Η πρόταση Τσίπρα για τα εθνικά θέματα δείχνει ότι μια διαφορετική προσέγγιση είναι εφικτή.
Το εργασιακό νομοσχέδιο και η ψήφισή του από τη Βουλή την εβδομάδα που μας πέρασε πήγαν πίσω τον προγραμματισμό για τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένη για την προηγούμενη Δευτέρα.
Πρόκειται για κρίσιμη συνεδρίαση αφού θα συζητηθεί ο σχεδιασμός για το προσεχές διάστημα με αιχμή την προγραμματική συνδιάσκεψη, η οποία τελικά θα λάβει χώρα, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, αμέσως μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από το Prespa Forum την 1η και 2α Ιουλίου.
Αν και μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το κείμενο δεν είχε ακόμη ληφθεί σχετική απόφαση, είναι πολύ πιθανόν η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου να διεξαχθεί αύριο ή μεθαύριο, αφού την ερχόμενη Πέμπτη (24/6) ο Αλ. Τσίπρας προσκλήθηκε και θα συμμετάσχει ως παρατηρητής στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) που συγκαλείται στις Βρυξέλλες ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στη συνάντηση των ηγετών του PES που πραγματοποιείται στις 25/6 στο Βερολίνο.
Ανεβάζει τους τόνους στα εθνικά
Πρόκειται για κρίσιμη συνεδρίαση στη σκιά της Συνοδού Κορυφής, το σχέδιο συμπερασμάτων της οποίας διέρρευσε ήδη στον Τύπο και απ’ ό,τι φαίνεται ανάβει το πράσινο φως για την έναρξη διαβουλεύσεων με την Τουρκία για την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης.
Και γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη διότι πρόσφατα οι Γερμανοί Σοσιαλιστές (SPD) καταψήφισαν πρόταση της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων για ανάκληση της άδειας εξαγωγής υποβρυχίων στην Τουρκία.
Σε επίπεδο Βρυξελλών ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του έχουν εδώ και πολύ καιρό ταχθεί υπέρ της σύνδεσης των όποιων συζητήσεων με την Τουρκία με τη στάση της στο Αιγαίο και στη ΝΑ Μεσόγειο με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.
Άλλωστε πρόσφατα, στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως αν η Τουρκία πάρει την αναθεώρηση «χωρίς δεσμεύσεις για να προχωρήσει σε επίλυση των διαφορών της με την Ελλάδα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, τότε εμείς θα είμαστε οι χαμένοι.
Μέσα από συζητήσεις δίχως αποτέλεσμα η Τουρκία κερδίζει γιατί παριστάνει στη διεθνή κοινότητα το καλό παιδί, ότι είναι αυτή που κάθεται καλόβουλα να συζητήσει, ενώ είναι αυτή που παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες, που έχει προκλητική συμπεριφορά, που κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου».
Για τη φανέλα της Βόρειας Μακεδονίας
Απαντήσεις έδωσε ο Αλ. Τσίπρας και στο θέμα που δημιουργήθηκε με τη φανέλα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας όπου δεν υπήρχε ο γεωγραφικός προσδιορισμός «Βόρεια». Στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας σημείωσε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, «θα είχαμε προχωρήσει ακόμη πιο αποφασιστικά στην υλοποίηση της συμφωνίας και την προώθηση της στρατηγικής μας σχέσης με τη Βόρεια Μακεδονία.
Θα είχαμε προχωρήσει στο 2ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, θα είχαμε ήδη κυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας που είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, θα είχαν προωθηθεί οι εργασίες για τα εμπορικά σήματα και θα είχε υλοποιηθεί η απόφαση του Ιούνη του 2019 για τα σχολικά βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία, όπως υλοποιήθηκε από την Ελλάδα».
Στο πλαίσιο αυτό συνέχισε: «Όπως έγινε και με πολλές άλλες δημόσιες οντότητες στη Βόρεια Μακεδονία ιδίως την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα είχε λυθεί εγκαίρως και το θέμα με τις φανέλες της εθνικής ομάδας με τρόπο που προβλέπεται στη συμφωνία των Πρεσπών».
Σκληρό ροκ και για το εργασιακό
Και στο θέμα του εργασιακού νομοσχεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει το «σκληρό ροκ». Η ίδια η Έφη Αχτσιόγλου άλλωστε γνωστοποίησε ότι το κόμμα της όταν και αν έρθει στην εξουσία «θα καταργήσει αυτό τον νόμο».
Κορυφαία όμως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν και στη στάση του ΚΚΕ και στις όποιες αναφορές για τη στάση της Κουμουνδούρου στη σχετική ψηφοφορία. Όπως λένε, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ψήφισε μόνο τις ενσωματώσεις των διεθνών συμβάσεων και της ευρωπαϊκής οδηγίας που είναι υποχρεώσεις της χώρας και θετικά μέτρα που εκκρεμούν με ευθύνη Μητσοτάκη από το φθινόπωρο του 2019 και φυσικά καταψήφισε ένα προς ένα όλα τα αντεργατικά μέτρα που υπαγόρευσε ο ΣΕΒ στον κ. Μητσοτάκη.
Όπως για παράδειγμα το άρθρο 55, που «υποκριτικά στην πρώτη παράγραφο αναφέρει το οκτάωρο, για να εισαγάγει στη δεύτερη παράγραφο τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με τετραήμερη δεκάωρη εργασία χωρίς αύξηση αποδοχών, η πρώτη διάταξη που καταλύει το οκτάωρο και την πενθήμερη εργασία, που ολοκληρώνεται με το άρθρο 59 με την κατάργηση του οκτάωρου με τη θέσπιση της ατομικής σύμβασης και την επιβολή της δεκάωρης εργασίας, με δύο ώρες απλήρωτη εργασία και πληρωμή σε ρεπό!».
Επίσης καταψήφισε το άρθρο 69 που προβλέπει το απαράδεκτο τεκμήριο ότι οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες δεν είναι μισθωτοί, το οποίο ανέδειξε και με την ένσταση αντισυνταγματικότητας, και συνακόλουθα δεν ψήφισε το άρθρο 70, που τους αναφέρει ως «παρόχους υπηρεσιών» στη συνδικαλιστική τους οργάνωση, προκειμένου να μην έχουν την κάλυψη και εφαρμογή του εργατικού δικαίου και τα δικαιώματα των μισθωτών εργαζόμενων.