ΣΥΡΙΖΑ: Η συνεδρίαση που προκάλεσε τη ρήξη – Πώς φτάσαμε στην επεισοδιακή ΠΓ

Υποτίθεται πως θα ήταν μια Πολιτική Γραμματεία με μοναδικό θέμα συζήτησης τα κομματικά Μέσα και το μέλλον δεκάδων εργαζομένων, όμως επιφύλασσε εξελίξεις που ίσως είναι καθοριστικές για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εργαζόμενοι σε «Αυγή» και Κόκκινο διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους, το επίδομα αδείας, την ομαλή πληρωμή του μισθού του Αυγούστου, την επανακυκλοφορία του καθημερινού φύλλου και βεβαίως να μη γίνουν απολύσεις.

Το όργανο αποφάσισε ότι το κόμμα «θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα εξεύρεσης πόρων» (συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού), αλλά και ότι θα ανακοινωθεί πρόγραμμα εθελούσιας για όποιον το επιθυμεί.

Το γεγονός ότι δεν αποφασίστηκαν απολύσεις έγινε δεκτό με κάποια ικανοποίηση από τους εργαζόμενους, οι οποίοι πραγματοποίησαν συνέλευση το ίδιο βράδυ. Οπως τονίζουν, δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός και αναμένουν μέχρι την Τετάρτη για την καταβολή κάποιων χρημάτων, αλλιώς αναμένονται νέες κινητοποιήσεις.

Σύγκρουση με τους 8

Οι Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Νοτοπούλου, Θεοχαρόπουλος, Φλαμπουράρης, Ραγκούσης, Καρκούλια και Συμεωνίδου αποχώρησαν από τη συνεδρίαση λίγο πριν από τη λήξη της, κατηγορώντας τον Στέφανο Κασσελάκη ότι δεν έδωσε καμία πρόταση βιωσιμότητας για τα Μέσα.

Εκείνος απάντησε πως τους είχε ζητήσει να καταθέσουν σχέδιο, «κάτι που δεν έκαναν»…

Επίσης, υποστηρίζει πως κάλεσε όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να συνεισφέρουν για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, σημειώνοντας πως εκείνος θα βάλει τα διπλάσια.

Την Παρασκευή από πηγές της Κουμουνδούρου διέρρευσε πως στην παραπάνω προτροπή ανταποκρίθηκαν και δάνεισαν ποσά «ανάλογα με τις δυνατότητές τους», εκτός από τον πρόεδρο, οι Δούρου, Παππάς, Τζάκρη, Τελιγιορίδου, Ρήγας, Σκορίνης, Ξενογιαννακοπούλου και Μπελώνη.

Από τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση θεωρούν πως ο στόχος της συγκεκριμένης διαρροής είναι να πλήξει τους 8. Από την Κουμουνδούρου αρνήθηκαν αυτό το επιχείρημα και είπαν στο Documento πως απλώς παρέθεσαν πραγματικά στοιχεία.

Νωρίτερα από τους 87 είχε διαρρεύσει κείμενο που έλεγε ότι είναι «ικανοποιημένοι» για το γεγονός ότι υπό την πίεσή τους, «όσο κι αν ενόχλησε τον Στέφανο Κασσελάκη, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι επιτέλους θα πληρωθούν».

Από την προεδρική πτέρυγα χαρακτήριζαν «αστεία» αυτή την τοποθέτηση και απάντησαν στις καταγγελίες πως «αποκρύπτονται κρίσιμα οικονομικά στοιχεία». Υποστήριξαν πως όλα τα οικονομικά δεδομένα για το κόμμα και τα Mέσα είναι διαθέσιμα σε όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. «Το μόνο που δεν μπορεί να δοθεί είναι τα προσωπικά δεδομένα των εργαζομένων» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Πόλεμος για την έδρα

Οι 8 αντέδρασαν έντονα όταν από τη μεριά της πλειοψηφίας τέθηκε το θέμα της έδρας του Οθωνα Ηλιόπουλου. Κατήγγειλαν πιέσεις στους επιλαχόντες να παραιτηθούν αλλά και στις νομαρχιακές επιτροπές να λάβουν «πανομοιότυπες αποφάσεις» υπέρ αυτής της κατεύθυνσης.

Από την πλειοψηφία λένε πως το μόνο που ειπώθηκε είναι ότι θα ήταν θετικό να βρεθεί ο πρόεδρος στο κοινοβούλιο. «Πώς μπορεί στελέχη ενός κόμματος να μη θέλουν –ή έστω να μην εύχονται σε μία ανακοίνωση– την είσοδο του προέδρου τους στη Βουλή;» αναρωτήθηκε δηκτικά ο Στέφ. Κασσελάκης.

Στον απόηχο της συνεδρίασης ο Στέφ. Κασσελάκης ρώτησε τους 87 αν «ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή σε κάποιο άλλο κόμμα» και τους προκάλεσε να καταθέσουν πρόταση μομφής:

«Αν θέλουν έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ, με τις ισορροπίες και την ακινησία που είχαν συνηθίσει, ας επιλέξουν υποψήφιο και ας θέσουν θέμα ηγεσίας ευθέως και δημόσια. Τώρα» ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Είναι ό,τι πιο έντιμο μπορούν να κάνουν απέναντι στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Μην ταλαιπωρούμε άλλο τον κόσμο μας. Μην παίζουμε με την αγωνία του. Οποιος θέλει να ξαναμετρηθούμε είναι ευπρόσδεκτος».

Η βόμβα Πολάκη

«Χρειάζεται ένα πρόγραμμα λαϊκά κατανοητό, κοινωνικά αναγκαίο, σε σύγκρουση με τη διαπλοκή που να φέρνει ελπίδα στη νέα γενιά. Δυστυχώς, η σημερινή ηγεσία κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το εξασφαλίσει. Γι’ αυτό χρειάζονται μεγάλες αλλαγές και σύντομα. Και όσο με αφορά θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ γι’ αυτό» είπε ο Παύλος Πολάκης, αμφισβητώντας τον Στέφ. Κασσελάκη και θέτοντας ουσιαστικά υποψηφιότητα για την προεδρία.

Από τη μεριά του ο Στέφ. Κασσελάκης απάντησε αμέσως πως δεν θα σηκώσει το γάντι. Στο τέλος της συνεδρίασης φέρεται να είπε πως «δεν θα ταλαιπωρήσει το κόμμα», κάτι που ερμηνεύτηκε πως δεν επιθυμεί να στήσει κάλπες έχοντας αντίπαλο τον Χανιώτη βουλευτή.

Λίγο αργότερα υποστήριξε πως ο Π. Πολάκης μίλησε σε «πολιτική βάση» και αποκάλυψε πως θα συναντηθεί μαζί του. Για τις καταγγελίες εναντίον της Αθηνάς Λινού τόνισε πως τις ερευνά προσωπικά και πως θα αποφασίσει «νηφάλια» όταν θα έχει «τα πλήρη στοιχεία».

Η αντίδραση των 87 και νέα επίθεση Κασσελάκη

Μέλη των 87 συνεδρίασαν αργά το βράδυ της Πέμπτης. Θεωρήθηκε ότι το να μην απαντήσουν στον Στέφ. Κασσελάκη θα εκλαμβανόταν ως αδυναμία. Τα ξημερώματα της Παρασκευής διέρρευσαν για τον πρόεδρο τα εξής: «Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τη σύγχυση στην οποία βρίσκεται, μιας και για μια ακόμη φορά έθεσε μόνος του θέμα ηγεσίας, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα δήλωνε ότι δεν σηκώνει το γάντι».

Λίγες ώρες αργότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στις διαρροές λέγοντας πως υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο που στοχεύει στον «καθημερινό εξευτελισμό του κόμματος» ώστε «να ρευστοποιηθεί σε μία νεφελώδη “κεντροαριστερά” με “σωτήρα” επιλεγμένο από τη διαπλοκή». «Αν σέβονται έστω λίγο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, να αποκαλύψουν τώρα όλες και όλοι τις ειλικρινείς τους προθέσεις. Δεν θα επιτρέψω να καίνε τις ελπίδες μας επί δύο μήνες ως το συνέδριο και να φύγουν αφήνοντας αποκαΐδια» είπε απευθυνόμενος στους 87, επαναλαμβάνοντας την πρόκλησή του.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης ψάχνει να δημιουργήσει έναν εσωτερικό εχθρό. Δεν επιλέγει τον Πολάκη, διότι οι δυο τους έχουν κοινούς υποστηρικτές. Βάζει εμάς απέναντι, που ξέρει ότι έχουμε απόσταση και από τους δύο» είπε στο Documento ένα από το πιο προβεβλημένα στελέχη των 87, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Οπως καταλαβαίνει κανείς, το ρήγμα όσο πάει και βαθαίνει. Το δεδομένο είναι πως η πρόκληση Κασσελάκη είναι ξεκάθαρη. Τώρα μένει να φανεί πώς και αν θα απαντηθεί…

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Μπαλωθιές στο ψαχνό – Ο Παύλος Πολάκης μιλάει αποκλειστικά στο Documento – Μαζί το Docville

Χάνουμε διαρκώς εισόδημα και με τη βούλα του ΟΟΣΑ – Ανάμεσα στις 38 χώρες του οργανισμού εξαιτίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Γερμανία: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Ζόλινγκεν

Κασσελάκης: Ζητώ από όλους καθαρή θέση τώρα – Με τους τραπεζίτες και τον Μητσοτάκη ή με την κοινωνία;

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληρές αντιπαραθέσεις – Συνεδριάζουν άμεσα οι «87» μετά την πρόκληση Κασσελάκη για πρόταση μομφής

Ετικέτες