ΣΥΡΙΖΑ: Μείωση ανισοτήτων και όχι «γαλάζιο φαγοπότι»

ΣΥΡΙΖΑ: Μείωση ανισοτήτων και όχι «γαλάζιο φαγοπότι»

Ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης ζητάει ο Αλέξης Τσίπρας

Η ανακατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ένας από τους βασικούς στόχους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει την έγκρισή της για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του ταμείου προς την Ελλάδα, ύψους 3,56 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας τάραξε τα νερά από την Πέλλα και έγινε θέμα στα επιχειρηματικά φόρουμ, μιλώντας για επαναδιαπραγμάτευση και αναδιανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αλλωστε τον περασμένο Μάρτιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει τη σύσταση ειδικής επιτροπής στη Βουλή για την κατανομή των κονδυλίων του ταμείου, την οποία η κυβέρνηση αρνήθηκε.

Ο φόβος του Αλ. Τσίπρα είναι ότι το Μαξίμου επιδιώκει να προχωρήσει στην απορρόφηση των χρημάτων του ταμείου προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων, επιλογή η οποία σε συνθήκες ακραίας ακρίβειας και πληθωρισμού γίνεται ακόμη πιο οδυνηρή για την πραγματική οικονομία.

Και πώς να μη φοβάται όταν μόλις την Παρασκευή η εφημερίδα «Δημοκρατία» αποκάλυψε την έγκριση επιδότησης ύψους 737.000 ευρώ, μέσω του επενδυτικού νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, σε εταιρεία-φάντασμα, πληρεξούσιος της οποίας είναι πρώην συνεργάτης του υπουργού Ανάπτυξης!

Τους φόβους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ συμμερίζονται και ανεξάρτητες δεξαμενές σκέψεις όπως το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, το οποίο σημειώνει ότι ο σχεδιασμός του σχεδίου «Ελλάδα 2.0» πάσχει από τρεις θεμελιώδεις αδυναμίες. Ποιες είναι αυτές;

Η απουσία στόχου μείωσης των ανισοτήτων και η ένταξη μεταρρυθμίσεων οι οποίες, αντίθετα, αυξάνουν τις ανισότητες.

Η απουσία στόχου αύξησης της εγχώριας παραγόμενης αξίας και ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης της χώρας, με αποτέλεσμα οι πόροι να κατευθύνονται κατά κύριο λόγο σε εισαγωγές.

Η περιθωριοποίηση των δημόσιων πολιτικών, ο αποκλεισμός μεγάλου όγκου των ΜμΕ από τη χρηματοδότηση και η απουσία περιφερειακής διάστασης. Γι’ αυτό ζητά τον επανασχεδιασμό των δράσεων του «Ελλάδα 2.0».

Αν κάποιοι θεωρούντο θέμα ήσσονος σημασίας και την παρέμβαση Τσίπρα αν θ υπ ο λεπτομέρεια, να πούμε απλώς ότι μιλάμε για πακτωλό δισεκατομμυρίων, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται δάνεια με επιτόκιο 0,35% για μικρές επιχειρήσεις και 1% για μεσαίες και μεγάλες και χρηματοδότηση για κάθε σχέδιο έως 50% με δάνειο από το ταμείο και από τη συνεργαζόμενη τράπεζα για το υπόλοιπο 30%, ενώ το 20% της επένδυσης καλύπτεται με ίδια συμμετοχή.

Πρόκειται δηλαδή για μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει το τοπίο συνολικά στη χώρα ή να συμβεί ένα ακόμη «μεγάλο φαγοπότι», όπως αναφέρουν συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας θέλησε να στείλει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα σε πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους για τους πόρους του ταμείου, το οποίο με βάση την ιδρυτική του διακήρυξη πρέπει να ολοκληρώσει όλα τα έργα και τις επενδύσεις μέχρι το τέλος του 2026. Συνεπώς το μεγαλύτερο μέρος του θα κληθεί να το διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση.

Το πόσο θορύβησε αυτή η αναφορά του Αλ. Τσίπρα το Μαξίμου φάνηκε και από το γεγονός ότι την επόμενη ημέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, χαρακτηρίζοντας «κουβέντες του αέρα» τα περί« επαναδιαπραγμάτευσης» του Ταμείου Ανάκαμψης.

Συνεπώς, καταλήγουν στην Κουμουνδούρου, «η απόφαση είναι ειλημμένη: μια προοδευτική κυβέρνηση θα ανακατευθύνει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς όφελος της πραγματικής οικονομίας» και «πραγματική ανάπτυξη είναι αυτή που μεγαλώνει τις οικονομίες, μειώνοντας όμως ταυτόχρονα τις ανισότητες».

Το τελευταίο το ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο Circle The Med Forum 2022, στέλνοντας σχετικό μήνυμα και στις Βρυξέλλες. Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει ένα τόσο σοβαρό μήνυμα εκτός των συνόρων της χώρας. Η πρώτη αφορούσε τα εξοπλιστικά και τα τεράστια κονδύλια που δαπανά η χώρα μας με αδιαφανείς προσωπικές επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη.

Και εδώ ο Αλ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα κυρίως στο Παρίσι και στον Εμανουέλ Μακρόν ότι η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για τα Rafale και τις φρεγάτες Belhara, προκειμένου μέρος της πίτας να κατευθυνθεί και στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του.

Αναζήτηση βηματισμού στο εσωτερικό

Η οικονομία είναι ένας τομέας στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του ποντάρουν πολλά. Οπως λένε, οι επόμενοι μήνες θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι για τους πολίτες. Ως εκ τούτου το κλίμα θα επιδεινωθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι εκεί με συγκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις.

Οπως λέει στο Documento κορυφαίο στέλεχος: «Πρέπει να μην υπάρχουν “πολλαπλές ταχύτητες” στο εσωτερικό, να πάψει ένα κομμάτι μας αντί να αναδεικνύει το εναλλακτικό να είναι περιορισμένο στο αποδομητικό, να αρκούμαστε στην καταγγελία Μητσοτάκη. Το τελευταίο δεν σηκώνει από τον καναπέ εκείνους που λένε “όλοι ίδιοι είμαστε”. Η εσωκομματική αναδιάταξη προκειμένου να μπει όλο το κόμμα στην παραπάνω λογική είναι εκ των ων ουκ άνευ, το “ή με τα κινήματα ή με τα μεσοστρώματα” έπρεπε να είναι “με όλους”, πρέπει να περιγράφουμε ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα τι μπορεί να περιμένει το κάθε κοινωνικό στρώμα από την επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Να γίνει φραγκοδίφραγκα στον κόσμο ότι αναλύσαμε τις όποιες υπερβολές και αστοχίες μας και το πρόγραμμά μας στηρίζεται σε ρεαλιστική οικονομική βάση».

Documento Newsletter