ΣΥΡΙΖΑ: Ανάκαμψη με έγνοια για την κοινωνία

ΣΥΡΙΖΑ: Ανάκαμψη με έγνοια για την κοινωνία

Νέο μοντέλο ανάπτυξης προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της αγροδιατροφικής παραγωγικής αλυσίδας και της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Το μοντέλο ανάπτυξης –και εκ των πραγμάτων ανάκαμψης– της ελληνικής οικονομίας θα προτάξει το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με τα εργασιακά, δύο θέματα που έτσι κι αλλιώς είναι (ή έτσι τα βλέπουν στην Κουμουνδούρου) αλληλένδετα. Στη λογική δηλαδή ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη χωρίς ταυτόχρονη βελτίωση του βιοτικού και οικονομικού επιπέδου των απλών ανθρώπων και του κόσμου της εργασίας.

Η πρόθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και των επιτελών του κόμματος είναι να προωθήσουν ένα διαφορετικό κοινωνικό μοντέλο απέναντι στην κυβερνητική πρόταση για το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα παρουσιάσει ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος τις επόμενες ημέρες.

Χαρακτηριστική της σημασίας που αποδίδει η Κουμουνδούρου στο θέμα είναι και η αποκάλυψη του Documento της προηγούμενης Κυριακής ότι ο Αλ. Τσίπρας σε ένα από τα ταξίδια του στις Βρυξέλλες το επόμενο διάστημα θα διαμηνύσει στην ηγεσία της ΕΕ ότι δεν τον δεσμεύουν τα προαπαιτούμενα της πρότασης της ΝΔ για το Ταμείο Ανάκαμψης, με βασικό επιχείρημα ότι, παρά τις αρχικές εξαγγελίες, οι αποφάσεις πάρθηκαν χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος με την κοινωνία και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Οι τρεις τομές

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento η πρόταση Τσίπρα θα εδράζεται μεταξύ άλλων και σε τρία προαπαιτούμενα-τομές:

• Την ουσιαστική εμπλοκή της παραγωγικής βάσης, ιδιαίτερα των περίπου 800.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

• Τη στήριξη της αγροδιατροφικής παραγωγικής αλυσίδας.

• Τη σύσταση ενός ειδικού ταμείου νεανικής επιχειρηματικότητας και εργασίας, στο οποίο θα προβλέπεται η πρόσβαση των νέων σε πηγές χρηματοδότησης παραγωγικών δραστηριοτήτων με άτοκα δάνεια, με μακρά περίοδο αποπληρωμής και με διαγραφή μεγάλου μέρους του αρχικού ποσού. Αυτό θα είναι και το βασικό εργαλείο ανάσχεσης της μετανάστευσης επιστημόνων, του περίφημου «brain drain».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento το ταμείο αυτό θα αποτελέσει πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, διότι το Μαξίμου επεξεργάζεται τη δική του αντιπρόταση στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα.

Ο κίνδυνος της οικουμενικής

Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν με πολύ ενδιαφέρον και τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις. Στις ΗΠΑ με την αλλαγή στον Λευκό Οίκο, στη Γερμανία με την άνοδο των Πρασίνων και την ήττα της σοσιαλδημοκρατίας, όπως και τις εκλογές στη Μαδρίτη. Μάλιστα η πρόταση του Τζο Μπάιντεν για την άρση της πατέντας των εμβολίων εκτιμούν ότι άνοιξε για τα καλά τη συζήτηση «πώς προχωράμε παρακάτω;».

Η εκτίμηση που κάνουν είναι ότι ειδικά στην Ελλάδα, λόγω των αδιεξόδων αφενός στο υγειονομικό σκέλος της πανδημίας και αφετέρου στο οικονομικό, που διογκώνουν την κοινωνική δυσαρέσκεια, ορισμένα κέντρα φλερτάρουν με την ιδέα των οικουμενικών κυβερνήσεων και προετοιμάζουν ήδη το έδαφος στοχοποιώντας τον κόσμο της εργασίας και ειδικά όποιον και όποια αντιδρά και διεκδικεί.

Είναι χαρακτηριστικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα όσα ειπώθηκαν σε άτυπη τηλεδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ η οποία έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη, όπου κορυφαία στελέχη του εξέφρασαν την εκτίμηση ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία αλλά δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κάποιο κόμμα και κάποια εναλλακτική πρόταση (ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ) που να προσφέρει μια διέξοδο, αλλά σε καμία περίπτωση το Κίνημα δεν πρέπει να δώσει λευκή επιταγή στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να συνεργαστεί με τη ΝΔ.

Αν αυτό δείχνει προς την κατεύθυνση μιας οικουμενικής (το συγκεκριμένο κόμμα έχει μακρά ιστορία και προσβάσεις στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων) ή πολύ περισσότερο αναγκαστεί και η ΝΔ του Μητσοτάκη να συρθεί από τις εξελίξεις σε κάτι τέτοιο, μένει να το δούμε.

Το βέβαιο είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται και κατεβάζουν τις δικές τους προτάσεις για όλα τα σημαντικά θέματα, όπως για παράδειγμα αυτή για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ βλέπουν με πολύ ενδιαφέρον τη στροφή των ΗΠΑ τόσο στο θέμα της πατέντας των εμβολίων όσο και στα χρήματα που «ρίχνουν» στην κοινωνία για την ανάκαμψη της οικονομίας, όπου περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί με ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 75.000 δολαρίων έχουν ήδη λάβει επιταγή 1.400 δολαρίων από το δημόσιο ταμείο.

Με το ίδιο αν όχι μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν και την άνοδο των Πρασίνων στη Γερμανία, ενός κόμματος με θέσεις πολύ κοντά σε αυτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως λένε με νόημα, αν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε ένα πιο φιλικό διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον και εισακούονταν κάποιες από τις προτάσεις του, τα πράγματα σήμερα θα ήταν πολύ καλύτερα για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες.

Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας στις εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά την περασμένη Πέμπτη σημείωσε με νόημα ότι «ενώ σε όλο τον κόσμο η πανδημία οδηγεί τις κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τα κέρδη, στην Ελλάδα η κυβέρνηση κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλει ό,τι πιο αντιλαϊκό, ό,τι πιο αντιδραστικό έχει φέρει ποτέ ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον κόσμο της εργασίας».

Documento Newsletter