«Η πανδημία και οι νέες προκλήσεις που έφερε στο προσκήνιο, ανέδειξαν: 1)την αξία της Δημόσιας Υγείας ως κρίσιμης προϋπόθεσης για την υγεία των πολιτών, για την οικονομία και την κοινωνική ευημερία, 2) την ανάγκη ενδυνάμωσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας που αποδείχθηκαν πολύτιμα και αναντικατάστατα στη διαχείριση της κρίσης» αναφέρει μεταξύ άλλων η Μαύρη Βίβλος της Πανδημίας μια ειδική έκδοση που παρουσίασαν σε διαδικτυακή συνέντευξη Όλγα Γεροβασίλη, Ανδρέας Ξανθός και Γιώργος Βαρεμένος
«Σε όλη αυτή την περίοδο αποκαλύφθηκε οτι θα είχαν σωθεί πολύ περισσότεροι συνάνθρωποι μας και θα ήταν σε καλύτερη κατάστασή ακόμα και αυτοί που με τα μετά covid συμπτώματα εάν είχε ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας» είπε στην συνέντευξή τύπου γραμματέας της ΚΟ, Όλγα Γεροβασίλη.
«Αξιοποιούμε δεδομένα της βιβλιογραφίας τοποθετήσεις διεθνών οργανισμών αναφορές στον Τύπο παρεμβάσεις Ακαδημαϊκών παρεμβάσεις στελεχών του συστήματος Υγείας εμπειρογνωμόνων σε θέματα δημόσιας υγείας προσπαθούμε να τεκμηριώσουμε και να αποδείξουμε οτι υπήρχε διαφορετική υγειονομική στρατηγική η οποία μπορούσε να ακολουθηθεί αλλά με πολιτική επιλογή της κυβέρνησης δεν ακολουθήθηκε και ο βασικός λόγος για αυτό είναι οτι η κυβέρνηση επέλεξε να μην επενδύσει στο δημόσιο σύστημα υγείας» είπε ο τομεάρχης υγείας Ανδρέας Ξανθός .
«Οι εγκληματικές πολιτικές ευθύνες είναι προφανείς, δεν μπορούν να αποσιωπηθούν και σιγά-σιγά αποδίδονται στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη. Ευελπιστούμε ότι η «Μαύρη Βίβλος της πανδημίας» θα συμβάλλει στην τεκμηριωμένη κριτική, στον καταλογισμό ευθυνών και, κυρίως, στην ανάδειξη μιας εναλλακτικής στρατηγικής που θα μπορούσε να περιορίσει αποτρέψιμους θανάτους και να σώσει ανθρώπινες ζωές, και η οποία αγνοήθηκε ανεύθυνα και προκλητικά” αναφέρετε στην ειδική έκδοση .
«Στην Ελλάδα εδώ και μήνες είναι σε εξέλιξη μια υγειονομική τραγωδία χωρίς τέλος με 50-70 θανάτους καθημερινά και πάνω από 28.000 συνολικά, με μια θνησιμότητα που την κατατάσσει στην 1η χειρότερη θέση ανάμεσα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και με διπλάσιο ποσοστό από το μέσο όρο της ΕΕ. Αυτή η «παράδοξη» και μη αποδεκτή θνησιμότητα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας είναι ο πιο «σκληρός δείκτης» αποτυχίας στη διαχείριση της κρίσης» αναφέρει η Μαύρη Βίβλος της Πανδημίας.
Αναφορικά με την στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε αυτή την ειδική έκδοσή για την πανδημία επισημαίνεται :Το ΕΣΥ διαθέτει μετά από δύο χρόνια λιγότερο προσωπικό. Υπήρξε “κύμα” παραιτήσεων ιατρών λόγω επαγγελματικής εξουθένωσης. Σήμερα σχεδόν 3 χρόνια μετά την διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ,υπηρετούν (Φεβρουάριος 2022 σε σύγκριση με Ιούλιο 2019) 4672 λιγότεροι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ (βλ. http://apografi.gov.gr/ ). Αν συνυπολογιστούν οι αναστολές εργασίας και οι νοσήσεις με covid, οι απώλειες ανθρώπινου δυναμικού ξεπερνούν τις 10.000 σε σχέση με πριν από έναν χρόνο.