Τα ψηφοδέλτια του κόμματος μέχρι στιγμής διαμορφώνονται με κυριαρχία των «παλιών» χωρίς αισθητή συμμετοχή νέων μελών
Τον Φεβρουάριο του 2020 σε μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο Αλέξης Τσίπρας είχε βάλει… πάγο σε όσους εντός του κόμματος υποτιμούσαν την αξία της συμμετοχής των νέων μελών και τους αντιμετώπιζαν ως απλούς followers.
Η κουβέντα τότε αφορούσε τη διαδικασία «ανοίγματος» των οργανώσεων στα νέα μέλη, ενόψει και του 3ου Συνεδρίου, ακόμη και σε εκείνα που εγγράφονταν μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας iSYRIZA.
«Αόρατα» τα νέα μέλη
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν διπλασίασε τα μέλη του αλλά μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποιο νούμερο που να δείχνει πόσα από αυτά τα νέα μέλη εντάχθηκαν αρμονικά στο κόμμα και είναι σήμερα ενεργά στο κομματικό γίγνεσθαι.
Πολλώ δε μάλλον, δεν έχει γίνει γνωστό εάν και πόσα από αυτά θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια που θα ανακοινωθούν πιθανότατα αύριο Δευτέρα ή Τρίτη μετά τη σχετική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.
Σε θεωρητικό επίπεδο η γραμμή και η διακηρυχθείσα από την ηγεσία εντολή είναι η διεύρυνση του κόμματος, το άνοιγμά του στην κοινωνία και η συμπερίληψη νέων με διαδρομή στον χώρο τους στα ψηφοδέλτια. Πρόσωπα που δεν θα είναι επαγγελματίες πολιτικοί αλλά πετυχημένα το καθένα στον χώρο του.
Γκρίνια για καθυστέρηση
Σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων έχει προκαλέσει βουβή γκρίνια εντός του κόμματος. Αλλωστε στην πολιτική η καθυστέρηση είναι συνυφασμένη με τη λειτουργία μηχανισμών. Η γκρίνια οφείλεται στο γεγονός ότι για μια ακόμη φορά, λένε κάποιοι, η επιλογή των υποψηφιοτήτων υπάκουσε στην εσωτερική ανθρωπογεωγραφία, την εξυπηρέτηση της αριθμητικής των τάσεων και όχι στην ανάγκη για πραγματικό άνοιγμα στην κοινωνία.
Ολο το κομματικό γίγνεσθαι μοιάζει κομμένο και ραμμένο στα κοστούμια των νυν γνωστών στελεχών που δεν δείχνουν καμιά διάθεση για ανοίγματα. Την ίδια ώρα η όποια δραστηριότητα στις οργανώσεις ανά την επικράτεια εξαντλείται στη διοργάνωση θεματικών συζητήσεων όπου καλούνται τα γνωστά στελέχη να επαναλάβουν τα ίδια, πολλές φορές στερεοτυπικά επιχειρήματα.
Σε απλά ελληνικά, ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει καμία διάθεση να ακολουθήσει τις προεδρικές προτροπές για ανανέωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η ειδική μεταχείριση που ζητούν κάποια στελέχη για τις εννέα μονοεδρικές και τους νομούς όπου υπάρχει μακρά δημοκρατική παράδοση (για παράδειγμα Κρήτη, Αχαΐα, Ρόδος, Βόλος, Κοζάνη, Κέρκυρα κ.ά.) ώστε να μην πέσουν εκ νέου στα χέρια της Δεξιάς δεν φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση. Ετσι υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί το σκηνικό του 2019, όταν και οι επτά μονοεδρικές πέρασαν στα χέρια της ΝΔ.
Επί της ουσίας και για μια ακόμη φορά το μπαλάκι πάει στον πρόεδρο, από τα χέρια του οποίου θα προέλθει η λίστα του 20% περίπου των υποψηφίων οι οποίοι θα ανακοινωθούν σε δεύτερο χρόνο. Εκεί, λένε οι πληροφορίες, θα υπάρξουν εκπλήξεις. Αλλά υπάρχουν και εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η λύση στο πρόβλημα δεν είναι η αναγνωρισιμότητα. Η λύση είναι να μπολιαστεί επιτέλους το κόμμα με νέους ανθρώπους, εργαζόμενους, επαγγελματίες, φρέσκα πρόσωπα με δημοκρατικές και προοδευτικές απόψεις. Κι όχι να μπουν μερικοί επώνυμοι να πλαισιώσουν τα ήδη γνωστά στελέχη.
Χαρακτηριστικός της αντίληψης ορισμένων εντός του κόμματος είναι και ο προβληματισμός που εξέφρασαν για την προεκλογική εκστρατεία την Παρασκευή 54 στελέχη και μέλη του κόμματος αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο επιλογής των υποψήφιων βουλευτών, ζητώντας όμως το άνοιγμα μόνο προς τα Αριστερά, όπως γράφουν χαρακτηριστικά.
Θετικά μηνύματα
Το θετικό απέναντι στα παραπάνω είναι ότι τα μηνύματα που έρχονται ακόμη και από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβερνώσα παράταξη είναι πλέον στα όρια του στατιστικού λάθους.
Επιβεβαιώνεται έτσι η απόφαση του προέδρου να είναι η πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής η μάχη των μαχών για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτέλεσμά της, όπως λένε και ξαναλένε στην Κουμουνδούρου, θα καθορίσει και τις όποιες διεργασίες.
Πάγος στη σχέση με ΠΑΣΟΚ
Επί του παρόντος η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ είναι σε βαρομετρικό χαμηλό, «όχι με δίκη μας ευθύνη» όπως λένε, παρά τις σχετικές αναφορές των συνεργατών του Νίκου Ανδρουλάκη. Στο Documento έχουμε γράψει ότι ο σχεδόν μονομέτωπος του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα, η σύμπλευσή του με τη ΝΔ στη Βουλή στο θέμα της τροπολογίας για την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη, ακόμη και το «όχι» στην Επιτροπή Δεοντολογίας για την άρση ασυλίας του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για την παράνομη ηχογράφηση του Σάμπυ Μιωνή υπακούν στην ανάγκη της ηγεσίας να σφραγίσει σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ την πόρτα εξόδου προς τη ΝΔ – με μικρή επιτυχία, είναι αλήθεια.
Η ηγεσία του ΣΎΡΙΖΑ προτρέπει πάντως να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι προς τη Χαριλάου Τρικούπη, παρά τις επιθέσεις και τις αναφορές για τους «ακροδεξιούς ΑΝΕΛ» και το «κίνημα της πλατείας».
Και, ακόμη, παρά το γεγονός ότι Αλ. Τσίπρας και Ν. Ανδρουλάκης συνταξίδεψαν προς τις Βρυξέλλες και τη σύνοδο του PES χωρίς να ανταλλάξουν ούτε ματιά και ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε τη συνδρομή των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για να αποκαλυφθεί, όπως είπε, σε όλες του τις πτυχές το «καθεστώς Μητσοτάκη».