Μονόδρομο θεωρεί ο Τσίπρας την ανάδειξη της εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υπογράμμισε και στο πολιτικό συμβούλιο την Τετάρτη.
Επιμένει στον μονόδρομο της ανάδειξης της εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία ο Αλέξης Τσίπρας, «πατώντας» ταυτόχρονα στα κυβερνητικά λάθη (που δεν είναι και λίγα).
Το επανάλαβε με κάθε τρόπο και ύφος άλλωστε και στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου της περασμένης Τετάρτης: «Η [επικείμενη] προγραμματική συνδιάσκεψη είναι το επιστέγασμα αυτής της διαδικασίας. Και είναι μια ευκαιρία να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα προγραμματικής ετοιμότητας, αποφασιστικότητας, μάχης για την ανατροπή της αντιλαϊκής και αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης της Δεξιάς και νίκης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Έχουμε μπροστά μας ένα θερμό πολιτικό καλοκαίρι. Η παρουσία μας θα πρέπει να είναι διαρκής και συνεχής σε κάθε κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο μέσα στην κοινωνία και δίπλα στους πολίτες που ασφυκτιούν».
Όμως για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσέκρουσε στις μυλόπετρες της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης, σε πείσμα της οποίας η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε μονοθεματική, αφού από τις τέσσερις ώρες που διήρκεσε, τις τρεις αναλώθηκε σε μάχη χαρακωμάτων για την αποζημίωση στη Fraport!
«Μας πήγατε εκατό χρόνια πίσω…»
Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, έθεσε αιφνιδιαστικά ο Δημήτρης Βίτσας, ζητώντας ο ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει την έκτακτη κρατική ενίσχυση στα 14 αεροδρόμια της Fraport λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας και ενώ η αρχική απόφαση ήταν για «παρών» στη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή. Μάλιστα η επιμονή ορισμένων στελεχών οδήγησε το θέμα σε ψηφοφορία, όπου πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία το «παρών» (με έξι «όχι»).
Στη συζήτηση που ακολούθησε κάποια στελέχη υποστήριξαν ότι η ενίσχυση προβλεπόταν από την αρχική σύμβαση, ενώ κάποια άλλα στελέχη όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξαν ότι το κόμμα πρέπει να βρει το θάρρος να αμφισβητεί συμφωνίες την ώρα που ο κόσμος εκεί έξω πεινάει. Κάποια άλλα στελέχη, όπως ο Φώτης Κουβέλης, υποστήριξαν ότι η όποια αμφισβήτηση πρέπει να γίνει επί των άρθρων και όχι επί του συνόλου.
Τελικά τα κρίσιμα επίδικα έμειναν στο συρτάρι και ήταν τέτοια η δυσφορία ορισμένων στελεχών που, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της συνεδρίασης σημείωσαν ότι «μας πήγατε εκατό χρόνια πίσω, άλλα θα έπρεπε να συζητάμε σήμερα».
Η πρόθεση του προέδρου του κόμματος να απέχει με κάθε τρόπο από διαδικασίες που πολλαπλασιάζουν την εσωστρέφεια και αποπροσανατολίζουν από τα κρίσιμα επίδικα φάνηκε και από την απάντηση που έδωσε στο αίτημα των στελεχών της Ομπρέλας για διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος το ερχόμενο φθινόπωρο και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο. Η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αρνητική αλλά, όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προκηρύξει εκλογές και αν η πανδημία το επιτρέψει, θα ξαναδούμε το θέμα τον Σεπτέμβριο».
Υπό αυτές τις συνθήκες, όλο και περισσότερα στελέχη αναρωτιούνται αν τελικά «η κυβερνώσα Αριστερά θα προχωρήσει μπροστά» ή «θα αναλωνόμαστε διαρκώς μεταξύ μας σε μάχες χαρακωμάτων και θα μετράμε τα εσωκομματικά κουκιά».
Η προγραμματική συνδιάσκεψη
Η εβδομάδα από αύριο είναι αφιερωμένη στην προγραμματική συνδιάσκεψη, οι εργασίες της οποίας θα εκκινήσουν την ερχόμενη Παρασκευή με ομιλία του Αλ. Τσίπρα, του γραμματέα Δημήτρη Τζανακόπουλου και του συντάκτη του κειμένου των θέσεων Γιώργου Σταθάκη στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας, παρουσία των περίπου 2.000 μελών της συνδιάσκεψης, δηλαδή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και των εκλεγμένων (πρόσφατα) συντονιστών των νομαρχιακών επιτροπών σε όλη τη χώρα.
Το Σάββατο και την Κυριακή οι συνεδριάσεις θα γίνουν διαδικτυακά. Ήδη έχουν συγκροτηθεί ομάδες εργασίας οι οποίες θα επεξεργαστούν ξεχωριστά η καθεμία τα κεφάλαια του προγράμματος ένα προς ένα.
Αύριο Δευτέρα θα λάβει χώρα και η κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσίαση της πρότασης που αφορά τα εργασιακά. Η παρουσίαση θα γίνει συμβολικά στο Θέατρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας, θα ξεκινήσει το απόγευμα και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας του ΣΥΡΙΖΑ και της σελίδας του προέδρου στο Facebook. Η πρόταση του κόμματος, πέρα από τη δέσμευση για κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, εδράζεται στην ενίσχυση της εργασίας και την καταπολέμηση της ανεργίας σε τρεις φάσεις.
Το κεφάλαιο «λειτουργία της Βουλής»
Από εκεί και μετά, όπως έχει πει ο πρόεδρος του κόμματος, ο Ιούλιος προβλέπεται καυτός. Πέρα από τις περιοδείες Τσίπρα σε όλη τη χώρα, η πρόθεση της κυβέρνησης να τρέξει αυτό το διάστημα τη «θερινή μεταρρυθμιστική ατζέντα», όπως την ονομάζει, με τα δύο νομοσχέδια, την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση (με «ατομικούς κουμπαράδες») και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών βάζουν εκ των πραγμάτων φωτιά στο πολιτικό σκηνικό.
Αφενός έχει ενδιαφέρον το κεφάλαιο «λειτουργία της Βουλής» και αν θα συνεχίσει να λειτουργεί με περιοριστικά μέτρα, ειδικά ενόψει των ψηφοφοριών για τόσο κρίσιμα νομοθετήματα. Αφετέρου τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι στα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά –όπως η διαχείριση της πανδημίας, η πορεία της οικονομίας και το αίσθημα ασφάλειας εντός της κοινωνίας– η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη μεγάλης μερίδας των πολιτών και θέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέση μάχης προκειμένου, όπως είπε και ο Αλ. Τσίπρας, «να εκπέμψουμε ένα ισχυρό μήνυμα προγραμματικής ετοιμότητας, ανατροπής και νίκης».