Συρία: Οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει 50 κοινότητες – Εκατοντάδες οι νεκροί από τις συγκρούσεις με τον στρατό – Εμπλοκή της Ρωσίας

Συρία: Οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει 50 κοινότητες – Εκατοντάδες οι νεκροί από τις συγκρούσεις με τον στρατό – Εμπλοκή της Ρωσίας
Τζιχαντιστές στη Βόρεια Συρία (AP Photo/Omar Albam)

Ο στρατός της Συρίας έστειλε ενισχύσεις στο Χαλέπι, στο βόρειο τμήμα της χώρας, προς το οποίο προελαύνουν οι τζιχαντιστές και σύμμαχοί τους στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης που εξαπέλυσαν την Τετάρτη, δήλωσε αξιωματούχος των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας στο AFP.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, έκανε λόγο για «σφοδρές μάχες δυτικά του Χαλεπιού», της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στη Συρία, όμως διαβεβαίωσε ότι οι τζιχαντιστές «δεν έχουν φτάσει στα όρια της πόλης».

Λίγο νωρίτερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε επισημάνει ότι οι τζιχαντιστές και συμμαχικές τους ομάδες βομβάρδισαν το Χαλέπι.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, «οβίδες του πυροβολικού στοχοθέτησαν πανεπιστημιακή εστία» στο Χαλέπι, «προκαλώντας πανικό και τραυματίζοντας φοιτητές».

«Τέσσερις άμαχοι έπεσαν μάρτυρες από την επίθεση τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες βομβάρδισαν την πανεπιστημιούπολη του Χαλεπιού», μετέδωσε από την πλευρά του το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS – ο πρώην συριακός βραχίονας της αλ Κάιντα) μαζί με οργανώσεις που έχουν συμμαχήσει μαζί της, κάποιες προσκείμενες στην Τουρκία, εξαπέλυσαν την Τετάρτη επίθεση εναντίον εδαφών που ελέγχονται από το συριακό καθεστώς στην επαρχία του Χαλεπιού.

Πρόκειται για «τις πιο βίαιες συγκρούσεις» εδώ και χρόνια στην περιοχή αυτή, όπου η επαρχία του Χαλεπιού και τα περίχωρά της –που ελέγχονται από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ—συνορεύουν με το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών στην Ιντλίμπ, σημείωσε η ΜΚΟ.

Οι μαχητές της HTS έφτασαν σήμερα το πρωί έξω από το Χαλέπι.

«Βρίσκονται σχεδόν 2 χιλιόμετρα από την πόλη του Χαλεπιού», δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τζιχαντιστές «έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους περισσότερες από 50 πόλεις και χωριά στις επαρχίες του Χαλεπιού και της Ιντλίμπ».

Οι τζιχαντιστές και οι σύμμαχοί τους απέκοψαν χθες τον δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με το Χαλέπι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο, και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους διασταύρωση του δρόμου που συνδέει το Χαλέπι με την παραθαλάσσια πόλη Λαττάκεια.

Συνολικά τουλάχιστον 242 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις μέχρι στιγμής, κυρίως τζιχαντιστές και μέλη του συριακού στρατού, αλλά και πολλοί άμαχοι, με βάση απολογισμό της ΜΚΟ. Τουλάχιστον 19 άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, εξήγησε η ίδια πηγή.

Ρωσικά αεροσκάφη

Ήδη από χθες ρωσικά και συριακά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας βομβάρδισαν περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας που βρίσκονται από τον έλεγχο των τζιχαντιστών, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, σε μια προσπάθεια να απωθήσουν την επίθεσή τους, δήλωσαν πηγές από τον συριακό στρατό και τους αντάρτες.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι επιθυμεί η κυβέρνηση της Συρίας να αποκαταστήσει το συντομότερο δυνατό τη συνταγματική τάξη στην επαρχία του Χαλεπιού.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι η Μόσχα θεωρεί την επίθεση των τζιχαντιστών παραβίαση της κυριαρχίας της Συρίας και πρόσθεσε ότι η Ρωσία επιθυμεί οι συριακές αρχές να ενεργήσουν γρήγορα για να ανακτήσουν τον έλεγχο της κατάστασης.

Νεκροί άμαχοι

Οι μάχες στη βορειοδυτική Συρία τις τρεις τελευταίες ημέρες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 27 αμάχους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται παιδιά, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Ντέιβιντ Κάρντεν, αναπληρωτής περιφερειακός συντονιστής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) για την Κρίση στη Συρία.

“Έχουμε ανησυχήσει βαθιά από την κατάσταση που εκτυλίσσεται στη βορειοδυτική Συρία. Αδιάκοπες επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 27 αμάχους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών ηλικίας ακόμη και 8 ετών”, σημείωσε ο Κάρντεν.

“Άμαχοι και μη στρατιωτικές υποδομές δεν είναι στόχοι και θα πρέπει να προστατεύονται βάσει του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου”, υπογράμμισε ο Κάρντεν.

Διαβάστε επίσης:

Οι Γερμανοί… τεμπέληδες και οι Έλληνες δουλευταράδες – Ανατρέπουν τις προκαταλήψεις τα στοιχεία του ΟΟΣΑ

Γεωργία: Άγρια επεισόδια στην Τιφλίδα μετά την απόφαση για αναστολή της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ (Photos-Video)

Oreshnik: Τι γνωρίζουμε για τον «αόρατο» πύραυλο της Ρωσίας – «Μετατρέπει κάθε στόχο σε σκόνη», προειδοποιεί ο Πούτιν

Documento Newsletter