ΣΥΡΙΖΑ: Αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς κοινοβουλευτική «φαρέτρα»

Η εκλογική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τον διατηρεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως, η απώλεια 37 βουλευτών συγκριτικά με την κοινοβουλευτική περίοδο 2019 – 2023 σηματοδοτεί την απάλειψη δικαιωμάτων και «προνομίων» που είχαν όλα τα δεύτερα κόμματα στη διάρκεια της μεταπολίτευσης.

Πρώτο και κυριότερο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορεί να καταθέσει αυτόνομα πρόταση δυσπιστίας. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, το συγκεκριμένο αντιπολιτευτικό «όπλο» απαιτεί την υπογραφή τουλάχιστον του 50 βουλευτών, με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να διαθέτει μόλις 48 βουλευτές.

Επιπλέον, η κατάθεση αιτήματος συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής -μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης- απαιτεί την υπογραφή 60 βουλευτών, ενώ για την έγκριση της Ολομέλειας απαιτούνται 120 βουλευτές.

Εξαιτίας του κατακερματισμού της αντιπολίτευσης αίνιγμα για δυνατούς λύτες φαντάζει το πώς η μειοψηφία θα μπορεί να ενεργοποιεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το δικαίωμα για κλήση μαρτύρων επί τη βάσει της πρόβλεψης του Κανονισμού της Βουλής για τα 2/5.

Με δυο λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να θέσει στη βάσανο της πολιτικής διαπραγμάτευσης και συνεννόησης με τα λοιπά προοδευτικά κόμματα την εφαρμογή στοιχειωδών δικαιωμάτων και «προνομίων», τα οποία κατείχαν στην έως τώρα πορεία της μεταπολίτευσης όλα τα κόμματα που βρίσκονταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ετικέτες