ΣΥΡΙΖΑ: Ενα κόμμα… στον αέρα – Τα σχέδια επί χάρτου για το συνέδριο

Τα πάντα είναι ρευστά και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Αυτό είναι το ρεζουμέ από όσα ακούγονται στα πηγαδάκια πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων της Κουμουνδούρου, αλλά και από όσα λέγονται στις τηλεδιασκέψεις των στελεχών που βρίσκονται ανά την Ελλάδα. Αλλωστε αρκετά από τα πρόσωπα που παίζουν σημαντικό ρόλο στις εσωκομματικές εξελίξεις βρίσκονται είτε διακοπές είτε στον τόπο καταγωγής τους.

Μπορεί το πρόγραμμα των επόμενων ημερών να έχει καθοριστεί, όμως τα πάντα μπορούν να ανατραπούν ανάλογα με τις εξελίξεις. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ακόμη και το καταστατικό συνέδριο που έχει προγραμματιστεί εδώ και μήνες μπορεί είτε να αναβληθεί είτε να μην πραγματοποιηθεί καθόλου…

Ο οδικός χάρτης

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Καταστατικού ώστε να συγκεντρώσει και να σταχυολογήσει τις καταστατικές αλλαγές που έχουν προτείνει τα μέλη μέσω του iSYRIZA αλλά και να προτείνει δικές της. H επιτροπή αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις της στην Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή.

Τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη θα συνεδριάσει ξανά η Πολιτική Γραμματεία, ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής η οποία θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 7-8 Σεπτέμβρη.

Θεσμικά, ο ρόλος της Κεντρικής Επιτροπής είναι να προετοιμάσει το κόμμα για τον προσυνεδριακό διάλογο και το καταστατικό συνέδριο, το οποίο είναι προγραμματισμένο για το τετραήμερο 4-7 Οκτώβρη. Στην Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να παρουσιαστούν και οι καταστατικές προτάσεις του προέδρου, οι οποίες εν πολλοίς θα βασίζονται στα όσα θα έχει προτείνει η βάση.

Ο σχεδιασμός λέει πως το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη θα γίνει η εκλογή των συνέδρων στις οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα.
Βεβαίως, όλα αυτά είναι σχέδια επί χάρτου. Μπορεί η Κεντρική Επιτροπή να έχει συγκεκριμένο ρόλο, όμως τότε είναι που μπορεί να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη. Αν η πρόταση μομφής περάσει, τότε είναι προφανές πως ο σχεδιασμός αλλάζει άρδην και το κόμμα θα ετοιμαστεί για διαρκές συνέδριο και για εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη προέδρου μες στο φθινόπωρο.

Η ΔΕΘ

Ο Στέφ. Κασσελάκης αναμένεται να δώσει κανονικά το παρών στη ΔΕΘ. Η ομιλία του είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη και η συνέντευξη Τύπου για το μεσημέρι της Κυριακής.
«Δεν έχουμε συζητήσει καν αυτό το ενδεχόμενο, αλλά φαντάζομαι πως η επίσκεψη θα γίνει κανονικά» είπαν στο Documento συνεργάτες του προέδρου, απαντώντας στο ερώτημα αν ο Στέφ. Κασσελάκης θα ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη σε περίπτωση που έχει τελεσφορήσει η πρόταση μομφής μία εβδομάδα νωρίτερα…

Ηδη έχουν δημιουργηθεί ομάδες εργασίας για τη ΔΕΘ, ενώ εκτενής αναφορά έγινε και στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας πριν από τρεις μέρες: «Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα καταθέσει, ενόψει και της ΔΕΘ, κοινωνικά δίκαιες και συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, από την ακρίβεια και το στεγαστικό, μέχρι τη δημόσια υγεία, η οποία καθημερινά καταρρέει. Και θα αγωνιστεί μέσα κι έξω από τη Βουλή, για να γίνουν σύντομα πράξη οι ελπίδες και τα όνειρα των Ελλήνων πολιτών για μια καλύτερη ζωή» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Συνεδριάζουν οι 87

Αμεσα θα συνεδριάσουν και τα στελέχη της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσουν το επόμενο διάστημα. Στις αρχές του μήνα είχε συμφωνηθεί να γίνει η συνεδρίαση μετά την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας για τον Χρήστο Σπίρτζη, η οποία κανονικά αναμενόταν μεθαύριο Τρίτη.

Αν αποφασιστεί αναστολή ιδιότητας μέλους ή διαγραφή, τότε την τελική απόφαση θα πρέπει να την πάρει η Κεντρική Επιτροπή. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε κόκκινο πανί για τους 87, που θεωρούν ότι δεν πρέπει να γίνονται διαγραφές λόγω προσωπικών απόψεων. Αλλωστε ο Χρ. Σπίρτζης αποτελεί ένα από τα βασικά στελέχη τους. Και γι’ αυτό ακριβώς είχαν δώσει… ραντεβού μετά την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Ομως λόγω των πυρκαγιών (αυτή είναι η επίσημη αιτιολογία) δόθηκε παράταση και ο Χρ. Σπίρτζης πήρε προθεσμία να στείλει γραπτά τις θέσεις του μέχρι την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν η επιτροπή θα συνεδριάσει τότε. Ακόμη κι αν συνεδριάσει, βέβαια, δεν είναι σίγουρο πως θα καταλήξει αυθημερόν σε απόφαση.

Και γι’ αυτό τον λόγο οι 87 αναμένεται να πάρουν τις αποφάσεις τους νωρίτερα. Αλλωστε η σχέση τους με τον Στέφ. Κασσελάκη κάθε μέρα που περνά χειροτερεύει.
Υπενθυμίζεται ότι ο Χρ. Σπίρτζης καλείται να απαντήσει στις κατηγορίες 70 μελών του κόμματος που ζητούν τη διαγραφή του κατηγορώντας τον για υπονόμευση του προέδρου και για προσωπική ατζέντα. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, ο πρώην υπουργός δεν φαίνεται διατεθειμένος να στείλει κανένα απολογητικό κείμενο.

Η έδρα Ηλιόπουλου

Στις 28 Αυγούστου θα ανοίξει η Βουλή. Μέχρι τότε αφενός αναμένεται να ξέρουμε επίσημα τι μέλλει γενέσθαι με την έδρα του Οθωνα Ηλιόπουλου. Αφετέρου, με το άνοιγμα της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προαναγγείλει σφοδρή κοινοβουλευτική επίθεση για τις πυρκαγιές, ενώ δεν αποκλείεται να κατατεθούν και φιλολαϊκές νομοθετικές προτάσεις.

Διαβάστε επίσης

Λονδίνο: Πυρκαγιά σε συγκρότημα κατοικιών – Μεγάλη επιχείρηση της πυροσβεστικής (Photos – Videos)

«Η Ελλάδα αφήνει τους πάντες να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη» – Το Politico «καίει» Μητσοτάκη για Τέμπη, Πύλο, υποκλοπές

Απρόοπτο on air: Χόρευε κρατώντας μπίρα στο χέρι δίπλα σε ρεπόρτερ στο Σύνταγμα (Video)

«Ο,τι χρειαστεί να γίνει θα γίνει» – Ο Παύλος Πολάκης εξηγεί στο Documento τη στάση και τις επόμενες κινήσεις του

Χαλκιδική: Στον εισαγγελέα ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε στο λούνα παρκ – «Να προχωρήσει σε όλες τις διώξεις» (Video)

Μάχη με τις φλόγες για 5η ημέρα στο Παγγαίο – Στάχτη πάνω από 12.000 στρέμματα (Photos)

Διάλογος Documento για την Κεντροαριστερά – Διώτη: Μάσκα δεν έχω να γυρνώ στην «Κεντροαριστερά» ετούτη

Ετικέτες