ΣΥΡΙΖΑ: Διευρύνεται ο διάλογος ενόψει συνεδρίου

ΣΥΡΙΖΑ: Διευρύνεται ο διάλογος ενόψει συνεδρίου

Συνεχίζεται ο προσυνεδριακός διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που τόσο ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας όσο και ο γραμματέας Δημήτρης Τζανακόπουλος περιοδεύουν στις 13 περιφέρειες της χώρας, με την πανδημία φυσικά να θέτει τα δικά της επιτακτικά διλήμματα και να εκθέτει τις κυβερνητικές αρρυθμίες.

Βασικά θέματα αυτού του εσωκομματικού διαλόγου είναι η εξειδίκευση της οικονομικής πολιτικής, οι αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος, η λειτουργία των οργανώσεων, η αυτοδιοικητική πολιτική και φυσικά οι άμεσες δράσεις μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εσωκομματικός διάλογος

Το Documento θα παρακολουθεί τον διάλογο στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δημοσιεύοντας ρεπορτάζ για τις θέσεις, προτάσεις και σκέψεις που κατατίθενται στον εν εξελίξει διάλογο και άλλες κερδίζουν έδαφος, άλλες μένουν στα αζήτητα. Μεταξύ μάλιστα αυτών των προτάσεων υπάρχουν κάποιες αρκετά προωθημένες, οι οποίες θα αλλάξουν ριζικά τη φυσιογνωμία του, κάνοντας πράξη τη συλλογική απόφαση για άνοιγμά του σε όσους το ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές.

Οπως για παράδειγμα η πρόταση για συχνά δημοψηφίσματα για όλα τα σημαντικά θέματα που τίθενται στον δημόσιο διάλογο, ώστε να τοποθετούνται τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ή η πρόταση για τον θεσμό των φίλων του κόμματος, πέραν εκείνης του μέλους, οι οποίοι θα έχουν μια πιο χαλαρή σχέση με το κόμμα. Ή η πρόταση να θεσμοθετηθεί ασυμβίβαστο, ώστε να μην μπορεί κάποιο μέλος να συμμετέχει σε περισσότερα από ένα όργανο του κόμματος και να περιοριστεί το φαινόμενο της πολυθεσίας. Ή η πρόταση σύστασης ξεχωριστού τομέα συνδικαλιστικού και τομέα αυτοδιοίκησης με πανελλαδική μάλιστα συγκρότηση.

Προς σύσταση εθνικού συμβουλίου

Αξια αναφοράς είναι και η πρόταση για τη σύσταση εθνικού συμβουλίου το οποίο θα αποτελεί ένα νέο, πιο διευρυμένο και πιο δίκαιο σε ό,τι αφορά τους όρους συμμετοχής, όργανο και θα εξυπηρετεί την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να γίνει ένα σύγχρονο, ανοιχτό και συμμετοχικό κόμμα, δεκτικό σε όλες τις τάσεις, τα ρεύματα, τις ιδέες, τις γενεές, τις πολιτικές καταγωγές, τις κοινωνικές ομάδες, ένα κόμμα που θα αφουγκράζεται και τις ανάγκες της περιφέρειας. Το εθνικό συμβούλιο θα απαρτίζεται από 200 μέλη που θα εκλεγούν από το συνέδριο και από τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ενδεχομένως και από τα μέλη της ομάδας στην Ευρωβουλή. Θα συγκροτηθεί δηλαδή ένα όργανο πιο αντιπροσωπευτικό, δίνοντας τη δυνατότητα σε ικανά στελέχη τόσο σε οργανωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο να εκλεγούν, χωρίς να ανταγωνίζονται σε ψήφους τους βουλευτές. Η συγκρότηση εθνικού συμβουλίου, λένε όσοι το προτείνουν, διασφαλίζει την αξιοποίηση ανθρώπων με εμπειρία οργανωτική και πολιτική, που δεν θα υφίστα

νται πλέον την πίεση τοπικών ανταγωνισμών. Το κόμμα θα παύσει να λειτουργεί ως βουλευτοκεντρικό και ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή περισσότερων στελεχών, όπως και η μείωση των τοπικών ανταγωνισμών, οι οποίοι αυτό τον καιρό αναπτύσσονται πολλές φορές με βάση τα πρόσωπα και όχι τις πολιτικές. Μάλιστα, η λειτουργία εθνικού συμβουλίου μπορεί να αναδείξει νέα στελέχη τα οποία θα αναλάβουν τομείς ευθύνης.

Το νέο think tank του ΣΥΡΙΖΑ

Προωθημένες προτάσεις κατατίθενται στον εν εξελίξει διάλογο που θα μεταβάλει τη φυσιογνωμία του κόμματος

Πολύ συζήτηση προκάλεσε και η ανακοίνωση για το νέο think tank του ΣΥΡΙΖΑ και τους δεκαέξι τομείς που περιλαμβάνει, κυρίως για το γεγονός ότι απουσιάζουν τομείς όπως τα εθνικά θέματα, η άμυνα και η εξωτερική πολιτική ή η αυτοδιοίκηση και η περιφέρεια. Από την Κουμουνδούρου απαντούν ότι στόχος αυτής της δεξαμενής σκέψης δεν είναι να φτιάξουν μια νέα σκιώδη κυβέρνηση, ούτε να υποκαταστήσουν τους τομεάρχες του κόμματος ούτε να έχουν εφεδρεία κάποια πρόσωπα ως δυνάμει υπουργούς.

Για αυτό και αν κοιτάξει κάποιος έναν έναν τους τομείς θα διαπιστώσει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, ότι συμπληρώνουν δεν υποκαθιστούν ο ένας τον άλλον και κυρίως περιστρέφονται γύρω από θέματα που μπαίνουν επιτακτικά στην πολιτική ατζέντα λόγω των διεθνών εξελίξεων και για τα οποία στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τεχνογνωσία και κυρίως μεταφορά μεθοδολογίας. Θέματα όπως ο ενεργειακός μετασχηματισμός, οι εργασιακές σχέσεις και η μείωση ωρών εργασίας, η κλιματική αλλαγή και οι πολιτικές ανθεκτικότητας, οι πολιτικές υγείας και η μετάβαση στη μετά Covid εποχή, το προσφυγικό-μεταναστευτικό και η διεθνής αστυνομική συνεργασία, ο στρατηγικός σχεδιασμός ερευνητικής και τεχνολογικής πολιτικής, η ψηφιακή μετάβαση κ.ά.

Ετικέτες

Documento Newsletter