ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: Τέσσερα χρόνια αγκαλιές και συγκρούσεις

ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: Τέσσερα χρόνια αγκαλιές και συγκρούσεις

Από το κάμπινγκ στη Νίσυρο, όταν ο φοιτητής τότε Αλέξης Τσίπρας, συνάντησε τον κατά δήλωσή του «μπούλη», αλλά «ζεστό άνθρωπο» με «εξαιρετική λαϊκή αποδοχή» Πάνο Καμμένο, μέχρι το χθεσινό διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχει περάσει πολύς χρόνος…

 

… και κυρίως ήρθε η χρεοκοπία της χώρας το 2010 και τα μνημόνια για να φέρουν εκτός ΝΔ τον Π. Καμμένο, να προκαλέσουν τη δημιουργία των ΑΝΕΛ και να οδηγήσουν στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 13 Φεβρουαρίου του 2012 ο Πάνος Καμμένος διαγράφηκε οριστικά από τη Νέα Δημοκρατία μαζί με άλλους 20 βουλευτές, λόγω της απόφασής του να καταψηφίσει τα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης. Έντεκα ημέρες μετά, στις 24 Φεβρουαρίου, ο πρώην πλέον ΥΠΕΘΑ ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ίδρυση των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2012 και λίγο πριν τις εκλογές στις 6 Μαΐου άρχισαν να κυκλοφορούν τα πρώτα σενάρια για πιθανή συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Στις εκλογές οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έλαβαν 670.329 ψήφους, ήτοι το 10,6% των ψήφων και αναδείχτηκαν τέταρτο κόμμα.

Οι «κακές» γλώσσες λένε ότι από το 2012 άρχισε να χτίζεται η σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και Τσίπρα – Καμμένου, με αρχιτέκτονα τον σημερινό υπουργό ψηφιακής πολιτικής Νίκο Παππά, προκειμένου οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 να βρουν τους δύο άνδρες σαν έτοιμους από καιρό.

Σαν έτοιμοι από καιρό…

Στις 26 Ιανουαρίου ορκίζεται πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ηγείται κυβέρνησης συνασπισμού του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και οι δύο άνδρες βάζουν και τυπικά την υπογραφή τους σε έναν γάμο που θα αποδειχθεί θυελλώδης όπως όλες οι ετερόκλητοι έρωτες.

Μικρή αλλά σημαντική υπενθύμιση ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, τις οποίες ψήφισαν οι ΑΝΕΛ, υπήρχε σαφής αναφορά υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Κάποια πρώτα σύννεφα εμφανίστηκαν τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου με αφορμή τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών. Ήταν ίσως η πρώτη φορά που ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έδειχνε τον θυελλώδη χαρακτήρα του με μία κίνηση που έδειχνε «τέλος» και με τον τότε υπουργό Επικρατείας να σπεύδει στο έδρανο που κάθονταν για να προλάβει τα χειρότερα. Τελικά ένα ραβασάκι που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο έσωσε την κατάσταση.

Ωστόσο η σχέση Τσίπρα – Καμμένου δεν κλονίστηκε ούτε από όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης το πρώτο εξάμηνο του 2015, ούτε από το δημοψήφισμα τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου (οι δύο άνδρες ανέβηκαν μαζί στην εξέδρα της εκδήλωσης το προηγούμενο βράδυ στο Σύνταγμα), ούτε από την υπογραφή λίγες ημέρες μετά της τρίτης δανειακής σύμβασης.

Στις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 τα δύο κόμματα σχημάτισαν ξανά κυβέρνηση με την Γερμανική «Sueddeutsche Zeitung», να σχολιάζει μάλλον έκπληκτη ότι «Ο Τσίπρας πετυχαίνει το αδιανόητο – υπέγραψε ένα πακέτο λιτότητας και παρά ταύτα κερδίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη εκλογή».

Το ίδιο βράδυ Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος ανεβαίνουν αγκαλιά στην εξέδρα στην πλατεία Κλαυθμώνος, για να πανηγυρίσουν το αποτέλεσμα.

Κομβικές ημερομηνίες σε μια θυελλώδη σχέση

Στις 5 Νοεμβρίου του 2016, στον ανασχηματισμό, ο Αλέξης Τσίπρας κρατά αγκαλιά τη μικρή κόρη του Πάνου Καμμένου η οποία έκλεψε την παράσταση κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το επόμενο καλοκαίρι ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για την εμπλοκή του στην υπόθεση «Noor 1». Απολαμβάνει όμως ακόμη την πλήρη στήριξη του πρωθυπουργού.

Θα είναι όμως η τελευταία ανέφελη περίοδος αφού σύντομα έρχεται η θύελλα του ονοματολογικού. Στις 4 Ιανουαρίου του 2018 συνεδριάζει το άτυπο «μίνι υπουργικό» με θέμα τους χειρισμούς του υπουργού Εξωτερικών για το μείζον ζήτημα της διαπραγμάτευσης σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων. Το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου είχε περάσει ο υπουργός άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛΛ Πάνος Καμμένος. Μακριά απ’ τα φώτα της δημοσιότητας οι δυο άνδρες συζήτησαν για αρκετή ώρα τις εξελίξεις, σε πολύ καλό κλίμα.

Τότε ο πρωθυπουργός είχε εξηγήσει λεπτομερώς τις κυβερνητικές προθέσεις επιμένοντας πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια υπάρχει ευκαιρία επίλυσης του ονοματολογικού και λέγοντας στον Πάνο Καμμένο ότι οι «κόκκινες γραμμές» που έχουν θέσει ο ίδιος κι ο Νίκος Κοτζιάς διασφαλίζουν τα συμφέροντα της Ελλάδας.

Η επόμενη συνάντηση των δύο ανδρών έγινε και πάλι στο Μαξίμου τον επόμενο Μάρτιο. Μετά την συνάντηση ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ διαβεβαίωσε ότι η συμμαχία των δύο κομμάτων και η συγκυβέρνηση θα φτάσει μέχρι το τέλος με σεβασμό στις «κόκκινες γραμμές» που έχουν τεθεί.

Η κόκκινη και η μπλε γραβάτα…

Τον Ιούνιο του 2018, μετά την απόφαση του Eurogroup, για το τέλος του τρίτου μνημονίου, ο Αλέξης Τσίπρας φόρεσε κόκκινη γραβάτα και κάθισε δίπλα στην μπλε γραβάτα του Πάνου Καμμένου στην κεντρική αίθουσα στο Ζάππειο, στην τελευταία όπως αποδείχθηκε δημόσια εκδήλωση πανηγυρικού χαρακτήρα των δύο ανδρών.

Εκεί ο Πάνος Καμμένος θυμήθηκε την επιχείρηση Γοργοπόταμος δηλώνοντας πως με τον Αλέξη Τσίπρα «Αντίθετα με τον εμφύλιο καταφέραμε την εθνική συμφιλίωση την οποία συνεχίζουμε να κάνουμε πράξη όλοι οι Έλληνες. Όταν με κάλεσε ο Τσίπρας είχα πει αρχίζει η επιχείρηση Γοργοπόταμος όπως τότε που ο Άρης και ο Ζέρβας κατάφεραν να τινάξουν την γέφυρα. Αφού η επιχείρηση Γοργοπόταμος τελείωσε αρχίζει το σχέδιο Μάρσαλ με την βοήθεια των Ελλήνων».

Δύο μήνες μετά, στις 22 Σεπτεμβρίου, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένο συμφώνησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στο κυβερνητικό η Συμφωνία των Πρεσπών και θα επανέλθουν σε αυτήν τον ερχόμενο Μάρτιο.

Στις 10 Οκτωβρίου ο Πάνος Καμμένος σε ταξίδι του στις ΗΠΑ βάζει φωτιά στην Κυβερνητική συνεργασία και τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, αναφερόμενος σε plan B για την ΠΓΔΜ το οποίο όπως είπε γνωρίζει ο Αλέξης Τσίπρας αλλά δεν το εγκρίνει. Πέντε ημέρες μετά Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, κάτω από άκρα μυστικότητα, συναντώνται στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Ρηγίλλης και επικαιροποιούν τη συμφωνία που είχαν κάνει, να προχωρήσουν μαζί στη συγκυβέρνηση έως τον Μάρτιο, όταν και αναμένεται να φτάσει στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Για να φτάσουμε στο περίφημο υπουργικό της επόμενης ημέρας όπου Πάνος Καμμένος και Νίκος Κοτζιάς, δοκίμασαν με αρκετά μεγάλη επιτυχία, τα πρωθυπουργικά όρια με τον πρώτο να θυμάται τον Τζορζ Σόρρος και την υποτιθέμενη παρέμβασή του στο ονοματολογικό και τον δεύτερο να απαιτεί από όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου σε δευτερολογία τους να καταδικάσουν τον Πάνο Καμμένο.

Σε κάθε περίπτωση από εκεί και μετά το τέλος στη σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων ήταν δεδομένο. Αναζητούνταν απλά η ημερομηνία με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να λέει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ότι υπάρχει μορατόριουμ μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Το γεγονός ότι η Συμφωνία θα έρθει τελικά μέσα στον Ιανουάριο είναι ο βασικός λόγος της αντίδρασης του Πάνου Καμμένου. Τουλάχιστον έτσι διατείνονται οι συνεργάτες του.

Για κάποιους το διαζύγιο βολεύει και τους δύο. Ο Αλέξης Τσίπρας απελευθερωμένος πλέον από το «βαρίδιο» των ΑΝΕΛ θα αναζητήσει μια διαφορετική προοδευτική πλειοψηφία και συνεργασία (ως μαγιά και για το μετεκλογικό τοπίο). Ο Πάνος Καμμένος απελευθερωμένος από το Κυβερνητικό φρένο θα μπορεί να μετατοπίσει το λόγο του όσο δεξιότερα επιθυμεί το κυνήγι στο ίδιο γήπεδο με τη ΝΔ των λεγόμενων «εθνικών» ψήφων. Σε αυτήν τους την προσπάθεια και οι δύο θα «κουβαλούν», κατά δήλωσή τους, την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς. 

Documento Newsletter