Συρία: Πυρετός για την πίτα της αναστήλωσης – Διπλωματικές κινήσεις από το νέο καθεστώς και τις μεγάλες δυνάμεις

Συρία: Πυρετός για την πίτα της αναστήλωσης – Διπλωματικές κινήσεις από το νέο καθεστώς και τις μεγάλες δυνάμεις

Διπλωματικές κινήσεις από το νέο καθεστώς και από τις μεγάλες δυνάμεις 

Καθώς η νέα ηγεσία στη Συρία επιδίδεται σε μεθοδική «κάθαρση» της χώρας από τις πιο φρικιαστικές πτυχές του σχεδόν 50ετούς καθεστώτος του Ασαντ, ανοίγοντας τις φυλακές και καταστρέφοντας τόνους ναρκωτικών Captagon που παρασκεύαζε και πουλούσε το καθεστώς, οι πληγές που άφησε ο 13ετής εμφύλιος πόλεμος στη χώρα επανέρχονται στο προσκήνιο και απασχολούν έντονα τη διεθνή κοινότητα.

Η Συρία ακόμη και πριν από την πτώση του καθεστώτος Ασαντ υπέφερε από μια πολυκρίση, αφού–πέραν της οικονομίας της– είχε να αντιμετωπίσει μια συνεχώς επαναλαμβανομένη ανθρωπιστική κρίση, η οποία επέστρεφε συνεχώς δριμύτερη εξαιτίας των γεγονότων εντός κι εκτός της χώρας.

Μαζικός εκτοπισμός

Από το 2011 μέχρι και σήμερα η Συρία ζει μαζικές υποχρεωτικές μετακινήσεις πληθυσμών από και προς τη χώρα –με πιο πρόσφατη την «εισροή» προσφύγων από τον Λίβανο– ή από περιοχή σε περιοχή –εξαιτίας της προέλασης της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι εκτοπίστηκαν εσωτερικά– και οριακά πλήρη καταστροφή των βασικών υποδομών της, ενώ έχει και εκατομμύρια σεισμόπληκτους στον βορρά μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στο Γκαζιαντέπ τον Φεβρουάριο του 2023. Επί των ημερών του Ασαντ πάνω από 3 εκατομμύρια Σύριοι ήταν αντιμέτωποι με επισιτιστική ανασφάλεια, δηλαδή δεν είχαν πάντα αρκετό φαγητό για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους.

Εκ των πραγμάτων πρόκειται για εξαιρετικά πιεστικά ζητήματα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού, για τη νέα ηγεσία που –παρότι εμφανίζεται ως μεταβατική– θα πρέπει κάπως να δώσει απαντήσεις σε αυτά, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα.

Προς το παρόν η νέα ηγεσία υπό τον Αχμέντ αλ Σαρά (όπως επέλεξε να λέγεται επισήμως πλέον δίνοντας στίγμα ρήξης με το παρελθόν του ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζουλάνι) και τον μεταβατικό πρωθυπουργό Μοχάμεντ αλ Μπασίρ προβάλλει ενέργειες που δείχνουν ρήξη με το καθεστώς διώξεων επί Ασαντ. Ετσι από τη μια ανοίγει και διαλύει τις φυλακές-κολαστήρια, όπως τη διαβόητη Σεντνάγια, και δίνει στη δημοσιότητα πλάνα από την καταστροφή τεράστιων ποσοτήτων Captagon και άλλων παράνομων ναρκωτικών ουσιών που είχε στις αποθήκες του το καθεστώς και από την άλλη καλεί τους πολίτες να βγουν στους δρόμους των πόλεων να πανηγυρίσουν την πτώση του Ασαντ. Παράλληλα προωθεί τη δική της ισλαμική ατζέντα –θα δείξει αν θα είναι ήπια–, προσπαθεί να συνεννοηθεί με τις κυβερνήσεις της περιοχής αλλά και με τις μεγάλες δυνάμεις και παράλληλα κάνει άνοιγμα προς τις διάφορες κοινότητες της χώρας, εθνοτικές και θρησκευτικές, για την επόμενη μέρα.

Διατηρούν επιφυλάξεις

Ακριβώς επειδή η κατάσταση στη χώρα ως προς το ανθρωπιστικό κομμάτι, πέραν του πολιτικού, είναι επείγουσα, στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας παρατηρείται κινητικότητα. Ηδη για το θέμα της Συρίας συνεδρίασαν με τηλεδιάσκεψη εκπρόσωποι των χωρών του G7, ενώ στην Ιορδανία έχει συγκληθεί έκτακτη σύνοδος για τη Συρία. Σε αυτήν συμμετοχή επιβεβαίωσαν διπλωμάτες από την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, τον Λίβανο, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Κατάρ και αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, την Τουρκία, την ΕΕ και τον ΟΗΕ. Από τις μέχρι τώρα κινήσεις και συναντήσεις, όπως επί παραδείγματι μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν, προκύπτει ότι η διεθνής κοινότητα θέτει προτεραιότητα την επιστροφή σε μια ομαλότητα, διατηρώντας επιφυλάξεις ως προς τις προθέσεις της νέας ηγεσίας, την αποστολή αυξημένης ανθρωπιστικής βοήθειας και συνολικά τη στήριξη του πληθυσμού, την επιστροφή των εκατομμυρίων προσφύγων στη Συρία και το «κλείσιμο» του θέματος με τα χημικά όπλα των Ασαντ.

Διαβάστε επίσης

Η Τουρκία έπεισε τη Ρωσία και το Ιράν να μην παρέμβουν στη Συρία, υποστηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν

Οι «επενδυτές» του Ναυαγίου και οι τζιχαντιστές της Συρίας – Αυτή την Κυριακή στο Documento

Παύλος Ασλανίδης στο documentonews.gr: «Αποδεικνύεται ότι υπάρχει μεγάλο μυστικό στα Τέμπη – Κρύβουν τα παιδιά μας»

Σύγκρουση Τσίπρα-Ανδρουλάκη, με φόντο το ρόλο των προοδευτικών δυνάμεων

Κώστας Πηλαδάκης: Η τράπεζα Πειραιώς του κούρευε δάνεια και τώρα τον ψάχνουν για μαύρο χρήμα

Ετικέτες

Documento Newsletter