ΣΥΡΙΖΑ: Αναδεικνύει το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας – Στο επίκεντρο οι τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα

ΣΥΡΙΖΑ: Αναδεικνύει το μείζον πρόβλημα της ακρίβειας – Στο επίκεντρο οι τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα

Πολλά είναι τα μέτωπα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι αγρότες επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους, το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι προ των πυλών με τους φοιτητές να προχωρούν σε διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις και καταλήψεις. Παράλληλα, αναμένεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ την επικαιρότητα απασχολεί και το θέμα των εξοπλιστικών.

Μέσα σε όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει και το άκρως σημαντικό θέμα της ακρίβειας, η οποία δυσκολεύει την καθημερινότητα των πολιτών.

«Ακρίβεια Μητσοτάκη και καρτελοποίηση»

«Η ακρίβεια έχει ένα όνομα “ακρίβεια Μητσοτάκη”. Πώς γίνεται να είναι εισαγόμενη η ενεργειακή ακρίβεια και η ρήτρα αναπροσαρμογής να εφαρμόστηκε στη ΔΕΗ πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2021 περισσότερο από 6 μήνες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία; Πως γίνεται να είναι εισαγόμενη η ακρίβεια και να είχαν τα 2 διυλιστήρια 3 δισεκατομμύρια κέρδη το 2022; Απόδειξη είναι ότι η επιτροπή Ανταγωνισμού, έστω και μετά από τέσσερα χρόνια, επέβαλλε – και το αποδέχτηκαν όλες οι τράπεζες – πρόστιμο για χειραγώγηση του κόστους και υπέρογκες προμήθειες» τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος σε προσυνεδριακή εκδήλωση στα Ιωάννινα.

«Στην Ελλάδα τα τελευταία αυτά χρόνια έχουμε μια στρεβλή ολιγοπωλιακή αγορά. Δηλαδή “καρτέλ”. Δέκα εκατομμύρια Έλληνες δουλεύουμε, για να έχουν τρεις εταιρείες ρεύματος, δύο διυλιστήρια, τέσσερις τράπεζες και δυο – τρεις αλυσίδες σούπερ μάρκετ υπέρογκα κέρδη. Από τα στατιστικά στοιχεία για τα σούπερ μάρκετ προκύπτει ότι έχουν μικρότερο όγκο πωλήσεων και μεγαλύτερο τζίρο. Αυτή είναι η αριστεία και η πρωτιά στην Ευρώπη που μας επιφύλαξε ο κ. Μητσοτάκης στο κόστος στο λάδι, στα τυροκομικά, στο βρεφικό γάλα;» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ετοιμάζονται οι προτάσεις

Όπως έχει αναφέρει εδώ και αρκετές ημέρες το documentonews.gr, o ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζει κοστολογημένη δέσμη μέτρων κατά της ακρίβειας, την οποία θα καταθέσει και στη Βουλή. Σε αυτή, θα συμπεριλαμβάνονται πολλές από τις προεκλογικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά σύμφωνα με το κυπριακό μοντέλο και πλαφόν τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική σε συγκεκριμένες κατηγορίες.

Ο Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας Στο Κόκκινο της Θεσσαλονίκης επεσήμανε ότι το κόστος ρεύματος και καυσίμων θα είναι κεντρικό σημείο στην καμπάνια που ετοιμάζεται για την ακρίβεια και πρόσθεσε:

«Κάνουμε πρωταθλητισμό στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις βασικών καταναλωτικών αγαθών – λάδι, τυριά, φρούτα – όπου προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα. Για την ενέργεια είναι σαφές ότι δεν υπάρχει έλεγχος της πολιτείας στη λειτουργία της αγοράς, οπότε προτείνουμε ανώτατο συντελεστή κέρδους και διεύρυνση της εφαρμογής διμερών συμβολαίων παραγωγών-προμηθευτών. Αυτά τα συμβόλαια είχαν προβλεφθεί νομοθετικά από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προχώρησαν ελάχιστα έως καθόλου, με αποτέλεσμα οι τιμές λιανικής να είναι πλήρως εκτεθειμένες στις διακυμάνσεις της χρηματιστηριακής, δηλαδή της προημερήσιας, αγοράς».

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Αμυνα και εξοπλιστικά στο μικροσκόπιο της «πατριωτικής Αριστεράς»

Ο Δένδιας «αδειάζει» με το γάντι τον Μητσοτάκη: Αλλες φρεγάτες θέλουμε

Κασσελάκης: Εξοπλιστικά και μισθοί στρατιωτικών στο επίκεντρο της συνάντησης με Δένδια

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter