Με σαφή εντολή για τον μετασχηματισμό του κόμματος σε μια μεγάλη παράταξη όλων των Ελλήνων, από το προοδευτικό κέντρο μέχρι και τη ριζοσπαστική Αριστερά, προσέρχεται ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ στο τακτικό του συνέδριο την ερχόμενη Πέμπτη.
Η εντολή του Αλέξη Τσίπρα ήταν κάτι παραπάνω από σαφής και διατυπώθηκε με εμφατικό τρόπο, λένε οι πληροφορίες, και στο Πολιτικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης: «Εκπροσωπούμε τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τα κοινωνικά στρώματα που είναι πιο ευάλωτα από τη χρεοκοπία της χώρας και μετά, και ειδικά από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ολοι οι παραπάνω πρέπει να έχουν μια θέση να τους περιμένει, το κόμμα να τους εντάξει αρμονικά, να τους ακούσει και να μπολιάσει τις θέσεις του με τον προβληματισμό και τα θέλω τους».
Η οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκεται στον αντίποδα της χρηστής διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών αλλά στον αντίποδα των απευθείας αναθέσεων πολλών δισ. σε «ημετέρους» και της ιδιωτικοποίησης κρίσιμων τομέων του κράτους όπως η ΔΕΗ και επ’ ωφελεία της πραγματικής ανάπτυξης των πολιτών, της περιφέρειας και του πρωτογενούς τομέα.
Η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι ανεξάρτητη και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ελληνισμού και κανενός άλλου.
Με βάση τα παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει στις επόμενες εκλογές διευρύνοντας την κομματική του βάση με τα στρώματα εκείνα που τον ψήφισαν τον Ιούνιο του 2019.
Ο Αλ. Τσίπρας έδειξε ότι όλα τα παραπάνω για τον ίδιο είναι αδιαπραγμάτευτα και αποτυπώνονται και στην πρότασή του για την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και προέδρου όπως τη διατύπωσε στο Πολιτικό Συμβούλιο της Πέμπτης. Πρόταση επί της οποίας θα τοποθετηθεί το συνέδριο.
Μεγάλη πλειοψηφία υπέρ των αλλαγών
Με στροφή προς τα μεγάλα προγραμματικά – ιδεολογικά θέματα που ταλανίζουν τον κόσμο απαντούν τα στελέχη και μέλη της Ομπρέλας, τα οποία θεωρούν ότι οι προτάσεις Τσίπρα θα περάσουν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία.
«Δεν είναι όμως αυτό το θέμα που ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό» λένε «ούτε η ανθρωπογεωγραφία του συνεδρίου».
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της μειοψηφίας, «η γραμμή μας δεν μπορεί να είναι η επιβεβαίωση Τσίπρα αλλά τα προβλήματα του ελληνικού λαού». «Αλλωστε» συμπληρώνει, «ουδέποτε αμφισβητήσαμε τον πρόεδρο και ούτε μια στιγμή δεν σκεφτήκαμε να υπάρξει άλλη υποψηφιότητα απέναντι σε εκείνη του Αλέξη Τσίπρα».
Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι «τα δεδομένα του συνεδρίου αλλάζουν πλέον κάθε μέρα» και θυμίζει την ποσόστωση 20% για τα μέλη που εντάχτηκαν κατά τη διάρκεια της διεύρυνσης του κόμματος. Οπως λέει, «δεν μας έχει εξηγήσει κάποιος από την ηγεσία για παράδειγμα πόσο πίσω πάει αυτή η διεύρυνση και ποια μέλη θα τύχουν του ευεργετήματος» και συνεχίζει: «Σύμφωνα με την άποψή μας τα οργανωτικά εργαλειοποιήθηκαν προκειμένου να αναδειχτεί μια συγκεκριμένη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν τα πραγματικά προβλήματα».
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η μειοψηφία στο συνέδριο θα επιμείνει (αντιπαραθετικά με την πρόταση Τσίπρα) στην πρότασή της για εκλογή προέδρου και ΚΕ από το συνέδριο.
Η κρίσιμη ψηφοφορία
Ολα τα παραπάνω θα κριθούν από την κάλπη που θα στηθεί στο συνέδριο, το ερχόμενο Σάββατο 16 τρέχοντος με ερώτημα την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος. Από το αποτέλεσμά της θα κριθεί το ποσοστό αποδοχής των προτάσεων Τσίπρα. Ωστόσο όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι το «ναι» στις προτάσεις Τσίπρα θα προσεγγίσει και ίσως και να ξεπεράσει το 80%. Αυτήν τη στιγμή πάντως τα μέλη του κόμματος από τις περίπου 30.000 που ήταν πριν από τις εκλογές του 2019 έχουν ξεπεράσει τις 55.000. Στις εσωκομματικές εκλογές για τα μέλη του συνεδρίου πριν από μερικές ημέρες συμμετείχαν πάνω από 40.000 πολίτες από όλη τη χώρα. Με δεδομένο ότι η ψηφοφορία για πρόεδρο θα μείνει ανοιχτή μέχρι και την τελευταία στιγμή και αρκεί κάποιος να συμπληρώσει το απογραφικό ένταξης, ο παραπάνω αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.
Ποιος έχει την ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας
Την ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας για την εκλογή προέδρου και μελών της Κεντρικής Επιτροπής θα την έχει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ), η οποία θα αποτελείται από έντεκα μέλη, τα οποία θα οριστούν από το συνέδριο ύστερα από πρόταση του προεδρείου του συνεδρίου.
Η ΚΕΦΕ θα ανακοινώσει και τους/τις υποψηφίους/υποψήφιες για τη θέση του/της προέδρου και τις θέσεις των μελών της Κεντρικής Επιτροπής τέσσερις ημέρες μετά τη λήξη του συνεδρίου, δηλαδή στις 21 τρέχοντος.
Πότε θα γίνει η εκλογή προέδρου και ΚΕ
Οι εκλογές για την ανάδειξη του/ της προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα γίνουν με μυστική ψηφοφορία την Κυριακή 15 Μαΐου (ένα μήνα μετά το συνέδριο), από τις 8 π.μ. μέχρι και τις 8 μ.μ. σε 500 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με δύο διαφορετικές κάλπες, μία για την εκλογή του/της προέδρου και μία για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, και τα μέλη του κόμματος μπορούν να ψηφίσουν σε όποιο εκλογικό τμήμα επιλέξουν στην περιφέρειά τους.
Δικαίωμα να ψηφίσουν για την εκλογή προέδρου έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και μάλιστα όχι μόνο όσα έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου 2022 αλλά και όσοι/όσες συμπληρώνουν απογραφικό ένταξης στο κόμμα την ημέρα των εκλογών, το οποίο καταθέτουν στην εφορευτική επιτροπή του εκλογικού τμήματος όπου προσέρχονται να ψηφίσουν.
Δικαίωμα να εκλεγούν στη θέση του/της προέδρου ή του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής έχουν όλα τα μέλη του κόμματος που έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου 2022 και έχουν ανακηρυχθεί σύμφωνα με τον παρόντα εκλογικό κανονισμό.
Οι υποψηφιότητες για τον/την πρόεδρο θα πρέπει να κατατεθούν στο προεδρείο του συνεδρίου μέχρι την ερχόμενη Κυριακή 17 Απριλίου 2022 και ώρα 13.00. Προϋπόθεση για την ανακήρυξη του/της υποψηφίου/ας είναι να συνοδεύεται η υποψηφιότητα από 300 υπογραφές εκλεγμένων συνέδρων.
Η εκλογή των 300 μελών της Κεντρικής Επιτροπής
Δικαίωμα να ψηφίσουν για την εκλογή μελών της Κεντρικής Επιτροπής έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που έχουν εγγραφεί μέχρι τις 21 Μαρτίου 2022.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αποτελείται από 300 μέλη και η εκλογή των μελών της θα γίνει ανά περιφέρεια, τα δε ψηφοδέλτια των υποψηφίων θα είναι ενιαία και θα καταρτίζονται ανά περιφέρεια.
Οι υποψηφιότητες και προτάσεις υποψηφιοτήτων πρέπει να κατατεθούν στο προεδρείο του συνεδρίου μέχρι την Κυριακή 17 Απριλίου 2022 και ώρα 13.00. Υποψηφιότητα υποβάλλεται για τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής της περιφέρειας στην οποία ανήκει η οργάνωση μελών του/της υποψηφίου/ας.
Ο καταμερισμός των θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής ανά περιφέρεια θα έχει ως εξής: ανατολική Μακεδονία και Θράκη: 10 μέλη, κεντρική Μακεδονία: 34 μέλη, δυτική Μακεδονία: 10 μέλη, Ηπειρος: 10 μέλη, Θεσσαλία: 12 μέλη, Ιόνια νησιά: 6 μέλη, δυτική Ελλάδα: 20 μέλη, Στερεά Ελλάδα: 8 μέλη, Αττική: 150 μέλη, Πελοπόννησος: 14 μέλη, βόρειο Αιγαίο: 4 μέλη, νότιο Αιγαίο:4 μέλη, Κρήτη: 16 μέλη, εξωτερικό: 2 μέλη. Να υπενθυμίσουμε ότι θα υπάρξει εκτός από την ποσόστωση φύλου και η λεγόμενη ποσόστωση της διεύρυνσης, η οποία έχει οριστεί σε 20%, υπολογίζεται ανά περιφέρεια και εφαρμόζεται μετά την εφαρμογή της ποσόστωσης φύλου.
Το όριο εκπροσώπησης των βουλευτών/τριών στην Κεντρική Επιτροπή ορίζεται για την Περιφέρεια Αττικής στο 15% και για τις υπόλοιπες περιφέρειες στο 20% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής που εκλέγει κάθε περιφέρεια.
Τα μέλη του κόμματος ψηφίζουν τους/τις υποψηφίους/ες για την Κεντρική Επιτροπή της περιφέρειας στην οποία ανήκουν.
Συνέδριο υπό το φως των νέων εξελίξεων
Σε κάθε περίπτωση, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχθεί σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ήδη αποτυπώνεται και δημοσκοπικά η κατάρρευσή της.
Είναι χαρακτηριστική η έρευνα που έγινε τηλεφωνικά από την εταιρεία RealPolls για λογαριασμό της εφημερίδας «Δημοκρατία»: για πρώτη φορά η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 4,6%, με τη ΝΔ να βρίσκεται κάτω και από το ψυχολογικό φράγμα του 30% και συγκεκριμένα στο 29%, σε σχέση με το 30,3% στην αντίστοιχη έρευνα του Φεβρουαρίου. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει σχεδόν κατά μία μονάδα τα ποσοστά του σε 24,4% από 23,5% λόγω της υποχώρησης του ΚΙΝΑΛ στο 10,2% από το 11,1% που είχε τον Φεβρουάριο. Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να ερμηνευτεί και το κάλεσμα Τσίπρα στον Νίκο Ανδρουλάκη να πάρει άμεσα θέση για το ενδεχόμενο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης. Είναι η πρώτη φορά, παραδέχονται στο Documento στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που φαίνεται να υποχωρεί το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και το ενδιαφέρον εστιάζεται στην κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.