Την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα προτάσσει ως ώριμο αίτημα των καιρών ο Τσίπρας
Με τα μάτια στραμμένα στα δημοσκοπικά ευρήματα και το δάχτυλο στην εκλογική σκανδάλη βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να θέτει, εκ των εξελίξεων, στην κορυφή του εκλογικού πήχη τη «μάχη για αποκατάσταση της δικαιοσύνης» στη χώρα και τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Πρόκειται για ώριμο πλέον αίτημα (έρχεται από τα προμνημονιακά χρόνια) που διαπερνά οριζόντια όλη την ελληνική κοινωνία είτε πρόσκειται στην Αριστερά είτε στη Σοσιαλδημοκρατία ή ακόμη και στις υγιείς δυνάμεις εντός της ΝΔ, που δεν έχουν καμιά διάθεση να συρθούν και να διασυρθούν από τις ακροκεντρώες επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιτελικού του (παρα)κράτους.
Το τσουνάμι υποθέσεων διαφθοράς που πλήττει την κυβέρνηση Μητσοτάκη προφανώς και δεν διέλαθε την προσοχή του Αλ. Τσίπρα και των συνεργατών του, όπως και οι τάσεις της MRB που απλώς κατέγραψαν το αυτονόητο: ότι το εκλογικό παιχνίδι τώρα αρχίζει από μηδενική βάση, ότι η αυτοδυναμία για τη ΝΔ είναι πλέον όνειρο καλοκαιρινής νυχτός και όπως ο γάμος του Θησέα και της Ιππολύτης στην ομώνυμη κωμωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ έτσι και ο «γάμος» ΝΔ – ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι πλέον μακρινό παρελθόν.
Εθεσε επί τάπητος το εκλογικό διακύβευμα
Το ραντάρ του Αλ. Τσίπρα και των συνεργατών του «συλλαμβάνοντας» τις δύο παραπάνω σημαντικές παραμέτρους αυτή την εβδομάδα έθεσε επί τάπητος το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών: μιλώντας στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες είπε αρχικά ότι ο θεσμός της Δικαιοσύνης λειτουργεί ακόμη στην Ευρώπη, αλλά «είναι δύο φορές πιο σημαντικό και επιτακτικό για την Ελλάδα, που από ό,τι φαίνεται πρέπει να αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και να αποκαταστήσουμε τη δικαιοσύνη παντού».
Για να συνεχίζει σημειώνοντας ότι «η κ. Καϊλή ήταν σε στενή συνεργασία περισσότερο με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ήταν διαπρύσιος υποστηρικτής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και σκληρός πολέμιος κάθε ιδέας, κάθε σκέψης για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, που είναι η μόνη εναλλακτική λύση απέναντι στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».
Η στόχευση του Αλ. Τσίπρα είναι η πρώτη Κυριακή των εκλογών με την απλή αναλογική που ακόμη κι αν δεν βγάλει κυβέρνηση, θα «φτιάξει» κλίμα για τη δεύτερη Κυριακή με την ενισχυμένη αναλογική της ΝΔ και το μπόνους των 40 εδρών στο πρώτο κόμμα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλά συνεχώς για μάχη των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, για τη βελγική Δικαιοσύνη που αντέδρασε τάχιστα στο Qatar-gate σε αντίθεση με την ελληνική στο σκάνδαλο των υποκλοπών, για «μάχη για αποκατάσταση της δικαιοσύνης», για πολιτική αλλαγή και για προοδευτική κυβέρνηση.
Στην Κουμουνδούρου διάβασαν με πολύ ενδιαφέρον τις τάσεις Δεκεμβρίου της MRB αυτή την εβδομάδα, οι οποίες μάλιστα ολοκληρώθηκαν πριν από το ξέσπασμα του σκανδάλου Qatar-gate και την υπόθεση Καϊλή.
Και όσο κι αν φαίνεται περίεργο δεν στάθηκαν τόσο στη ραγδαία φθορά Μητσοτάκη ή στην ιστορικά χαμηλή διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ που πλέον αγγίζει τις 5 μονάδες, ούτε στην υπεροχή Τσίπρα σε κρίσιμους δείκτες, αλλά στο γεγονός ότι «κερδίζουν» το «Δικαιοσύνη παντού» και η «προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας».
«Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέσα σε μία συνθήκη όξυνσης των ανισοτήτων με διογκούμενο το αίσθημα της αδικίας, το σύνθημα “δικαιοσύνη παντού” που εκφράστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και έχει γίνει ‘‘σημαία’’ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπερέχει με ποσοστό 35,6% έναντι της κυβερνητικής επίκλησης για δήθεν ‘‘σταθερότητα’’ που λαμβάνει 32,8%» λένε στην Κουμουνδούρου.
Προηγείται του φόβου το αίσθημα της οργής
Και συνεχίζουν: «Η γενικευμένη αίσθηση αδικίας από τις πολιτικές Μητσοτάκη και το πλειοψηφικό αίτημα για δικαιοσύνη παντού εξηγείται ενδεχομένως και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά το αίσθημα της οργής περνά πρώτο έναντι του φόβου και βρίσκεται με ποσοστό 46,8%. Aλλωστε, το 72,3% των ερωτηθέντων απαντάει ότι ανταποκρίνεται με μεγάλη δυσκολία στις καθημερινές ανάγκες, στοιχείο που έρχεται σε αντίθεση με την επιχειρούμενη ωραιοποίηση της κατάστασης από την κυβέρνηση». Το 77,5% του συνόλου θεωρεί σοβαρό θέμα τις υποκλοπές και επτά στους δέκα ψηφοφόρου της ΝΔ και συγκεκριμένα το 69,8% των ψηφοφόρων της!
Στην Κουμουνδούρου κρατούν και το ιστορικό χαμηλό της MRB στη διαφορά που χωρίζει τα δύο κόμματα με 5,4%, έναντι 7,2% τον Ιουνίο του 2022 και 10,1% τον Δεκέμβριο του 2021. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα χρόνο η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε κατά πέντε μονάδες, ενώ από τον Νοέμβριο (όταν ήταν και η τελευταία μέτρηση της ίδιας εταιρείας) μειώθηκε κατά μία μονάδα! Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διατηρεί σαφές προβάδισμα έναντι της ΝΔ στις νέες ηλικίες 17 έως 44 ετών με περίπου 2,5%.
Στο δε ερώτημα «τι πρέπει να γίνει εφόσον δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις εκλογές της απλής αναλογικής» το 50,9% υποστηρίζει ότι πρέπει να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας έναντι του μειοψηφικού 41,8% που υποστηρίζει την εκ νέου προκήρυξη εκλογών, ενώ μεταξύ όσων επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας οι περισσότεροι επιθυμούν προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε ποσοστό 28,9% έναντι 25,2% που επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ. Στις τάξεις των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ το 29,6% των ψηφοφόρων ΚΙΝΑΛ θέλει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ το 27,8% θέλει με τη ΝΔ.