ΣΥΡΙΖΑ: Δευτέρες σκέψεις για τις αλλαγές στο καταστατικό – Ποιες αλλαγές συζητούνται

ΣΥΡΙΖΑ: Δευτέρες σκέψεις για τις αλλαγές στο καταστατικό – Ποιες αλλαγές συζητούνται

Στόχος να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ όσο το δυνατόν πιο ενωμένος στο συνέδριο. Ποιες είναι οι αλλαγές που συζητούνται

Αρκετά συναινετικά βήματα είναι διατεθειμένος να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για τις καταστατικές αλλαγές που θα υλοποιηθούν στο συνέδριο του Οκτώβρη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην Κεντρική Επιτροπή δημόσια όσο και στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας είπε πως έχει εκφράσει «ιδέες που μπορούν να συζητηθούν και προφανώς να αλλάξουν». Υψηλόβαθμα στελέχη από την Κουμουνδούρου λένε στο Documento ότι ακόμη και οι πιο ένθερμοι προεδρικοί θα δυσκολεύονταν να ψηφίσουν την κατάργηση των νομαρχιακών επιτροπών ή το να συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή (ή όπως αλλιώς θα λέγεται) μόνο δύο φορές τον χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι ο Στέφ. Κασσελάκης έκανε λόγο για αντικατάσταση των οργανώσεων μελών από «δημοτικές επιτροπές μελών» οι οποίες θα συνεδριάζουν κατά κύριο λόγο διαδικτυακά, αντικατάσταση των νομαρχιακών επιτροπών από «περιφερειακές επιτροπές», αντικατάσταση της Κεντρικής Επιτροπής από το «Εθνικό Συμβούλιο Μελών» το οποίο θα συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο, αντικατάσταση της Πολιτικής Γραμματείας με το «Πολιτικό Συμβούλιο Μελών» και εφαρμογή της «Εθνικής Συνέλευσης Μελών» που θα συγκαλείται κάθε τρία χρόνια.

Ολοκληρωμένη πρόταση

Η Επιτροπή Καταστατικού, η οποία είναι επιφορτισμένη με την επεξεργασία των προτάσεων των αλλαγών θα συνεδριάσει τη Δευτέρα. Η πρώτη της κίνηση θα είναι να παρακινήσει τον κόσμο να μπει στο isyriza.gr/ statute, όπου είναι αναρτημένο το υπάρχον καταστατικό. Τα μέλη θα στείλουν στην επιτροπή τις προτάσεις τους για τις καταστατικές αλλαγές που θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν και σε αυτά τα δεδομένα θα διεξαχθούν οι επόμενες συνεδριάσεις.

Προφανώς όμως θα παίξει και τον ρόλο του το γεγονός ότι την πλειοψηφία στην επιτροπή φαίνεται να την έχει ο Στέφ. Κασσελάκης…

Η Επιτροπή Καταστατικού θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση στην Πολιτική Γραμματεία. Αυτή αναμένεται να συγκριθεί τέλος Αυγούστου, λίγες μέρες πριν από την Κεντρική Επιτροπή που θα οδηγήσει στο συνέδριο. Πιθανότατα στην πρόταση θα περιλαμβάνεται η χρήση των νέων τεχνολογιών και η υλοποίηση του άρθρου που προβλέπει περιφερειακές επιτροπές χωρίς να διαλυθούν απαραίτητα οι νομαρχιακές. Αλλά έχουμε ακόμη δρόμο… Στόχος είναι να πάει το κόμμα όσο το δυνατόν πιο ενωμένο στο συνέδριο έπειτα από ένα δημοκρατικό διάλογο, ώστε ναι μεν να καμφθούν οι περισσότερες αντιδράσεις, αλλά να υλοποιηθεί δε και η δέσμευση Κασσελάκη για την αναγέννηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει και η γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, η οποία, μεταξύ άλλων, θα ασχολείται με οργανωτικά θέματα και με τον συντονισμό του προσυνεδριακού διαλόγου.

Νέες φουρτούνες

Ενα από τα θέματα που σήκωσαν πολλή κουβέντα ήταν και η παραίτηση Δραγασάκη. «Ο κ. Κασσελάκης παρέλαβε ένα αριστερό κόμμα με προβλήματα και παραδίδει πολύ περισσότερα προβλήματα χωρίς αριστερό κόμμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε διαδικασία απο-αριστεροποίησης» ανέφερε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα και τάχθηκε υπέρ της προσπάθειας «να υπάρξει ένα νέο μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς». «Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όπως κι ο Στέφανος Κασσελάκης παραμένουν σταθεροί στις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει η Αριστερά, επί της ουσίας και όχι για τους τύπους […] Η Αριστερά είναι τρόπος ζωής. Και εκφράζεται πάντα με πράξεις κι όχι με κοινοτοπίες και μεγαλοστομίες άνευ περιεχομένου […] Αριστερά σημαίνει να διατηρείς μια ξεκάθαρη κι αυστηρή στάση απέναντι στην αισχροκέρδεια των τραπεζών, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης των προθέσεών σου» έλεγαν από το περιβάλλον Κασσελάκη, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές.

Στελέχη κοντά στον πρόεδρο υπερασπίζονταν την ανακοίνωση του κόμματος, την ώρα που από την εσωκομματική αντιπολίτευση αξιολογούσαν θετικά το κυβερνητικό έργο του Γιάννη Δραγασάκη και έλεγαν ότι είναι αντίθετοι στην «απαξίωση των συντρόφων» ακόμη και «όταν χωρίζουν οι δρόμοι».

Ιδιαίτερα σκληρό προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το άρθρο του Θανάση Καρτερού. «Η Αριστερά εκφράζεται με πράξεις και όχι με μεγαλοστομίες, διατείνεται ο Στέφανος Κασσελάκης. Πράξεις ο ίδιος, μεγαλοστομίες ο Δραγασάκης. Εδώ σηκώνουμε τα χέρια και θου Κύριε φυλακή τω στόματί μας» ανέφερε μεταξύ άλλων. Τα εσωκομματικά απασχόλησε και ο Παύλος Πολάκης λόγω της φραστικής διαμάχης που είχε on air με τη Μαρία Συρεγγέλα, με τη συντριπτική πλειονότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνούν πως –παρά το ύφος του– το σημαντικό είναι ότι ο Κρητικός βουλευτής συνέβαλε στο να αποτραπεί η έξοδος 2,5 εκατ. ανασφάλιστων από το δημόσιο σύστημα υγείας.

 

Μέτρα για το ταμείο που είναι μείον

Εκτακτη εισφορά και αύξηση της μηνιαίας εισφοράς βουλευτών και ευρωβουλευτών, οικονομική εξόρμηση, επανεξέταση των εξόδων των νομαρχιακών επιτροπών, αλλά και συνολική επανεξέταση της ενοικίασης των γραφείων σε όλη τη χώρα.

Αυτά είναι τα μέτρα που αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία για να τονώσει το κομματικό ταμείο που είναι… μείον. Μάλιστα, ο Στέφ. Κασσελάκης σκέφτεται να μην εκφωνήσει ομιλία στη ΔΕΘ για οικονομικούς λόγους, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στους μισθούς των εργαζόμενων. Στα κομματικά media αποφασίστηκε να δίνεται το 45% της κρατικής χρηματοδότησης. Οι διοικήσεις της «Αυγής» και του Κόκκινου, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους καλούνται να παρουσιάσουν μέχρι το τέλος του μήνα ένα βιώσιμο business plan για το μέλλον τους, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Επίσης, στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία μπήκε ένα τέλος στην παραφιλολογία περί «μαύρων ταμείων»: «Σε αντίθεση με άλλα κόμματα, όπως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά πορεύεται, τόσο επί Τσίπρα όσο και επί Κασσελάκη, με διαφάνεια στα οικονομικά του, χωρίς άδηλους πόρους και σχέσεις “δούναι και λαβείν” με επιχειρηματικά συμφέροντα» αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Διαβάστε επίσης

Τρίζουν τα δόντια οι ΗΠΑ για το σκάνδαλο της Novartis – Την Κυριακή στο Documento

Ακριβά τα νησιά, προσιτά μόνο για τους ξένους – Πολυτέλεια οι διακοπές για τους Ελληνες

Τέμπη – Νίκος Πλακιάς: «Τα οστά που βρέθηκαν στο Κουλούρι ανήκαν στα παιδιά μου»

Ανθρώπινο λάθος πιθανότατα πίσω από την κυβερνοεπίθεση στο Κτηματολόγιο

Στέφανος Κασσελάκης – Κύπρος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζει να στηρίζει μία δίκαιη λύση για το Κυπριακό

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter