τη θέση εκφώνησε σε πρόσφατη δημόσια παρέμβασή της και η Θεοδ. Τζάκρη.
Παρέμβαση Τσίπρα
Κάθε κίνηση του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα υπερφωτίζεται στη δημόσια σφαίρα, με φόντο τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου. Με φόντο τον κίνδυνο δομικής πολιτικής κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η παρέμβαση Τσίπρα με εκδήλωση γύρω από τις οικονομικές εξελίξεις και την ακρίβεια αποκωδικοποιείται από στελέχη της Κουμουνδούρου και όχι μόνο ως έναρξη ενός άτυπου διαλόγου για μια άλλη κεντροαριστερά, που να παράγει πολιτική και να μπορέσει μεσομακροπρόθεσμα να αποτελέσει τη μαγιά για εναλλακτική κυβερνητική λύση απέναντι στην πολιτική των ανισοτήτων της κυβέρνησης της ΝΔ.
Στην ανοιχτή εκδήλωση του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας για την οικονομία περιορίστηκε στο να δείξει προς το πρότυπο του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία, ενώ αναφορικά με τη μεγάλη κεντροαριστερά επισήμανε ότι όπως φαίνεται δεν αρκεί η πρόσθεση (δυνάμεων) αλλά χρειάζεται μια νέου τύπου προσέγγιση. Πολλοί είδαν πίσω από την αναφορά του ότι δεν μπορεί να υπάρξει «πολιτικό υποκείμενο αλλαγής» χωρίς κοινωνικές διεργασίες, μια έμμεση διατύπωση περί νέου σχηματισμού στο λεγόμενο προοδευτικό κέντρο. Παράλληλα, η επιλογή των ομιλητών προερχόμενων από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (πρώην υπουργοί Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, Λούκα Κατσελη, Γιώργος Χουλιαράκης, Νίκος Χριστοδουλάκης) παρέπεμψε σε μια κινητικότητα στην κεντροαριστερά με ευρύ πολιτικό άνοιγμα. Αξιοσημείωτο ότι έδωσαν το παρών στελέχη από τον όλο ΣΥΡΙΖΑ.