Εφτασε η ώρα της τελικής εσωκομματικής διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καθώς την επόμενη Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου, στήνονται οι πρώτες κάλπες της εσωκομματικής διαδικασίας. Τα επιτελεία των υποψηφίων βρίσκονται στην τελική φάση της διαδικασίας καθώς χτες συνήλθε το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος με μοναδικό αντικείμενο την έγκριση των υποψηφιοτήτων. Οι ομιλίες των υποψηφίων στην ουσία εκλήφθηκαν σαν άτυπη τηλεμαχία μεταξύ τους, δεδομένου ότι δεν υπήρξε ομοφωνία ως προς τη διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ, με κάποια επιτελεία να το επιθυμούν, όπως του Νίκου Παππά, και άλλα να στέκονται αρνητικά, όπως εμφανιζόταν το επιτελείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Αντικείμενο συζήτησης όλη την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η κατάθεση της υποψηφιότητας του υποψήφιου βουλευτή επικρατείας Στέφανου Κασσελάκη. Κατά γενική ομολογία, η ξαφνική εμφάνισή του στο προσκήνιο προκάλεσε θόρυβο τόσο στα μέσα ενημέρωσης και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά και άλλων κομμάτων όσο και στα μέλη του κόμματος και τα επιτελεία των υποψηφίων. Αν και δεν εκφράστηκε καμία αντίδραση από τους συνυποψηφίους του, δεν ήταν λίγα τα σχόλια για το κατά πόσο είναι σωστό να διεκδικεί την προεδρία χωρίς να είναι μέλος του κοινοβουλίου –εδώ πολλοί θύμιζαν την περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα, που εμφανίστηκε στην ηγεσία το 2008 χωρίς να είναι ευρέως γνωστός, αν και με κομματικό παρελθόν–, για το αν είναι μέλος του κόμματος, για το παρελθόν του στον χώρο της Αριστεράς, για τις πολιτικές του απόψεις και την αρθρογραφία του, μέσω της οποίας είχε εκφραστεί θετικά υπέρ του νυν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν έμεινε εκτός κάδρου η προσωπική του ζωή ούτε αδιευκρίνιστα σημεία από την οικογενειακή και επιχειρηματική του δραστηριότητα.
Από την άλλη, δεν ήταν λίγοι όσοι είδαν στο πρόσωπό του μια φρεσκάδα και μια επικοινωνιακή δεινότητα, την οποία είχε εμφανίσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολύ προτού ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, αλλά και μια αμεσότητα στον λόγο και στην προσέγγιση των πολιτών. «Νέος, άφθαρτος και επικοινωνιακός» είναι το τρίπτυχο που βλέπουν θετικά τα μέλη που εξέφρασαν συμπάθεια προς το πρόσωπό του.
Υποστηρικτές και καμπάνια
Ταράζοντας τα ήσυχα νερά του Αυγούστου στον ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, βρήκε υποστηρικτές από ονόματα του κόμματος. Στην επικοινωνιακή καμπάνια του ήδη συμβάλλουν συνεργάτες του βουλευτή Χανίων Παύλου Πολάκη και της βουλεύτριας Β2 δυτικού τομέα Αθηνών Ρένας Δούρου, ενώ έχει ήδη εκδηλώσει την υποστήριξή της η βουλεύτρια Β΄ Θεσσαλονίκης Δώρα Αυγέρη. Σημειωτέον ότι υπάρχει συνεργασία και με τον Νίκο Σούλη, έναν από τους πιο γνωστούς σκηνοθέτες βιντεοκλίπ, ο οποίος θεωρείται μετρ στο είδος.
Η καμπάνια του Στέφ. Κασσελάκη είναι επιθετική και έχει πολλά στοιχεία από το αμερικανικό πολιτικό περιβάλλον. Προσιτός και χαμογελαστός, προκάλεσε συγκρίσεις με τα «άγνωστα» πρόσωπα της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ προτού εκλεγούν, όπως η νεαρή βουλεύτρια της Νέας Υόρκης Αλεξάνδρια Οκάσιο-Κορτέζ, ενώ τονιζόταν ότι έχει εντάξει στο βιογραφικό του τη συμμετοχή του στο επιτελείο του τότε γερουσιαστή Τζο Μπάιντεν το 2008. Μεταξύ των υποστηρικτών του συζητιέται ότι ο Στέφ. Κασσελάκης αποτελεί το αντίπαλο δέος στο «καλύτερο βιογραφικό της χώρας» Κυρ. Μητσοτάκη, με σπουδές και υποτροφία σε αμερικανικό πανεπιστήμιο, με «ένσημα» στην Goldman Sachs και με επιχειρηματική παρουσία στα ναυτιλιακά.
Τα φαβορί
Είναι όμως όλα αυτά ικανά να αναστήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που βάδιζε προς την εσωκομματική διαδικασία χωρίς απρόοπτα; Ηδη οι στοιχηματικές εταιρείες άλλαξαν τις αποδόσεις, εμφανίζοντας ως φαβορί την Εφη Αχτσιόγλου αλλά με ελαφρώς μικρότερη δυναμική από προηγουμένως. Είναι γεγονός ότι οι υποψήφιοι αποφεύγουν να αφήνουν αιχμές εναντίον των υπολοίπων και μιλούν για αγώνα αρχών και προγραμμάτων. Σε αυτό το πεδίο ο νεότερος στον κομματικό στίβο δείχνει να χωλαίνει. Πάντως οι αιχμές απευθύνονται στην προηγούμενη λειτουργία του κόμματος η οποία χρεώνεται στον παραιτηθέντα πρόεδρο Αλ. Τσίπρα. Μέχρι τώρα έχει επιλέξει να παραμείνει έξω από το κάδρο των εκλογών χωρίς να εκφραστεί θετικά ή αρνητικά για κάποιον υποψήφιο.
Ποιος θα πάει στην κάλπη
Το ζητούμενο για το κόμμα είναι όμως η επαφή με τους ψηφοφόρους του. Για ορισμένους αναλυτές η παρουσία Κασσελάκη ίσως να δείχνει και αυτή την ανάγκη να εκφραστεί μια κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων που θα γύριζε την πλάτη στην εσωκομματική διαδικασία. Διότι, κατά άλλους, το κρίσιμο για τον παλμό που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι η παρουσία των μελών στην κάλπη. Στην προηγούμενη διαδικασία εκλογής προέδρου, στην οποία μοναδικός υποψήφιος ήταν ο Αλ. Τσίπρας, συμμετείχαν περίπου 150.000 εγγεγραμμένοι. Το στοίχημα είναι πόσοι από αυτούς θα βρεθούν και την ερχόμενη Κυριακή στην εκλογική διαδικασία.
Η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη κατέληξε ότι η εκλογή προέδρου θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου. Ο επόμενος γύρος, εφόσον χρειαστεί, θα διεξαχθεί το μεθεπόμενο Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι είναι και όσοι γίνουν μέλη κατά την πρώτη εκλογική διαδικασία στις 10 Σεπτεμβρίου. Μετά την ανάδειξη νέας ηγεσίας, στις 16 Σεπτεμβρίου, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή για να καθορίσει τη διαδικασία για το έκτακτο συνέδριο του Νοεμβρίου. Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ στη χώρα θα γίνουν αυτοδιοικητικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου – και όπου χρειαστεί δεύτερος γύρος στις 15 Οκτωβρίου. Μια πολιτική μάχη που φαίνεται να μην έχει άμεσα στα ραντάρ της η Κουμουνδούρου.