Σε προτεραιότητα θέτει την ισχυροποίηση και κομματική ανασυγκρότηση σε όλα τα επίπεδα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο πλαίσιο του στόχου της Κουμουνδούρου να συμβάλλει στο αίτημα της κοινωνίας για δημοκρατική διέξοδο απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές. Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων σε απόφασή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που συνεδρίασε το απόγευμα της 13ης Μαρτίου. Στη απόφασή της υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι είναι αναγκαίο ένα ρηξικέλευθο και ταυτόχρονα ρεαλιστικό προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, «όχι μόνο διαμαρτυρία», και, επίσης, συσπείρωση ευρύτερων προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, «όχι διαγκωνισμούς και κομματικούς εγωισμούς».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε εισηγητικά ότι «η πρότασή μας για να φύγει η κυβέρνηση παραμένει ενεργή και σήμερα. Κεντρικός μας στόχος είναι η πολιτική αλλαγή στη χώρα».
Ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου προαναγγέλλει ότι η επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, προγραμματίζεται για τις 29 Μαρτίου, οπότε θα οριστούν οι προσυνεδριακές επιτροπές. Σε επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, μετά το Πάσχα, θα εγκριθούν τα προσυνεδριακά κείμενα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπό αναδιοργάνωση είναι το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς με νέο Διοικητικό Συμβούλιο και νέο Επιστημονικό Συμβούλιο. Όπως σημείωσε στην εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία ο Σωκράτης Φάμελλος, το Ινστιτούτο θα συνεισφέρει στην παραγωγή πολιτικής στη χώρα και στην επιμόρφωση των κομματικών στελεχών και Οργάνων. «Η συμμετοχή πολύ αξιόλογων επιστημόνων θα συμβάλλει στην παραγωγή πολιτικής καινοτομίας, στην ορατότητα των προοδευτικών πολιτικών και στην ολόπλευρη διεύρυνση του διαλόγου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ευρύτερα της προοδευτικής σκέψης», επεσήμανε.
Αναφορικά με το έγκλημα των Τεμπών ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβάλλει ότι θα συνεχίσει να δίνει τις δυνάμεις του για να λάμψει η αλήθεια.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Σωκράτης Φάμελλος στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Προανακριτική Επιτροπή θα είναι η φωνή και της κοινωνίας και της Δικαιοσύνης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την απονομή της και σημείωσε ότι «θα επιμείνουμε να κληθούν οι Μητσοτάκης, Γεραπετρίτης και Σκέρτσος».
Χαρακτήρισε επιτυχημένη την κίνηση να συνεννοηθούν 4 κόμματα για την πρόταση δυσπιστίας, με κοινό κείμενο, το οποίο περιείχε όλα τα σημαντικά ελλείμματα της κυβέρνησης και τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι πραγματοποιήθηκε η προ ημερησίας που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, «ώστε ο πρωθυπουργός να απολογηθεί ενώπιον του λαού».
Για να προσθέσει : « Ακούμε την κοινωνία που μας λέει “βρείτε τα” και θεωρούμε ότι όσοι δεν την ακούν, θα μείνουν πίσω». Η κοινωνία , σημείωσε, δεν ψάχνει αλλαγή διαχειριστή στην κυβέρνηση, αλλά ζητά πολιτική αλλαγή και γι αυτό απαιτούνται ριζοσπαστικό προγραμματικό πλαίσιο και προτάσεις, εστιάζοντας σε αυτές που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή στις 7 Μαρτίου.
Υπογράμμισε ότι «ξεκάθαρο κυβερνητικό προοδευτικό σχέδιο και πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες μπορεί να φέρει μόνο ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» αλλά επέμεινε ότι «παραμένει προτεραιότητα η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στόχο, που μπορεί να έχει κοινές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες και μέτωπα συνεργασίας στην κοινωνία, ενώ στοχεύουμε να ολοκληρωθεί η πολιτική εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα».
Ταυτόχρονα, ο Σωκράτης Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι:
– Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ορθώς θέτει και θα θέτει σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Η ακρίβεια, τα καρτέλ, οι μισθοί, η αγοραστική δύναμη, το στεγαστικό, οι συντάξεις, η εξωτερική πολιτική, κ.α.
– Η γεωπολιτική αστάθεια εντείνει το αίτημα για αλλαγή κυβέρνησης. Η χώρα μας απουσιάζει από σημαντικές διεθνείς αποφάσεις και εξελίξεις. Ισχυρή πολιτική ασφάλειας, προϋποθέτει ισχυρή εξωτερική πολιτική και ισχυρή κοινωνία. Όλα αυτά δεν τα υπηρετεί η κυβέρνηση.
Αργά το απόγευμα της Πέμπτης εκδόθηκε η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της 13ης Μαρτίου που είναι η εξής:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, από την πρώτη στιγμή, πήρε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε να δοθούν απαντήσεις, να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί Δικαιοσύνη, τόσο για το έγκλημα των Τεμπών, όσο και για αυτό της συγκάλυψής του.
Σε αυτό το πλαίσιο, ζητήσαμε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, αλλά και να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αμέσως μετά τα συλλαλητήρια της 26ης Ιανουαρίου, ώστε να αντιστοιχηθεί η Bουλή με την κοινωνία. Όσον αφορά στην προ ημερησίας συζήτηση, ο Κ. Μητσοτάκης, καταστρατηγώντας τον Κανονισμό της Βουλής, εμφανίστηκε τελικά, με καθυστέρηση ενός και πλέον μήνα, για να απολογηθεί στη Βουλή και να λογοδοτήσει στον ελληνικό λαό. Ως προς την πρόταση δυσπιστίας, τελικά υπήρξε το θετικό βήμα της κατάθεσης κοινής πρότασης, με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο Κ. Μητσοτάκης αντί να δώσει απαντήσεις για τις τεράστιες ευθύνες του, επιτέθηκε με θράσος και αλαζονεία απέναντι στην αντιπολίτευση, αλλά και απέναντι σε όσους ζητούν απαντήσεις. Τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι πλήρως απονομιμοποιημένοι. Και επειδή, πράγματι, στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα, οφείλει να παραιτηθεί, ώστε να οδηγηθεί η χώρα στη μόνη δημοκρατική διέξοδο που υπάρχει, στις εκλογές.
Αναφορικά με τον επικείμενο ανασχηματισμό, ο Κ. Μητσοτάκης, αυταπατάται εάν θεωρεί ότι η τεράστια κρίση αξιοπιστίας της ΝΔ και του ίδιου, μπορεί να ξεπεραστεί με μια ανακύκλωση προσώπων, με παροχολογία και με μικροπολιτικές τακτικές. Το πρόβλημα είναι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση της ΝΔ και οι πολιτικές τους. Δεν είναι θέμα προσώπων, αλλά θέμα πολιτικών επιλογών. Η συγκάλυψη δεν έγινε από επιλογή κάποιων προσώπων που δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, αλλά ήταν ένα μεθοδευμένο σχέδιο της κυβέρνησης, με ενορχηστρωτή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η κοινωνία απαιτεί δημοκρατική διέξοδο. Αυτό προϋποθέτει, πρώτον, ένα ρηξικέλευθο και ταυτόχρονα ρεαλιστικό προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης, όχι μόνο διαμαρτυρία, και, δεύτερον, συσπείρωση ευρύτερων προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, όχι διαγκωνισμούς και κομματικούς εγωισμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είναι το κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί και να προωθήσει και τα δύο.
Γι’ αυτόν το λόγο, πρώτη προτεραιότητα και ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η ισχυροποίηση και η ανασυγκρότηση σε όλα τα επίπεδα. Ισχυροποίηση, ανασυγκρότηση, διεύρυνση και συσπείρωση δυνάμεων γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον δρόμο προς το συνέδριό του
Στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που προγραμματίζεται για τις 29 Μαρτίου, θα οριστούν οι προσυνεδριακές επιτροπές, ενώ στη συνέχεια η επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ θα εγκρίνει τα προσυνεδριακά κείμενα.
Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η μεγάλη πολιτική εξόρμηση σε όλους τους νομούς της χώρας από τον πρόεδρο, τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος, με περιοδείες, εκδηλώσεις και εξωστρεφείς δράσεις.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι πολιτικές πρωτοβουλίες του κόμματος, και ξεκινούν νέες, σε σχέση με τα προβλήματα της καθημερινότητας του κόσμου, όπως για τις τράπεζες και για το στεγαστικό. Και βέβαια, ανοίγουμε το μεγάλο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης με τις θέσεις και τις προτάσεις μας, στην κατεύθυνση προοδευτικών και δημοκρατικών αλλαγών, που για τη δικαιοσύνη και τους θεσμούς, την κατοχύρωση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, το δημόσιο χαρακτήρα των δημόσιων αγαθών».
Ορίστηκε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Πουλαντζά ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ υπεύθυνη του Επιστημονικού Συμβουλίου και Διευθύντρια η ιστορικός Μαρία Ρεπούση.
H νέα σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς έχει ως εξής:
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Πρόεδρος: Αλέκος Φλαμπουράρης
1. Φλαμπουράρης Αλέκος, Πολιτικός Μηχανικός, πρώην Υπουργός.
2. Ρεπούση Μαρία, Ιστορικός, ΑΠΘ
3. Γκόνης Πάνος, Εκδότης
4. Διαμαντοπούλου Τζένη, Οικονομικά της Υγείας
5. Θεοδωρακοπούλου Νατάσσα, Οικονομολόγος
6. Λάζου Βασιλική, Ιστορικός, ΑΠΘ
7. Μακρυκώστας Απόστολος, Οικονομολόγος, πρώην Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης
8. Μπαλάφας Γιάννης, Πολιτικός Μηχανικός, πρώην Υπουργός
9. Μυλόπουλος Γιάννης, Πολιτικός Μηχανικός, καθηγητής και πρώην πρύτανης ΑΠΘ
10. Παπαγεωργίου Παυσανίας, Νομικός
11. Σίνου Δέσποινα, Επίκουρη Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου, αναπληρώτρια Κοσμήτορας Σχολής Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord
12. Φραγκάκη Μαρίκα, Οικονομολόγος, μέλος του Δικτύου EuroMemo Group
13. Χαλαζωνίτης Δημήτρης, Οδοντίατρος, Ποιητής.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Υπεύθυνη Επιστημονικού Συμβουλίου και Διευθύντρια Ινστιτούτου Ν.Π.: Μαρία Ρεπούση
1. Ρεπούση Μαρία, Καθηγήτρια Ιστορίας ΑΠΘ
2. Αγγελόπουλος Γιώργος, Αναπλ. Καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Ανθρωπολογίας, ΑΠΘ
3. Δραγώνα Θάλεια, Ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ
4. Δρόσος Γιάννης, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νομική Σχολή ΕΚΠΑ
5. Καραγιαννοπούλου Ευαγγελία, Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
6. Λάζου Βασιλική, Ιστορικός, ΑΠΘ
7. Λαλιώτου Ιωάννα, Καθηγήτρια Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
8. Λαμπριανίδης Λόης, Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Μακεδονίας
9. Λεμονίδου Έλλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
10. Λουκάς Δημήτρης, Κύριος Ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
11. Μυλόπουλος Γιάννης, Πολιτικός Μηχανικός, Καθηγητής και πρώην Πρύτανης ΑΠΘ
12. Πετράκη Γεωργία, Ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
13. Σίνου Δέσποινα, Επίκουρη Καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου, αναπληρώτρια Κοσμήτορας Σχολής Νομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Sorbonne Paris Nord
14. Τσαγκρής Θανάσης, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
15. Στυλιανού Άρης, Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας, ΑΠΘ
Διαβάστε επίσης
«Θα προσαρτήσουμε τη Γροιλανδία», επιμένει ο Τραμπ – «Ως εδώ», απαντά ο απερχόμενος πρωθυπουργός
Τέμπη: Mήνυση κατά των πρώην υπουργών Καραμανλή και Σπίρτζη κατέθεσε η οικογένεια θύματος