ΣΥΡΙΖΑ: 15 ημέρες στο… κόκκινο – Όλα δείχνουν πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή

ΣΥΡΙΖΑ: 15 ημέρες στο… κόκκινο – Όλα δείχνουν πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή

Ερχεται σκληρός καύσωνας στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού –όσο κλισέ κι αν ακούγεται– τις επόμενες ημέρες το εσωκομματικό θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο. Μετά την ευθεία αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη από τον Παύλο Πολάκη αλλά και τη σκληρή στάση που κρατούν οι 87, όλα δείχνουν… πρόταση μομφής στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή (7-8 Σεπτέμβρη), με ανοιχτό ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες για πρόεδρο το φθινόπωρο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εισέρχεται εκ νέου σε ένα μεγάλο κύκλο εσωστρέφειας –ίσως βέβαια και να μη βγήκε ποτέ από αυτόν– την ώρα που η αναλγησία και η ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη γίνονται ορατές σε όλο τον κόσμο.

Οι όποιες προσπάθειες για άσκηση ουσιαστικής αντιπολίτευσης για τις πυρκαγιές, την υγεία, την ακρίβεια, τους χαμηλούς μισθούς, τα εργασιακά και όλα τα θέματα που απασχολούν την κοινωνία χάνονται πίσω από ειδήσεις εσωκομματικής αντιπαράθεσης.

Ισως όμως οι νέες εκλογές να αποτελέσουν το σημείο μηδέν για την επανεκκίνηση του κόμματος, αφού ο νικητής την επόμενη κιόλας μέρα φαίνεται πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο (είτε μέσω αποδοχής της βούλησης της βάσης είτε έπειτα από αποχωρήσεις) θα είναι απαλλαγμένος από την εσωτερική αμφισβήτηση.

Δεν πρόκειται να κάνει πίσω ο Π. Πολάκης. «Είναι σαφέστατο τι είπα στην Πολιτική Γραμματεία και τι θα κάνω» τονίζει ο Κρητικός βουλευτής, ο οποίος ουσιαστικά έθεσε εαυτόν διεκδικητή της προεδρίας, αμφισβητώντας ανοιχτά τον Στέφ. Κασσελάκη.

Συνεργάτες του Π. Πολάκη, οι οποίοι δεν ήταν ενήμεροι για τη βόμβα που πέταξε την Πέμπτη, έλεγαν εδώ και μέρες στο Documento πως «παρακολουθεί τις εξελίξεις και δηλώνει παρών στις εσωκομματικές διαδικασίες». Διαβάζοντας… πίσω από τις γραμμές, ο καθένας καταλάβαινε πως ήταν θέμα χρόνου να γίνει ό,τι έγινε.

Οι 87 που έγιναν 120

Το γυαλί ανάμεσα στους 87 της Κεντρικής Επιτροπής –οι οποίοι υποστηρίζουν μέσω του Documento πως έχουν αυξήσει τη δυναμική τους και πλέον είναι τουλάχιστον 110 με 120 άτομα– και τον Στέφ. Κασσελάκη έχει ραγίσει οριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Πέμπτης με μια σκληρή ανάρτηση τους κάλεσε να αποφασίσουν αν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ ή σε κάποιο άλλο κόμμα και τους προκάλεσε να θέσουν πρόταση μομφής.

Από την πλευρά τους οι 87 φαίνεται ότι δεν έχουν μέχρι στιγμής ενιαία στάση, με την πλειονότητα να θεωρεί πως μια πρόταση μομφής είναι αναγκαία. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να προτείνουν κάποιον υποψήφιο.

Στο τραπέζι βρίσκονται αρκετά ονόματα, αλλά αυτά που φαίνεται να ξεχωρίζουν είναι των Φάμελλου, Φαραντούρη και Αρβανίτη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως αυτά τα τρία στελέχη έχουν εκφράσει τη θέληση (δημόσια τουλάχιστον) να διεκδικήσουν την προεδρία.

Οι 87 θα συνεδριάσουν τις επόμενες μέρες και αναμένεται να παρθούν αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσουν στο εξής. «Η εσωστρέφεια που προκαλείται συνεχώς και η ανεπάρκεια έχουν δείξει ήδη τα αποτελέσματά τους» έλεγαν για τον πρόεδρο του κόμματος. Χαρακτηριστικό των πεποιθήσεων και των προθέσεών τους…

Τα μαθηματικά και η έκπληξη

Τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής που βρίσκονται κοντά στον Π. Πολάκη φαίνεται ότι είναι αποφασισμένα να καταθέσουν πρόταση μομφής ώστε να πιέσουν τους 87 να την υπερψηφίσουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τους 87, οι οποίοι θεωρούν πως αν καταθέσουν εκείνοι πρώτοι πρόταση μομφής, αυτή θα στηριχτεί από τους «πολακικούς». Επί της ουσίας μιλάμε για δύσκολη «συμμαχία».

Για να περάσει η πρόταση μομφής απαιτούνται 151 ψήφοι στην Κεντρική Επιτροπή. Με τα παραπάνω μαθηματικά αυτός ο στόχος δεν είναι εύκολα εφικτός. Και εδώ είναι που κάποιοι βάζουν τον παράγοντα Χ Νίκο Παππά!

Μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης θεωρούν πως είναι αρκετά πιθανό ο Ν. Παππάς και οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του να στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής προκειμένου ο τομεάρχης Οικονομικών να είναι εκ νέου υποψήφιος! Σε αυτό το σενάριο η πλειοψηφία φαντάζει πιο εφικτή.

Η πλευρά Παππά

Ο Ν. Παππάς μέχρι στιγμής κρατά κλειστά τα χαρτιά του και ασκεί κριτική τόσο στις κινήσεις Κασσελάκη όσο και στους 87. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Documento, έχει τοποθετηθεί στα κομματικά όργανα λέγοντας πως οι 87 δεν πρέπει να εμφανίζονται στις συνεδριάσεις με προαποφασισμένα κείμενα κριτικής και πως ο Στέφ. Κασσελάκης δεν πρέπει να αποδίδει «ταπεινά και ποταπά» κίνητρα σε όσους του κάνουν κριτική αλλά να συζητά μαζί τους, τονίζοντας πως όλη αυτή η ιστορία δεν επιτρέπει στο κόμμα να υλοποιήσει την απόφαση της προηγούμενης Κεντρικής Επιτροπής περί προοδευτικών συγκλίσεων.

Η μπάλα στον Κασσελάκη αν δεν βρεθούν οι 151

Με βάση τα όσα έχουν εξελιχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, η κατάθεση πρότασης μομφής φαίνεται αυτήν τη στιγμή ως το επικρατέστερο σενάριο. Αν βρεθούν οι 151, τότε αμέσως γίνεται αποδεκτή και πάμε σε διαρκές συνέδριο και εκλογές. Αν ο αριθμός είναι μικρότερος, τότε είναι στο χέρι του Κασσελάκη αν θα σηκώσει το γάντι. «Το θέμα είναι περισσότερο πολιτικό παρά αριθμητικό» λένε στο Documento στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Αν τελικά κινηθούν οι διαδικασίες, είναι ορατό το ενδεχόμενο να πάμε σε εκλογή προέδρου με τρεις ή τέσσερις υποψηφίους: τον Στέφ. Κασσελάκη, τον Π. Πολάκη, τον εκλεκτό των 87 και ίσως τον Ν. Παππά. Ιδωμεν.

Διαβάστε επίσης

Επιστολή 184 μελών του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή της Αθηνάς Λινού στην Επιτροπή Δεοντολογίας – Όλα τα ονόματα

Λινού: Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη – Παρέδωσε στοιχεία στον Κασσελακη

Οι «87» απαντούν στον Κασσελάκη: Εκείνος είναι που εξευτελίζει καθημερινά τον ΣΥΡΙΖΑ

Κασσελάκης για τους «87»: «Υπάρχει σχέδιο για εξευτελισμό του ΣΥΡΙΖΑ» (Video)

Την αποπομπή Άδωνη ζητά ο Κασσελάκης: «Μητσοτάκης και Γεωργιάδης μοιράζονται την ίδια έλλειψη ενσυναίσθησης»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter