Μόνο ρόδινη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση στο εσωκομματικό τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες μετά την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου στην ηγεσία του κόμματος, καθώς στο παρασκήνιο κομβικά στελέχη (και όχι μόνο) παρουσιάζονται προβληματισμένα με την έως τώρα διαμόρφωση των εσωκομματικών συσχετισμών, η οποία αποτυπώνεται στη διανομή ρόλων.
Για παράδειγμα, η πρόταση του Παύλου Πολάκη (ο οποίος πήρε 44% στις εσωκομματικές κάλπες και προτίμησε να μην ταλαιπωρήσει τα μέλη και το κόμμα με διεξαγωγή δεύτερου γύρου για να δώσει μήνυμα ενότητας) για θέσπιση θέση αντιπροέδρου που θα πλαισιώσει τον Σ. Φάμελλο δεν φαίνεται να υιοθετείται.
Η πλευρά του πρώην αν. υπουργού Υγείας διατείνεται πως η δημιουργία ενός τέτοιου εσωκομματικού αξιώματος θα έδινε οριστικά και αμετάκλητα σήμα απόλυτης σύμπνοιας χωρίς πολιτικές ιδιοτέλειες και «μικροηγεμονισμούς» τάσεων ή προσώπων.
Ωστόσο, η πρόταση φαίνεται να προσκρούει στην επιμονή του νέου προέδρου σε όσα έλεγε προεκλογικά. Τουτέστιν, στην απόρριψη οποιασδήποτε συζήτησης περί θέσπισης θέσεων ή θέσης αντιπροέδρου, θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτόν κόβει οποιαδήποτε φιλολογία περί «δυαρχίας». «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συγκροτημένο κόμμα με ενιαίο λόγο. Δεν υπάρχουν ψηφοφόροι του Πολάκη ή του Φάμελλου», ήταν η σχετική απάντηση που έδωσε ο Σ. Φάμελλος σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Mega.
Η συνθήκη αυτή σε συνδυασμό με τον σκεπτικισμό που επικρατεί σε κοινοβουλευτικά στελέχη, τα οποία δεν πήραν θέση και δεν στήριξαν κανέναν στις εσωκομματικές εκλογές, για τις έως τώρα επιλογές σε σχέση με τα κοινοβουλευτικά πόστα έχει ως αποτέλεσμα να επικρατεί μουρμούρα στο καφενείο της Βουλής τη στιγμή που η ανάγκη να μπει τέλος στην παρατεταμένη εσωστρέφεια της Κουμουνδούρου είναι πιο επιτακτική από ποτέ.
«Καμία υπόνοια για Ράμμο»
Η περιγραφή του Σωκράτη Φάμελλου -κατά την πρώτη του ομιλία μετά τις εκλογές ενώπιον της ΚΟ- για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας οδήγησε πολλούς (και ευλόγως) στην ερμηνεία ότι ο πρόεδρος του κόμματος κλείνει το μάτι στην υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, πρόταση που κατατέθηκε από τη Νέα Αριστερά.
«Προφανώς και το πρόσωπο και η επιλογή προέδρου της δημοκρατίας πρέπει να έχει τα βασικά στοιχεία που ζητάει το Σύνταγμα μας. Δηλαδή πρέπει να έχει την αντανάκλαση την έκφραση των συνταγματικών προβλέψεων της ελληνικής δημοκρατίας. Γιατί σήμερα στη χώρα μας έχουν ανοίξει πολλές συζητήσεις και υπάρχουν αποδείξεις, το έχει πει και το κόμμα μας, για σοβαρά ζητήματα και στη λειτουργία της δημοκρατίας και στο κράτος δικαίου και αυτά έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης και έξω από την Ελλάδα. Και προφανώς το πρόσωπο θα πρέπει να έχει το απαιτούμενο κύρος και την αξιοπιστία για να υπηρετεί αυτό το θεσμό» είπε στη συνεδρίαση της ΚΟ.
Σύμφωνα με πηγές από τον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου, η τοποθέτηση του κ. Φάμελλου δεν άφηνε δεν είχε σκοπό να δημιουργήσει καμία συσχέτιση ή να αφήσει κάποια υπόνοια για την υποψηφιότητα του προέδρου της ΑΔΑΕ. Ξεκαθαρίζουν δε πως δεν θα προκύψει καμία συζήτηση έως ότου ανοίξει τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός, εξηγώντας γιατί δεν προτίθεται να ανανεώσει -σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα- τη θητεία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Διαβάστε επίσης
Επιτέλους ο Ανδρουλάκης καθάρισε τον Μητσοτάκη
Καιρός: Νέα επιδείνωση με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα
Bitcoin: Έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 100.000 δολαρίων