Πλήρως ξεκάθαρο το τοπίο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., καθώς μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής «κλείδωσε» οριστικά και αμετάβλητα τόσο το χρονοδιάγραμμα αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου και εκλογής νέου Προέδρου, όσο και η λίστα των υποψηφίων που ρίχνονται από αύριο στην κούρσα της διαδοχής.
Διαβάστε επίσης – ΣΥΡΙΖΑ: Yπερψηφίστηκε η εισήγηση Σβίγκου για εκλογή προέδρου τον Σεπτέμβριο
Σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας θα βρεθούν για πρώτη φορά αντιμέτωποι στις 10 Σεπτέμβρη όπου θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών για τη θέση του Προέδρου. Οι δυο εκ των τεσσάρων που θα καταγράψουν τα μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με τους συνυποψηφίους τους, θα περάσουν στον δεύτερο και τελικό γύρο ο οποίος θα διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου. Συνεπώς, ο τελικός νικητής αναμένεται να λάβει το χρίσμα για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στις 16 Σεπτεμβρίου και μια ημέρα μετά, δηλαδή στις 17 του ίδιου μήνα, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για τις υποχρεώσεις που ορίζει η ΔΕΘ.
Διαβάστε επίσης – Παραίτηση του Χρήστου Σπίρτζη από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
Να σημειωθεί ότι πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών και πιο συγκεκριμένα στις 3 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί Διαρκές Συνέδριο. Άγνωστος προς στιγμή ο τρόπος διεξαγωγής του ενώ οι πληροφορίες του DOCUMENTO αναφέρουν ότι πιθανότατα θα διεξαχθεί υβριδικά. Σε κάθε περίπτωση, το Διαρκές Συνέδριο θα κληθεί να εγκρίνει τις υποψηφιότητες για τη θέση του Προέδρου.
Διαβάστε επίσης – ΣΥΡΙΖΑ: Οι 4 υποψήφιοι στην κούρσα διαδοχής και ο κοινός στόχος για το μέλλον του κόμματος
Πώς θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος
Δεδομένο θεωρείται -αν και δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση- ότι ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα εκλεγεί από τη «βάση». Δηλαδή, το δικαίωμα ψήφου θα έχει κάθε μέλος του κόμματος αλλά και πολίτες εκτός ΣΥΡΙΖΑ αν αποφασίσουν να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν. Αυτό είναι, άλλωστε, το «μοντέλο» των εκλογών από το οποίο επανεκλέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη θέση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του τελευταίου Συνεδρίου.
Οι υποψήφιοι από μεριάς τους έχουν ήδη καταθέσει τις προθέσεις τους που δεν είναι άλλες από το να καταφέρουν να πείσουν ανένταχτους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και να ψηφίσουν για τον επόμενο Πρόεδρο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται οι υποψήφιοι να σχεδιάσουν ένα μέρος της καμπάνιας τους με τα μάτια στραμμένα στους «εκτός» ΣΥΡΙΖΑ.
Η μειοψηφούσα πρόταση
Επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ του DOCUMENTO σχετικά με την κατάθεση αντιπρότασης σε ότι αφορά το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών για τη θέση του Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτικότερα, αφότου η κ. Σβίγγου παρουσίασε την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, τον λόγο έλαβε ο κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος (συντονιστής τμήματος μικρομεσαίων στον ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίος παρουσίασε έναν εντελώς διαφορετικό Οδικό Χάρτη.
Η αντιπρόταση προέβλεπε ως τις 31 Αυγούστου να έχει ληφθεί από την ΚΕ απόφαση για το είδος του Συνεδρίου (αν θα είναι, δηλαδή, Διαρκές ή Έκτακτο), διεξαγωγή συνεδρίου 27-29 Οκτωβρίου, και Εκλογή Προέδρου στις 26 Νοεμβρίου.
Η αντιπρόταση συγκέντρωσε τη στήριξη των Χρήστου Σπίρτζη, Νίκου Παππά, Παύλου Πολάκη, Διονύση Τεμπονέρα, Ρένας Δούρου, Θεοδώρας Τζάκρη και Κατερίνας Νοτοπούλου.
Όσον αφορά το «ναι» του κ. Παππά, πηγές από το περιβάλλον του εξήγησαν ότι αυτό έγινε καθότι ο κ. Παππάς ήθελε να ψηφίσει υπέρ μιας πρότασης που δεν θα «αφαιρούσε» από τους κ. Πολάκη και κ. Τεμπονέρα τη δυνατότητα να είναι υποψήφιοι.
Οι συσχετισμοί στην Κ.Ε. – Νέο εσωκομματικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ;
Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε η ελαφρώς ανανεωμένη εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας συγκεντρώνοντας 160 θετικές ψήφους. Υπέρ αυτής ψήφισε το σύνολο των μελών των 6+6, η αριστερόστροφη Ομπρέλα, αλλά και στελέχη που ανήκαν στο πάλαι ποτέ Προεδρικό μπλοκ. Ενδεικτικά, οι Ραγκούσης, Γεροβασίλη, Φάμελλος και Ζαχαριάδης στήριξαν την εισήγηση που προβλέπει τη διεξαγωγή των εκλογών για τη Προεδρία πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Στον αντίποδα, η αντιπρόταση που προέβλεπε εκλογές για τη θέση του Προέδρου τον Νοέμβρη συγκέντρωσε μόλις 88 θετικές ψήφους, ενώ, καταγράφηκαν 2 λευκά και 2 «παρών». Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τζουμάκας ήταν ένας εκ των δυο που ψήφισαν παρών, και ο κ. Μπουρνούς ένας εκ των δυο που ψήφισαν «λευκό». Επιπλέον, δεδομένης της κρισιμότητας της ψηφοφορίας, ήταν μεγάλος ο αριθμός αυτών που απείχαν καθώς από τα 300 μέλη της Κ.Ε. ψήφισαν οι 252.
Να σημειωθεί, ότι με το πέρας της συνεδρίασης της Κ.Ε. το ερώτημα που κυριάρχησε σε «πηγαδάκια» που στήθηκαν έξω από την αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η Κ.Ε. ήταν αν οι συσχετισμοί που προέκυψαν μετά τις δυο ψηφοφορίες για τα διαφορετικά χρονοδιαγράμματα, παγιώνουν μια εντελώς νέα κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Ωστόσο, οι πιο ψύχραιμοι σχολίαζαν ότι όλα θα «ξεκαθαρίσουν» στο Έκτακτο Συνέδριο όπου και θα υπάρξει μια αναλυτική και σε βάθος συζήτηση τόσο για τα αίτια όσο και για την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, μπορεί η πάλαι ποτέ πλειοψηφία του κόμματος να «έχασε» τη μάχη του οδικού χάρτη, αλλά παραμένει ερώτημα αν όσοι ψήφισαν υπέρ της Εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας θα παραμείνουν μια ενιαία και αμετάβλητη πλειοψηφία στα πολιτικά επίδικα που θα απασχολήσουν από εδώ και στο εξής το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Υπ’ αυτό το πρίσμα, τόσο οι καμπάνιες και οι «ατζέντες» των υποψηφίων για την Προεδρία, όσο και τα επίδικα του Έκτακτου Συνεδρίου αναμένεται να είναι καθοριστικά στοιχεία για να απαντηθεί το ερώτημα σχετικά με τη σύνθεση της νέας -και υπό διαμόρφωση ακόμα- εσωτερικής «πλειοψηφίας».
Υπάρχει η δυνατότητα αλλά δεν θα κατατεθούν άλλες υποψηφιότητες
Δεδομένου ότι τυπικά θα μπορούσαν να κατατεθούν επιπλέον υποψηφιότητες μέχρι και το Διαρκές Συνέδριο,οι κ. Πολάκης και κ. Τεμπονέρας δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν θα θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου. Άλλωστε, και οι δυο είχαν δηλώσει με ξεκάθαρο τρόπο ότι μόνο εάν άλλαζε ο Οδικός Χάρτης θα έμπαιναν στην κούρσα της διαδοχής.
Επιπλέον, παρά και τις ισχυρές διαφωνίες μελών της Κ.Ε. για τον Οδικό Χάρτη που ψηφίστηκε, να σημειωθεί ότι αυτός δεν θα αμφισβητηθεί στο Διαρκές Συνέδριο, με το «θέμα να θεωρείται λήξαν» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο documentonews.gr κορυφαίο στέλεχος της Κ.Μ.
Εκτός Π.Γ. και ομάδας για τα αυτοδιοικητικά ο Χρήστος Σπίρτζης
Την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία υπέβαλε και επίσημα ο Χρήστος Σπίρτζης σε συνέχεια της προαναγγελίας που είχε κάνει σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σπίρτζης που παραμένει στην Κεντρική Επιτροπή είχε ζητήσει να πράξουν το ίδιο το σύνολο των μελών της Πολιτικής Γραμματείας και να υπάρξει εκλογή νέας Π.Γ. και νέων γραμματέων.
Να σημειωθεί ότι σε συζήτηση που είχε ο κ. Σπίρτζης με δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίασης της Κ.Ε. διευκρίνισε ότι αποχωρεί de facto και από την ομάδα που είχε συσταθεί από την Πολιτική Γραμματεία για να «τρέξει» τα Αυτοδιοικητικά. Πλέον, άγνωστο παραμένει αν θα υπάρξει αντικατάσταση, ή αν η ομάδα θα συνεχίσει να λειτουργεί με τα εναπομείναντα μέλη. Σε κάθε περίπτωση, όλα θα διευκρινιστούν στην ερχόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που θα διεξαχθεί την Τρίτη 18/07.
Τέλος, τη θέση του κ. Σπίρτζη στην Πολιτική Γραμματεία αναμένεται να λάβει το πρώτο αναπληρωματικό μέλος.