ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτό κόμμα, μαζικό συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτό κόμμα, μαζικό συνέδριο

Όχι μόνο δεν υπάρχει περίπτωση αναβολής του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (είναι προγραμματισμένο για τον Φεβρουάριο), αλλά η πλειονότητα των μελών του κόμματος επιμένει ότι πρέπει να διεξαχθεί με 5.000 συνέδρους και αναζητεί τρόπους να υπερκεραστούν τα όποια προβλήματα θέτουν κυρίως η πανδημία και δευτερευόντως τα υψηλά κόστη μετακίνησης των συνέδρων από και προς τις περιφέρειες τους για ένα Σαββατοκύριακο.

Υπάρχει για παράδειγμα η πρόταση να αξιοποιηθεί η τεχνολογία ώστε να μη μετακινηθούν οι σύνεδροι από τον τόπο διαμονής τους και να συνδέονται μέσω τηλεδιάσκεψης με το συνέδριο. Θα μπορούσε για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη ή την Κρήτη ή σε άλλες μεγάλες πόλεις σε ειδικούς χώρους να στηθούν γιγαντοοθόνες και μέσω της πλατφόρμας Zoom να συμμετάσχουν και να ψηφίσουν από εκεί. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε, διότι δεν διαθέτει ο κάθε σύνεδρος 500-600 ευρώ που χρειάζονται για να μετακινηθεί από τον τόπο διαμονής και να παραμείνει για δύο βράδια στην Αθήνα.

Η σχετική συζήτηση αναζωπυρώθηκε και λόγω πανδημίας, αλλά όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ αφενός ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα ισχύει μέχρι τότε, αφετέρου και το συνέδριο της ΝΔ αναβλήθηκε για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Συνεπώς η όποια προσπάθεια να συνδεθούν τα δύο θέματα είναι εκ του πονηρού, λένε στην Κουμουνδούρου.

Προς ένα ανοιχτό συνέδριο

Το ζητούμενο είναι να διεξαχθεί ένα μαζικό συνέδριο, αφού η σύνθεση και η λειτουργία όλων των θετικών παραδόσεων και ρευμάτων της Αριστεράς και του προοδευτικού κινήματος προϋποθέτουν χώρο, χρόνο και προφανώς καμιά διαδικασία αποκλεισμού.

Δευτερευόντως, δεν γίνεται τα συνέδρια του παρελθόντος, όταν το κόμμα είχε συντριπτικά μικρότερο εκλογικό ποσοστό και λιγότερα μέλη, να γίνονταν με 3.000 μέλη και το επερχόμενο συνέδριο να διεξαχθεί με λιγότερα από 5.000 μέλη. «Αυτό» λένε «θα ήταν συνταγή εσωστρέφειας και αποκλεισμών».

Γι’ αυτό υπάρχουν κι εκείνοι που ζητούν από το Πολιτικό Συμβούλιο (συνεδρίασε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής) να αποφασίσει πως οι σύνεδροι δεν μπορεί να είναι λιγότεροι από 5.000. Ακόμη κι αν σε κάποιες ψηφοφορίες (στις 15 Ιανουαρίου κλείνουν οι σχετικοί κατάλογοι και οι εκλογές θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα) δεν πιαστεί το ποσοστό συμμετοχής του 75%, υπάρχουν οι θέσεις των 700 μελών της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης που θα πληρωθούν από επιλαχόντα μέλη και φυσικά τα αριστίνδην μέλη.

Αυτή την εβδομάδα η μειονότητα ζήτησε σε περίπτωση που υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις για ψηφοφορία να ορίζεται αντιπρόσωπος από τα κεντρικά προκειμένου να πηγαίνεις στις τοπικές να την εξηγεί. Πρόταση που προκάλεσε αντιδράσεις.

Με προτάσεις στην κοινωνία

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για το κόμμα, από ορισμένα στελέχη κατατέθηκε πρόταση για ένα μοντέλο δύο ομόκεντρων κύκλων, ενός με τα στελέχη που θα απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα και ενός με φίλους/ες του κόμματος, με θεματική μάλιστα διάρθρωση και με δικαίωμα ψήφου στα θέματα αυτά. Για παράδειγμα οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην εκπαίδευση, την υγεία κ.α. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αργά αλλά σταθερά επανέρχεται εντός της κοινωνίας. Μάλιστα την περασμένη Δευτέρα το κόμμα κέρδισε τις εκλογές στην ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων με απόλυτη πλειοψηφία.

Στο θέμα των εσωτερικών δημοψηφισμάτων, όπως έγραψε το Documento την προηγούμενη Κυριακή, κατατέθηκαν προτάσεις να τεθούν σε τέτοια δημοψηφίσματα (με παράλληλη διενέργεια πολύπλευρων εκδηλώσεων) για παράδειγμα οι 100 πρώτες τομές μιας ενδεχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως τις έχουν θέσει τόσο η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει το κόμμα να αξιοποιήσει και τις νέες τεχνολογίες. Για παράδειγμα η πλατφόρμα isyriza παραμένει επί της ουσίας ανενεργή. Μπορείς να μπεις μόνο αν είσαι μέλος ή αν θες να κάνεις εγγραφή και ουδείς σκέφτηκε να την αξιοποιήσει διοργανώνοντας μεγάλες θεματικές βραδιές με τη συμμετοχή πολιτών χωρίς περιορισμούς.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται και η συζήτηση για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και τη σημερινή ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Οπως λένε στην Κουμουνδούρου, εκείνο που έχει σημασία δεν είναι τόσο ποιος θα βγει στο ΚΙΝΑΛ όσο το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταστεί η μεγάλη δημοκρατική παράταξη της χώρας και του προοδευτικού χώρου.

Documento Newsletter