ΣΥΡΙΖΑ Φυλής: Έκτακτη υγειονομική κατάσταση στους καταυλισμούς των Ρομά

ΣΥΡΙΖΑ Φυλής: Έκτακτη υγειονομική κατάσταση στους καταυλισμούς των Ρομά

«Η δημοτική αρχή οφείλει μέσα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο να κατανοήσει επιτέλους ότι η υγειονομική και κοινωνική ένταξη των Ρομά είναι προς όφελος όλων», τονίζει η Οργάνωση Μελών Χασιάς – Φυλής του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον Δήμο να «αναλάβει δράση τώρα»

«Σήμερα σε συνθήκες πανδημίας, οι συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στην περιοχή μας θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ίδιων αλλά και την ευρύτερη δημόσια υγεία. Και αν οι πράξεις και οι παραλείψεις κρατικών και τοπικών αρχών χρονολογούνται από πολύ παλιά, το «έγκλημα» ολοκληρώθηκε τα τελευταία χρόνια», τονίζει η Οργάνωση Μελών Χασιάς – Φυλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση:

«Σήμερα σε συνθήκες πανδημίας, οι συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στην περιοχή μας θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ίδιων αλλά και την ευρύτερη δημόσια υγεία. Και αν οι πράξεις και οι παραλείψεις κρατικών και τοπικών αρχών χρονολογούνται από πολύ παλιά, το «έγκλημα» ολοκληρώθηκε τα τελευταία χρόνια. Τέλος, ήρθε πλέον η ώρα να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους και να πάψουν κάποιοι να κρύβονται πίσω από τοπικές μικρο-ιδιοτέλειες, να ποντάρουν στην λήθη και την παραπληροφόρηση και να εμφανίζονται άμοιροι ευθυνών. Συγκεκριμένα…:

Την περίοδο 2015-2017, η Περιφέρεια Αττικής και ειδικότερα η Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής έκρουε καμπανάκι για την κατάσταση σε περιοχές διαβίωσης Ρομά που μεταξύ άλλων έθετε και ζητήματα δημόσιας υγείας. Στο κάλεσμα της Περιφέρειας για κοινωνική έρευνα – απογραφή, κατάρτιση τοπικού σχεδίου κοινωνικής ένταξης και λειτουργίας κρίσιμων υγειονομικών υποδομών, ο Δήμος Φυλής «σφύριζε αδιάφορα», ενώ αρκέστηκε να διαχειρίζεται το θέμα με όρους πολιτικής επικοινωνίας και μόνο.

Την περίοδο 2017-2019, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, σχεδίασαν συγκεκριμένες δράσεις με πρόβλεψη χρηματοδότησης τόσο για τις μετεγκαταστάσεις και διάλυση των παραγκών, όσο και για την κοινωνική και υγειονομική θωράκιση των περιοχών διαβίωσης των Ρομά. Την ίδια στιγμή που Δήμοι, όπως τα Μέγαρα, ο Ασπρόπυργος και το Χαλάνδρι, έκαναν χρήση αυτών των δυνατοτήτων, ο Δήμος Φυλής συνέχιζε το μονότονο και ψευδές τροπάρι περί αστυνομικής προσέγγισης του θέματος και έλλειψης αρμοδιότητας!

Κάπως έτσι, φτάσαμε σήμερα η πανδημία του κορονοϊού, να βρίσκει το Δήμο Φυλής με σημαντικές αδυναμίες και χωρίς θωράκιση σε αυτή την υγειονομική και ταυτόχρονα κοινωνική πρόκληση. Η δημοτική αρχή οφείλει μέσα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο να κατανοήσει επιτέλους ότι η υγειονομική και κοινωνική ένταξη των Ρομά είναι προς όφελος όλων και να προχωρήσει άμεσα στα ακόλουθα άμεσα αλλά και βραχυπρόθεσμα μέτρα:

1. Κατάρτιση τοπικού σχεδίου κοινωνικής ένταξης των Ρομά συμπεριλαμβανομένου του υγειονομικού τομέα με προτεραιότητα στις περιοχές Λίμνη και Αγ. Ιωάννη/Αγ. Γεώργιο Άνω Λιοσίων και Ζεφυρίου. Η κίνηση αυτή θα έδινε στον Δήμο μας τη δυνατότητα επιλεξιμότητας σε μια σειρά σχετικών προγραμμάτων χρηματοδότησης από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

2. Κατάθεση αιτήματος στην Περιφέρεια Αττικής για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής της ίδρυσης και λειτουργίας δομής βελτίωσης υγειονομικών συνθηκών διαβίωσης στις παραπάνω περιοχές. Το σχετικό πρόγραμμα που «έτρεχε» η προηγούμενη περιφερειακή διοίκηση με ύψος χρηματοδότησης 11 εκ. € περίπου, παραμένει στη μεγάλη πλειοψηφία του σχεδόν ανέγγιχτο από την προκλητική ακινησία των Δήμων που έχουν στην επικράτειά τους καταυλισμούς Ρομά (πέραν ελαχίστων κονδυλίων που κατάφεραν να αποσπάσουν για σχετικές δράσεις οι Δήμοι Χαλανδρίου και Μεγαρέων). Οι 60.000 € για τα οποία αυτο-διαφημίζεται ο Δήμος Φυλής ότι χρηματοδοτήθηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη για απολυμάνσεις κλπ., στην περίπτωσή μας είναι σαν να δίνεις ασπιρίνη για να γιατρέψεις μια κακοήθεια.

3. Άμεση σύσταση και λειτουργία Δημοτικού Ιατρείου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και τα παραδείγματα άλλων περιοχών της Δυτικής Αττικής (όπως το επιτυχημένο παράδειγμα της ΔΕ Μαγούλας του Δήμου Ελευσίνας). Με την τρέχουσα ενίσχυση της Περιφέρειας, αλλά και το αποθεματικό του Δήμου, η πρόταση αυτή είναι εφικτή και άμεσα υλοποιήσιμη, για μια δημοτική αρχή που νοιάζεται, θέλει και μπορεί… Θα μπορούσε μάλιστα μια τέτοια δομή να παραμείνει σε λειτουργία και μετά την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού και να αποτελέσει μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου κοινωνικής ένταξης των Ρομά της περιοχής.

4. Άμεση επικοινωνία του Δήμου με τον ΕΟΔΥ για διεκδίκηση για την περιοχή μας (που έχει ευάλωτους πληθυσμούς και δεν έχει ΠΦΥ) μιας Κινητής Ομάδας Υγείας Ειδικού Σκοπού για λήψεις δειγμάτων βιολογικού υλικού κατ’ οίκον και παροχή φροντίδας. Σημειωτέον ότι μόλις χτες 6-4-2020 δημοσιεύτηκε η σχετική κοινή υπουργική απόφαση – ΚΥΑ (ΦΕΚ 1177Β), ενώ είναι προφανές ότι οι ομάδες αυτές θα συσταθούν με προτεραιότητα εκεί που θα ζητηθούν σθεναρά από τις τοπικές αρχές.

Η συνολική πάντως υγειονομική και περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής μας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλοί συνδημότες μας έχουν ανάγκη δημόσιας στήριξης, δεν επιτρέπουν να μην λειτουργεί στον Δήμο μας μια δημόσιου χαρακτήρα δομή πρωτοβάθμιας υγείας, επτά (7) μέρες την εβδομάδα, είκοσι τέσσερις (24) ώρες τη μέρα! Ένας τέτοιος στόχος δεν είναι καθόλου αυτονόητος για μια κυβέρνηση που κορυφαίοι της Υπουργοί σήμερα ήταν αυτοί ακριβώς που ως ηγεσία του Υπουργείου Υγείας το 2103 εξαφάνισαν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και απέλυσαν τους 2.500 γιατρούς της. 

Οργάνωση Μελών Χασιάς-Φυλής του ΣΥΡΙΖΑ»

Documento Newsletter