ΣΥΡΙΖΑ για τα εργατικά δυστυχήματα: «Χαλκεύουν τα στατιστικά για να βγάλουν λάδι την κυβέρνηση»

ΣΥΡΙΖΑ για τα εργατικά δυστυχήματα: «Χαλκεύουν τα στατιστικά για να βγάλουν λάδι την κυβέρνηση»
EUROKINISSI

«Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα για το 2022 ήταν 46 και όχι 104, ενώ πέρυσι υπολογίζονται περίπου στον ίδιο αριθμό και όχι σε 182» είπε από τη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Γαβρήλου για το θέμα.

Ο υφυπουργός υποστήριξε πως με την ανεξαρτητοποίησή της, η Επιθεώρηση Εργασίας κάνει πλέον περισσότερους ελέγχους απ’ ότι πριν, ενώ παραδέχθηκε ότι «λόγω διαδικαστικών καθυστερήσεων δεν έχουμε ακόμη επισήμως ακριβή αριθμό των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων για το 2023».

«Παίζοντας με τα στοιχεία, σαν να μην επρόκειτο για ανθρώπους που πέθαναν ή τραυματίστηκαν βαριά κατά τη διάρκεια του ωραρίου τους, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης έκανε λόγο για 46 νεκρούς το 2022 και το 2023. Δυστυχώς όμως, τόσο ο Έλληνας επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια, όσο και η ανεξάρτητη έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, κάνουν λόγο για ένα θλιβερό ρεκόρ με 182 νεκρούς εργαζόμενους και 286 βαριά τραυματίες, για το 2023 και 104 νεκρούς και 140 σοβαρά τραυματισμένους, για το 2022» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του αρμόδιου τομεάρχη Εργασίας.

Παράλληλα, ο κ. Σπανάκης, στη σπουδή του να βγάλει λάδι την κυβέρνηση από την συζήτηση που έχει ανοίξει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για την αύξηση των θανατηφόρων ατυχημάτων στη χώρα, αποκάλυψε πως τα ατυχήματα- δυστυχήματα σε μεταλλεία, λατομεία, ορυχεία, κ.α. «εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων της Επιθεώρησης Εργασίας», προκαλώντας μεγάλα ερωτήματα για τις συνθήκες εργασίας σε αυτούς τους κλάδους.

«Η ΝΔ έχει φέρει εργασιακή ζούγκλα»

Ο Γιώργος Γαβρήλος τόνισε πως στην κυβέρνηση «οφείλουν να ξέρουν πως χαλκεύοντας τους αριθμούς, δεν λύνεται το μεγάλο πρόβλημα της απορρύθμισης της εργασιακής νομοθεσίας και της εργασιακής ζούγκλας που η ΝΔ έχει επιφέρει με τις αντεργατικές πολιτικές της, οι οποίες οδηγούν στην καταγραφή ολοένα και αυξανόμενου αριθμού εργατικών ατυχημάτων».

Μάλιστα, όπως σημείωσε, «δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα ατυχήματα σημειώνονται κατά τη λήξη της βάρδιας, εκεί που ο εργαζόμενος αισθάνεται την μεγαλύτερη κούραση και πίεση, μετά από ένα συνεχόμενο 10ωρο ή και 13ωρο βάρδιας, αφού η ΝΔ κατήργησε προ πολλού το 8ωρο αλλά και κάθε ρυθμιστικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων…».

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ για το συγκεκριμένο θέμα προτείνει την ενίσχυση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και την ίδρυση Φορέα Ασφάλισης Επαγγελματικού Κινδύνου και Ασθενειών, έτσι ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι σε όλα τα επίπεδα.

Eπίσης, τονίζει ότι πρέπει να ενισχυθεί το πλαίσιο για την ηθική δικαίωση των συγγενών που μένουν πίσω, την ενδελεχή εξέταση των συνθηκών των ατυχημάτων, τη δημοσίευση των πορισμάτων και των επιβληθέντων προστίμων, την επίσπευση της διαδικασίας αποζημίωσης, την ενίσχυση του επιδόματος και την προκαταβολή βοηθητικού ποσού για την άμεση ανακούφιση και επιβίωση των πληγεισών οικογενειών.

Διαβάστε επίσης: ΙΜΕ-ΓΣΕΒΒΕ/Ερευνα: Έξι στα δέκα νοικοκυριά δεν βγάζουν το μήνα – Αύξηση μισθών ζητά το 66%

Βαρύς ο φόρος αίματος στην άσφαλτο: Τέσσερις νεκροί μέσα σε λίγες ώρες – 19χρονοι τα θύματα στην Παραλιακή (Videos)

Documento Newsletter