Ερώτηση και ΑΚΕ προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και Αναπ. Τομεάρχη Υγείας Δώρας Αυγέρη.
Οι βουλευτές χαρακτηρίζουν ως καλά οργανωμένη επιχείρηση συγκάλυψης το γλέντι της Τσικνοπέμπτης που διεξήχθη εκεί που σήμερα στεγάζεται το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ζητούν να μάθουν γιατί τιμωρήθηκαν μόλις 4 συμβασιούχοι του ΕΟΔΥ καθώς και ποιοι ήταν οι υπόλοιποι συμμετέχοντες.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνουν:
– Ο ΕΟΔΥ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι θεσμικά οι επιτελικοί φορείς, οι οποίοι έχουν αναλάβει εδώ και ένα χρόνο την παροχή υπηρεσιών για προστασία και την αντιμετώπιση από την πανδημία του COVID -19. Το ανθρώπινο δυναμικό τους οφείλει να σέβεται και να τηρεί απαρέγκλιτα τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.
– Αντί αυτών όμως, μετά την Πέμπτη 4 Μαρτίου (Τσικνοπέμπτη) στα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησε βίντεο που δείχνει ότι στον χώρο της πρώην HELEXPO, (εκεί όπου, δηλαδή, σήμερα στεγάζεται το Υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας) πραγματοποιήθηκε γλέντι, χωρίς την τήρηση των στοιχειωδών μέτρων προστασίας (μάσκες, αποστάσεις) και με παρουσία τουλάχιστον 20 ατόμων.
– Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αντέδρασε με καθυστέρηση. Απαντώντας δε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στα κοινωνικά δίκτυα ανέφερε ότι «[…] Ουδεμία σχέση με την Πολιτική Προστασία έχουν οι απαράδεκτοι που μαζεύτηκαν την Τσικνοπέμπτη σε χώρο της πρώην Helexpo»
– Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν προέβη σε καμία παρέμβαση, ούτε σε καμία ενημέρωση σχετικά με την σκανδαλώδη αυτή ενέργεια σε χώρους όπου στεγάζονται υγειονομικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα διαδικτυακού μέσου ενημέρωσης στο εν λόγω κτίριο στεγάζονται και οι Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ.
– Και ενώ θα αναμενόταν η άμεση αντίδραση και σειρά ενεργειών από τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, με μεγάλη καθυστέρηση εξεδόθη μόνο μια ανακοίνωση, η οποία θολώνει ακόμη περισσότερο την εξόχως προβληματική και προκλητική στάση των αρμόδιων και τις ευθύνες τους. Η ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο συγκεκριμένος εξωτερικός χώρος δεν ανήκει στους παραχωρηθέντες στον ΕΟΔΥ χώρους του κτιρίου της HELEXPO. Κατά το χρονικό διάστημα πραγματοποίησης του περιστατικού συνωστισμού, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ που εργάζονται σε χώρους του κτιρίου της HELEXPO, είχαν ολοκληρώσει το συμβατικό τους ωράριο και αποχωρήσει από τους χώρους εργασίας τους.
Από εικόνες που έχουν τεθεί υπόψιν της Διοίκησης του ΕΟΔΥ σε σχέση με το περιστατικό, προέκυψε ότι μεταξύ των προσώπων που απεικονίζονται σε αυτές, εμφανίζονται και τέσσερα πρόσωπα που ανήκουν στο δυναμικό των συμβασιούχων του ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα τρεις οδηγοί και μία επαγγελματίας υγείας που εργάζονται στις ΚΟΜΥ. Τα πρόσωπα αυτά έχουν ήδη παυθεί από κάθε συμβατική αρμοδιότητα και επιχειρησιακή τους υποχρέωση έναντι του ΕΟΔΥ, ενώ εκκρεμούν σχετικώς, περαιτέρω νομικές ενέργειες εκ μέρους του Οργανισμού».
– Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι ο ΕΟΔΥ επιδίδεται σε μια καλά οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης και αποποίησης ευθυνών και υποβάθμισης μιας καθόλα παράνομης δραστηριότητας, στην οποία εμπλέκεται προσωπικό του εν λόγω φορέα. Επιπλέον αποκρύπτεται η πραγματικότητα μέσω του επιλεκτικού καταλογισμού ευθυνών σε τέσσερις μόλις συμβασιούχους, ενώ είναι προφανές ότι ήταν πολλοί περισσότεροι εκείνοι που συμμετέχουν στο γλέντι και εμφανίζονται στο επίμαχο βίντεο.
Διαβάστε επίσης: Τελικά το πάρτυ της Τσικνοπέμπτης είναι του Αρκουμανέα, όχι του Χαρδαλιά
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
– Πόσοι υπάλληλοι των μονάδων του ΕΟΔΥ μετείχαν στο συγκεκριμένο γλέντι; Υπήρχαν και εξωυπηρεσιακοί συμμετέχοντες;
– Υπήρξε σχετική ενημέρωση (έστω άτυπη) στους προϊσταμένους για την πραγματοποίησή του;
– Τι ενέργειες προτίθεται να κάνει για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΟΔΥ, την τήρηση των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, την απόδοση ευθυνών και την μελλοντική αποτροπή ανάλογων φαινομένων;
Επίσης, καλείται ο κ. Υπουργός:
Να καταθέσει στο Σώμα, εντός της προθεσμίας που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής
– Τα έγγραφα και τα πρακτικά από τα οποία προκύπτουν με σαφήνεια οι ενέργειες και οι αποφάσεις που λήφθηκαν από το Δ.Σ. του ΕΟΔΥ μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Πέμπτης 4/3.