ΣΥΡΙΖΑ: Ετοιμότητα και υπευθυνότητα

Στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «επί τρεις ημέρες ο κ. Μητσοτάκης επαναλάμβανε διαρκώς ότι τα σπίτια ξαναχτίζονται, προσπαθώντας έτσι να δικαιολογήσει γιατί εγκαταλείπει στο έλεος της φωτιάς τα πάντα»

Είναι τέτοιο το μέγεθος της καταστροφής που δεν μπορεί να μην προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις, λένε στην Κουμουνδούρου. Επί μία ολόκληρη εβδομάδα η Ελλάδα καίγεται σχεδόν απ’ άκρη σε άκρη, με την κυβέρνηση αρχικά να συγχαίρει τον εαυτό της επιδεικνύοντας αλαζονεία, παντελή άγνοια της πραγματικότητας και αναζήτηση εύκολων επικοινωνιακών κερδών, μετά να περνά το μήνυμα ότι ελέγχει την κατάσταση, για να θυμηθεί την κλιματική αλλαγή όταν διαψεύστηκε από τη σκληρή πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που ουδείς αντιλήφθηκε γιατί έγινε και τι ήθελε να πει ενώ δεν υπήρχε ούτε μία λέξη αυτοκριτικής.

Με 2 μποφόρ έχασαν τη μάχη με τις φλόγες

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει στο γεγονός ότι το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη δεν κατάφερε να περιορίσει φωτιές με 2-3 μποφόρ. Είναι χαρακτηριστικό, λένε, ότι από τα συγχαρητήρια μεταξύ υπουργών για τη Βαρυμπόμπη, τρεις μέρες μετά φτάσαμε να καίγεται το μισό Λεκανοπέδιο. Ακόμη και η απόφαση να βγει ο στρατός ώστε να γίνουν αντιπυρικές ζώνες πάρθηκε με σημαντική καθυστέρηση, όπως και η υποβολή αιτήματος βοήθειας προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

«Δεν είναι δυνατόν», σημειώνουν, «επί τρεις ημέρες ο κ. Μητσοτάκης να επαναλαμβάνει διαρκώς ότι τα σπίτια ξαναχτίζονται, προσπαθώντας έτσι να δικαιολογήσει και να δικαιολογηθεί γιατί εγκαταλείπει στο έλεος της φωτιάς σπίτια, επιχειρήσεις, ολόκληρες περιουσίες να καίγονται. Ποια σπίτια όμως ξαναχτίζονται; Αυτά που άνθρωποι αγωνίζονται μια ζωή να ξεχρεώσουν στις τράπεζες με 30ετή δάνεια; Σε ποια ζωή; Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης διαρκώς αποδεικνύει ότι δεν έχει καμία ενσυναίσθηση και καμία επίγνωση της πραγματικότητας. Ενδεχομένως επειδή ο ίδιος δηλώνει 30 σπίτια στο πόθεν έσχες του να νομίζει ότι δεν χάθηκε ο κόσμος αν ένα καεί. Η συντριπτική πλειονότητα όμως των πολιτών, όπως με έκπληξη διαπίστωσε και ο ίδιος πριν από λίγους μήνες, είναι εξαρτημένη από τον μισθό της, από τα δάνειά της, από τα σπίτια που έφτιαξε με κόπους μιας ολόκληρης ζωής».

Ο Τσίπρας προειδοποιούσε, η κυβέρνηση χλεύαζε

Στην Κουμουνδούρου θυμίζουν τη δήλωση Τσίπρα της προηγούμενης Κυριακής που χτυπούσε καμπανάκι για τα επερχόμενα λόγω του ακραίου καύσωνα, ζητώντας τη λήψη ειδικών μέτρων τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για την ηλεκτροδότηση και τη γενικότερη προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού. Δήλωση που λοιδορήθηκε από πηγές του Μαξίμου. Είναι χαρακτηριστικό, λένε, ότι «ακόμη και με την Αττική επιβαρυμένη από τα μικροσωματίδια και το τοξικό νέφος κανένα σχέδιο δεν υπήρξε για τον περιορισμό των μετακινήσεων των εργαζομένων και την προστασία τους από τη θερμική καταπόνηση».

Αλλά επειδή τίποτε δεν γίνεται τυχαία θυμίζουν ότι δεν ανανεώθηκε το πιλοτικό πρόγραμμα δασοπροστασίας με 5.000 εργαζόμενους που υλοποιήθηκε τη διετία 2018-19, ενώ δεν έχουν προχωρήσει οι δράσεις δασοπροστασίας με βάση το κονδύλι των 140 εκατ. ευρώ που είχε δεσμεύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ακόμη και τα πτητικά μέσα που επιχειρούν, λένε, είναι όλα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ανοίξει ο διάλογος, έστω και τώρα, για τη θωράκιση της χώρας από την κλιματική κρίση. «Να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Να αναγνωρίσουμε τις διαχρονικές αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού».

Αυτοκριτική αλλά και ενίσχυση της πυρόσβεσης

Τέλος, στην Κουμουνδούρου δεν βγάζουν ούτε έβγαλαν ποτέ τον εαυτό τους από το κάδρο των ευθυνών για τα τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας, λέγοντας απλώς ότι ο κρατικός μηχανισμός «δεν λειτούργησε σωστά, όπως δεν είχε λειτουργήσει και στο παρελθόν, ακόμη κι αν υπήρχαν πολύ πιο ακραίες καιρικές συνθήκες». Θυμίζουν ωστόσο ότι επί ΣΥΡΙΖΑ από τον Δεκέμβριο του 2018 μέσω της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασία της Υπηρεσίας NSPA εξασφαλίστηκε η μίσθωση των ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης, βαρέος και μεσαίου τύπου, με τα πληρώματα πτητικής και τεχνικής υποστήριξής τους, προς κάλυψη των αναγκών πυροπροστασίας ετών 2019 έως και 2021. Ετσι αποκτήθηκαν τέσσερα ελικόπτερα βαρέος τύπου και εννέα μεσαίου τύπου. Και με αυτά τα μέσα που εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί η πυροσβεστική, και επί Νέας Δημοκρατίας, μέχρι σήμερα. Επίσης, μονιμοποιήθηκαν 2.500 πυροσβέστες πενταετούς θητείας, ενώ εξισώθηκαν ως προς το ωράριό τους οι εναπομείναντες 1.723 πυροσβέστες πενταετούς απασχόλησης με το μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό, ενώ το ανθρώπινο δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος ενισχύθηκε με 2.000 άτομα.

Ειδικότερα, προσλήφθηκαν 876 πυροσβέστες πενταετούς απασχόλησης και 56 δόκιμοι πυροσβέστες γενικών καθηκόντων από τον πίνακα επιλαχόντων του διαγωνισμού του 2011. Παράλληλα, για πρώτη φορά μετά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του 1998 υπογράφηκε επί ΣΥΡΙΖΑ κοινή υπουργική απόφαση όπου περιγράφονται λεπτομερώς η συνεργασία και ο συντονισμός του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας (ΚΥΑ 181752/2052/02.05.2019 ΦΕΚ Β΄ 1525).