ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Κασσελάκης επέλεξε τον Νίκο Παππά – Όλο το παρασκήνιο ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Κασσελάκης επέλεξε τον Νίκο Παππά – Όλο το παρασκήνιο ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής

Έκπληξη προκάλεσε στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ η χθεσινή πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, να αντικαταστήσει τον Σωκράτη Φάμελλο με τον Νίκο Παππά στην προεδρία της ΚΟ.

Άλλωστε, έκπληξη από μόνη της ήταν η ίδια η συνεδρίαση, η οποία ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγη ώρα μετά τη briefing των διαπιστευμένων συντακτών από τη Βούλα Κεχαγιά. Ούτε η ίδια η εκπρόσωπος δεν γνώριζε την απόφαση Κασσελάκη να καλέσει τους βουλευτές του και να ανακοινώσει αλλαγές σε πρόεδρο και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους

Περίπου 20 λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης το documentonews.gr επικοινώνησε με τον Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος δήλωνε άγνοια για τις προθέσεις Κασσελάκη.

Ο Παππάς και τα εσωκομματικά μαθηματικά

Ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του, υποστήριξε πως επέλεξε τον Νίκο Παππά επειδή είναι «έγκριτος οικονομολόγος» και επειδή «είναι ένας πολιτικός με στέρεες πολιτικές βάσεις, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί από το σύστημα από το οποίο έφερε μεγάλα έσοδα στα ταμεία του κράτους».

Εκτός από αυτά, φαίνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης αποκτά έναν σύμμαχο ενόψει της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής του Σεπτέμβρη, όπου θεωρείται βέβαιο ότι θα κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον του.

Για να τελεσφορήσει η πρόταση μομφής απαιτείται η πλειοψηφία του Οργάνου (50% +1 ψήφος) επί των παρόντων. Η Κεντρική Επιτροπή μετρά 300 μέλη, άρα θεωρητικά απαιτούνται 151 ψήφοι. Όμως είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να δώσουν το παρών λιγότερα μέλη (όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα), οπότε η πρόταση μπορεί να περάσει και με λιγότερες ψήφους.

Η ομάδα των «87» φαίνεται ότι έχει περίπου 110 μέλη. Αν προσθέσουμε και τα μέλη που βρίσκονται κοντά στον Παύλο Πολάκη και ίσως κάποιους που δεν έχουν εκφραστεί δημόσια, οι πιθανότητες να περάσει η μομφή είναι μοιρασμένες.

Και εκεί ήταν που κάποιοι έβαζαν στο τραπέζι, τον «παράγοντα Χ» Νίκο Παππά!

Μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θεωρούσαν πως είναι αρκετά πιθανό ο Νίκος Παππάς και οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του, να στήριζαν μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής προκειμένου ο πρώην υπουργός να είναι εκ νέου υποψήφιος!

Τότε η πλειοψηφία θα φάνταζε  πιο εφικτή. Και τα σενάρια φούντωναν, αφού ο Νίκος Παππάς κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του.

Με τη χθεσινή κίνηση, ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά παίρνει την «ομάδα Παππά» αλλά και τον ίδιο με το μέρος του το επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα.

Δύσκολη μάχη

Επίσης, ο Στέφανος Κασσελάκης βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία να καθαιρέσει τον Σωκράτη Φάμελλο, αφού οι δυό τους το τελευταίο διάστημα δεν είχαν …και τις καλύτερες σχέσεις. Υπενθυμίζεται η έντονη αντιπαράθεση που είχαν στα τέλη Ιουλίου, όταν ο Σωκράτης Φάμελλος είχε ζητήσει την αναβολή του καταστατικού Συνεδρίου για λίγες εβδομάδες.

Βέβαια, η μάχη που επέλεξε να δώσει χθες ο Στέφανος Κασσελάκης, μόνο αναίμακτη δεν ήταν. 12 βουλευτές ψήφισαν «κατά» και 4 ψήφισαν «παρών», χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν τους Αλέξη Τσίπρα και Πόπη Τσαπανίδου…

Τα απλά μαθηματικά λένε πως από τους 33 παρόντες βουλευτές (σε σύνολο 35), τον στήριξαν οι 17. Μένει να φανεί αν αυτή η στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προοικονομήσει εξελίξεις…

Διαβάστε σχετικά

ΣΥΡΙΖΑ: Με 17 «υπέρ», 12 «κατά» και 4 «λευκά» νέος πρόεδρος της Κ.Ο. ο Νίκος Παππάς – Τι ψήφισαν οι βουλευτές

Κύκλοι Κασσελάκη: «Έχει την πλειοψηφία στη βάση, ας τον προκαλέσουν οι 87» – Βέβαιη η πρόταση μομφής

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο από την επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΟ – Ζητήθηκε μέχρι και διακοπή

Κασσελάκης σε βουλευτές: «Όποιος μας στερήσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα διαπράξει μέγιστο δημοκρατικό αδίκημα»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter