ΣΥΡΙΖΑ: «Κανένας δεν είναι ανώτερος του καταστατικού» είπε η ΠΓ στον Κασσελάκη – «Είμαι εδώ» λέει ο ίδιος – Όλο το παρασκήνιο

ΣΥΡΙΖΑ: «Κανένας δεν είναι ανώτερος του καταστατικού» είπε η ΠΓ στον Κασσελάκη – «Είμαι εδώ» λέει ο ίδιος – Όλο το παρασκήνιο

Ακόμα μια έντονη ημέρα έζησε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, με την Πολιτική Γραμματεία να αποφασίζει με μεγάλη πλειοψηφία πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι έκπτωτος και άρα δεν δικαιούται να παραμείνει πρόεδρος, τουλάχιστον μέχρι τις εσωκομματικές εκλογές το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοέμβρη.

Χθες το μεσημέρι από την πλευρά της πρώην ηγεσίας διέρρευσε πως ο Στέφανος Κασσελάκης επικοινώνησε με τη γραμματέα Ράνια Σβίγκου και τον διευθυντή του κόμματος Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, ο οποίος του είπε πως εκείνος παραμένει πρόεδρος μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Λίγη ώρα αργότερα, κομματικές πηγές διέψευσαν αυτές τις διαρροές. Μάλιστα, τόνισαν πως στην προηγούμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, εξουσιοδοτήθηκε ως υπεύθυνος για το κόμμα ο Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, ο οποίος το ξεκαθάρισε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Στέφανο Κασσελάκη…

Το απόγευμα κυκλοφόρησαν φήμες (οι οποίες διαψεύστηκαν επίσημα από το περιβάλλον Κασσελάκη) πως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούσε να επιστρέψει στο γραφείο του προέδρου στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, το οποίο είναι κλειδωμένο.

Τότε ήταν που η Ράνια Σβίγκου συγκάλεσε έκτακτη Πολιτική Γραμματεία.

«Έκπτωτος ο Κασσελάκης»

Με 17 ψήφους υπέρ (Σβίγκου, Μπελώνη, Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Θεοχαροπουλος, Καρκούλια, Κουβέλη, Νοτοπούλου, Ξενογιαννακοπούλου, Παναγιώτοπουλος, Παππάς, Πολάκης, Ραγκούσης, Ρήγας, Σκορίνης, Συμεωνίδου, Φλαμπουράρης), 1 κατά (Θεοδώρα Τζάκρη) και 1 αποχή (Ολυμπία Τελιγιορίδου), η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά επικύρωσε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και επιβεβαίωσε πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι έκπτωτος. Στη συνεδρίαση δεν συμμετείχε η Ρένα Δούρου, η οποία βρίσκεται στο Στρασβούργο.

Επίσης, η απόφαση του Οργάνου τονίζει πως κανένας δεν είναι ανώτερος του καταστατικού και των κομματικών διαδικασιών, αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές για τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Ήταν μια πολιτική απόφαση που στηρίχθηκε σε θέματα καταστατικού και έλλειψης συλλογικότητας. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει την εμπιστοσύνη της Κεντρικής Επιτροπής άρα δεν μπορούσε να μείνει στη θέση του προέδρου» είπε το βράδυ ο Σωκράτης Φάμελλος στο Action24.

Διαβάστε αναλυτικά: Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: «Έκπτωτος ο Κασσελακης»

Διαφώνησε η Τζάκρη

Η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία ουσιαστικά εκπροσώπησε τον Στέφανο Κασσελάκη στη συνεδρίαση, διαφώνησε με την παραπάνω απόφαση και υποστήριξε πως «ο πρόεδρος παραμένει στην θέση του νομικά, πολιτικά και θεσμικά μέχρι την αντικατάσταση ή την επανεκλογή του».

«Η αντικαταστατική διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να αμφισβητηθεί και να αποπεμφθεί ο εκλεγείς με τριετή θητεία πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης δεν αποτελεί μόνο ιστορικό πολιτικό ατόπημα, αλλά αποτελεί και παράτυπη ενέργεια που οδηγεί σε πολιτική και διαχειριστική παράλυση τον Οργανισμό του κόμματος» είπε μεταξύ άλλων.

Διαβάστε αναλυτικά: Επιμένει η πλευρά Κασσελάκη πως παραμένει πρόεδρος παρά την απόφαση της ΠΓ – Η δήλωση Τζάκρη

Απείχε η Τελιγιορίδου

«Απέχω από την τροφοδότηση της εσωστρέφειας. Απέχω από τη συμμετοχή μου στη δημιουργία πολεμικού κλίματος. Παραμένω στην ψήφο μου όπως αυτή εκφράστηκε θετικά στην ομόφωνη απόφαση της προηγούμενης Πολιτικής Γραμματείας στο πολιτικό σκέλος. Πιστεύω πως η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό» ανέφερε μετά το τέλος της συνεδρίασης η Ολυμπία Τελιγιορίδου, εξηγώντας την απόφαση να μην συμμετέχει στην ψηφοφορία.

Υποψήφιος εκ νέου

Πριν την έναρξη της Πολιτικής Γραμματείας, περίπου 8-9 άτομα, υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, συγκεντρώθηκαν απέναντι από το κτήριο της Κουμουνδούρου, και απηύθυναν ύβρεις προς τους εσωκομματικούς αντιπάλους του έκπτωτου προέδρου. Εν πολλοίς, ήταν τα ίδια άτομα που είχαν βρεθεί και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο με σκοπό να υποστηρίξουν τον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Μερικοί εξ αυτών είχαν δημιουργήσει μικρές εντάσεις, ζητώντας να μπουν στην αίθουσα της συνεδρίασης, παρότι δεν ήταν μέλη του Οργάνου.

«Απέναντι στην εκτροπή, η ψυχραιμία, η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση είναι η δύναμή μας. Μετατρέψτε την οργή σας σε δημιουργία. Είμαι εδώ» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.

Η ανάρτηση Κασσελάκη

«Επειδή αυτήν τη στιγμή γίνονται απίστευτες προβοκάτσιες -από ψευδείς διαλόγους ως ψευδή προσκλητήρια- (μέχρι δήθεν υποστηρικτή μου με καπέλο του Τραμπ επιστράτευσαν!), θέλω να ζητήσω από τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να μη διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Και κυρίως να μη σαμποτάρουν την επίσκεψη του Επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νίκου Παππά, στη ΔΕΘ.

Απέναντι στην εκτροπή, η ψυχραιμία, η υπομονή και η αυτοσυγκράτηση είναι η δύναμή μας. Μετατρέψτε την οργή σας σε δημιουργία. Είμαι εδώ».

Να διευκρινίσουμε ότι κυκλοφόρησε μια φωτογραφία με κάποιον να φορά ένα καπέλο του Ντόναλντ Τραμπ έξω από την Κουμουνδούρου. Η αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος είναι οπερατέρ και το φορούσε με χιουμοριστική διάθεση…

Το χρονοδιάγραμμα

Σήμερα μέχρι την Κυριακή,  ο Νίκος Παππάς θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ.

Στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή.

Το έκτακτο Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 1 μέχρι 3 Νοεμβρίου. Θα εκλεγούν νέοι σύνεδροι στις 20 Οκτωβρίου.

Ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοέμβρη. Αν χρειαστεί και δεύτερος γύρος θα γίνει μια εβδομάδα μετά, στη 1 Δεκέμβρη.

Στις 24 Νοεμβρίου θα γίνει και η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter