Το παίρνει πάνω του ο Αλέξης Τσίπρας και μετά τις αλλαγές στο κόμμα που έχουν πάρει τον δρόμο τους, ενόψει και του συνεδρίου, κατεβαίνει στον κόσμο προκειμένου να «εκμεταλλευτεί» δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα: την απευθείας σύνδεσή του με τους πολίτες και την υψηλή του αποδοχή.
Μόνο αυτή την εβδομάδα ο Αλ. Τσίπρας επισκέφτηκε την αγορά της Νέας Ιωνίας στην Αθήνα και την Παρασκευή μετέβη στη Λάρισα όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, αγρότες, κτηνοτρόφους και επαγγελματίες.
Μάλιστα, οι συνεργάτες του έχουν να λένε για την υποδοχή που επιφύλαξαν ο κόσμος και οι επαγγελματίες στον Αλ. Τσίπρα και στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, υποδοχή που όπως τονίζουν καμία σχέση δεν έχει με την εικόνα που καλλιεργεί ο φιλικός προς τη ΝΔ Τύπος και οι δημοσκόποι.
«Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος» λένε, «η άλλη είναι η εικόνα της ΝΔ στον κόσμο». «Εκεί» συνεχίζουν «η κατάσταση είναι χειρότερη και από τα χρόνια της κρίσης με τα μνημόνια».
Ολοι μα όλοι ανεξαιρέτως οι επιχειρηματίες επισήμαναν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει πολύ μεγάλη μείωση της δουλειάς ενώ την ίδια ώρα τα κόστη είναι πλέον «μη διαχειρίσιμα».
«Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί μόλις και μετά βίας επαρκούν για να πληρωθούν οι λογαριασμοί και με τον πληθωρισμό να έχει σκαρφαλώσει στο 6,2% τα νοικοκυριά δεν περνούν ούτε έξω από τα μαγαζιά!». Υπ’ αυτό το πρίσμα δηλώσεις περί ανάπτυξης όπως εκείνες του Αδωνη Γεωργιάδη ή του Κώστα Σκρέκα για τον θερμοσίφωνα μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορούν να εκληφθούν.
Η ακρίβεια θα είναι το βατερλό
Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η ακρίβεια θα είναι το προσωπικό βατερλό του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού όπως λέει κορυφαίο στέλεχος του κόμματος στο Documento: «Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα ακροατήριο που να μπορεί να μπει σε μια μιντιακή υγειονομική ζώνη ώστε να μην επηρεαστεί αρνητικά από τις αυξήσεις και την ακρίβεια. Είναι μια κατάσταση που αφορά όλα τα ακροατήρια».
Ολα τα παραπάνω, αλλά κυρίως την αποδοχή Τσίπρα από τον κόσμο θα σπεύσουν να «εκμεταλλευτούν» στον ΣΥΡΙΖΑ και ενόψει συνεδρίου και εσωκομματικών διαδικασιών, αφού όπως λένε αυτή θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει μαζική συμμετοχή στο συνέδριο αλλά και στις ψηφοφορίες αμέσως μετά, σε περίπτωση που γίνουν δεκτές οι προεδρικές προτάσεις για τις αλλαγές στο κόμμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες στις πρώτες προσυνεδριακές διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει κυριαρχούν οι προτάσεις Τσίπρα, ενώ είναι κυρίαρχο και το αίτημα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση της επαρχίας στα κορυφαία όργανα του κόμματος. Την προηγούμενη Κυριακή γράφαμε ότι για να διασφαλιστεί για παράδειγμα η συμμετοχή στελεχών της επαρχίας στην Κεντρική Επιτροπή θα μπει και υποχρεωτική ποσόστωση 30%, ενώ στελέχη του κόμματος δεν αποκλείουν το ποσοστό αυτό να μεγαλώσει.
Παρέμβαση Τσίπρα για εθνικά, εξοπλιστικά
Παρέμβαση όμως έκανε ο Αλ. Τσίπρας και στο κρίσιμο ζήτημα των εθνικών θεμάτων και στα εξοπλιστικά, όσον αφορά τα οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο φιλικός στη ΝΔ Τύπος διαστρεβλώνουν τις θέσεις της Κουμουνδούρου.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος ανέδειξε τρεις τομείς στους οποίους υπάρχει κάθετη, ουσιαστική και επί της αρχής διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με την κυβέρνηση όσον αφορά την εξωτερική και αμυντική πολιτική.
Ο πρώτος είναι τα εξοπλιστικά. Η θέση Τσίπρα είναι ότι όλες οι εξοπλιστικές δαπάνες πρέπει να εντάσσονται στη λογική της «επαρκούς άμυνας» και να βασίζονται σε διαφάνεια, στις προβλεπόμενες διαδικασίες και σε έναν ολοκληρωμένο προγραμματισμό, χωρίς φυσικά να δοθεί λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ προώθησε το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα το 2017 (αναβάθμιση F-16), υπερψήφισε για τις φρεγάτες και τα 18 Rafale, αλλά καταψηφίζει για τα έξι επιπλέον Rafale, τη σκανδαλώδη σύμβαση για το κέντρο στην Καλαμάτα, όπως και την προοπτική αγοράς F-35.
Παράλληλα, απέναντι στη θέση Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα αποτελεί «το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς», η θέση Τσίπρα είναι ότι η Ελλάδα σέβεται τις δεσμεύσεις της ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προωθεί τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ (που καθιερώθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), αλλά έχει άξονα μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Η συμφωνία για επ’ αόριστον παραχώρηση ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και ειδικά της Αλεξανδρούπολης στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βάζει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή μεγάλων ρωσονατοϊκών εντάσεων. Μάλιστα αυτό γίνεται όχι μόνο χωρίς ανταλλάγματα, όχι μόνο εν μέσω πολύ δύσκολων διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για φτηνότερες τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου, αλλά και με τις ΗΠΑ να λαμβάνουν δυσμενείς αποφάσεις για τα ελληνικά συμφέροντα (EastMed). Τα παραπάνω μάλιστα τα εξήγησε ο κ. Τσίπρας και στον πρεσβευτή των ΗΠΑ, ο οποίος τον επισκέφτηκε την περασμένη Πέμπτη.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την Τουρκία, απέναντι στη θέση Μητσοτάκη ότι δεν μπορούν να γίνονται βήματα μπροστά στον ελληνοτουρκικό διάλογο όσο η Τουρκία δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει τη θέση ότι μετά την εκλογή Τζο Μπάιντεν το 2021 η κυβέρνηση έπρεπε να προωθήσει έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία με συναντήσεις στο πιο υψηλό επίπεδο, όπως έχει γίνει ιστορικά από σειρά Ελλήνων πρωθυπουργών που πήραν την πολιτική πρωτοβουλία έπειτα από εξίσου δύσκολες αν όχι και πολύ χειρότερες κρίσεις.