Τη ζοφερή εικόνα για την ελληνική κοινωνία και οικονομία όπως αυτή αναδεικνύεται μέσα από τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον Νοέμβριο, αναλύουν οι Τομεάρχες Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, επικαλούμενοι και τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας του ΙΕΛΚΑ.
«Όσο και να επιμένει στην επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης η κυβέρνηση, δεν μπορεί να αντιστρέψει τα βιώματα των πολιτών. Απαιτείται αποφασιστική αλλαγή πολιτικής, αποφασιστική σύγκρουση με τον πυρήνα της ακρίβειας με επιβολή πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος, μείωση των έμμεσων φόρων στην ενέργεια και τα τρόφιμα, πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών, πάταξη της αισχροκέρδειας στην αγορά», επισημαίνουν μεταξύ άλλων στην κοινή δήλωση τους Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat για τον μήνα Νοέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, παρά τη μείωση, διαμορφώθηκε σε 9%.
Ακολουθεί η κοινή δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου και του Αλέξη Χαρίτση:
Η ακρίβεια σαρώνει τα καθηλωμένα εισοδήματα
Σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένει ο πληθωρισμός στη χώρα μας για έναν ακόμη μήνα, καθώς για τον Νοέμβριο ανέρχεται στο 9%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.
Στη χώρα μας, οι συνέπειες της κρίσης είναι ακόμα πιο δραματικές, καθώς η έκρηξη της ακρίβειας συνοδεύεται με καθήλωση των εισοδημάτων, 2 στους 3 πολίτες έχουν μειώσει ήδη την κατανάλωση ρεύματος και 1 στους 2 τις δαπάνες ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής, όπως καταγράφεται σε έρευνα του ΙΕΛΚΑ.
Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Όσο και να επιμένει στην επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης η κυβέρνηση, δεν μπορεί να αντιστρέψει τα βιώματα των πολιτών. Απαιτείται αποφασιστική αλλαγή πολιτικής, αποφασιστική σύγκρουση με τον πυρήνα της ακρίβειας με επιβολή πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος, μείωση των έμμεσων φόρων στην ενέργεια και τα τρόφιμα, πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών, πάταξη της αισχροκέρδειας στην αγορά. Και βέβαια ουσιαστική στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.
Η πολιτική αλλαγή δεν είναι ζήτημα κομματικού ανταγωνισμού, είναι όρος κοινωνικής επιβίωσης.
Διαβάστε επίσης:
Eurostat: Στα ύψη ο πληθωρισμός παρά τη μείωση – Στο 9% στην Ελλάδα τον Νοέμβριο
Στα ύψη για έναν ακόμα μήνα ο πληθωρισμός – Στο 9,8% στην Ελλάδα σύμφωνα με τη Eurostat
Έρευνα του ΙΕΛΚΑ γκρεμίζει το κυβερνητικό αφήγημα – Αβοήθητοι οι πολίτες μπροστά το κύμα ακρίβειας