Οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα απαντήσουν» στη χημική επίθεση στη Συρία ανεξαρτήτως του αν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα ενεργήσει ή όχι, δήλωσε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι.
«Φθάσαμε σε ένα σημείο όπου ο κόσμος θα πρέπει να δει την απόδοση δικαιοσύνης», δήλωσε η Χέιλι.
«Η ιστορία θα καταγράψει αυτό ως τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας είτε θα επιτελέσει το καθήκον του είτε να δείξει την πλήρη και παντελή του αποτυχία να προστατεύσει τον λαό της Συρία. Σε κάθε περίπτωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν».
Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζουν εκτάκτως για να συζητήσουν τις πληροφορίες για τη χημική επίθεση στην πόλη Ντούμα της ανατολικής Γούτα.
Η συνεδρίαση συνεκλήθη με πρωτοβουλία εννέα μελών του Συμβουλίου, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ρωσία διέψευσε ότι το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων.
“Παράλυτο το Συμβούλιο”
Ο ύπατος αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επέπληξε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις «άτονες καταδικαστικές δηλώσεις» για τη χημική επίθεση στη Συρία λέγοντας ότι η απουσία ισχυρής αντίδρασης θα έχει τρομερές συνέπειες για δεκαετίες.
«Ορισμένες πολύ ισχυρές χώρες είναι αμέσως αναμεμειγμένες στη σύρραξη στη Συρία και ωστόσο έχουν αποτύχει πλήρως να σταματήσουν αυτήν την απειλητική υποτροπή προς την ελεύθερη χρήση χημικών όπλων. Αυτή η συλλογική αδιαφορία απέναντι σε μία ακόμη πιθανή χρήση ενός από τα πλέον φρικτά όπλα που έχει ποτέ κατασκευάσει ο άνθρωπος είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν.
«Είναι σαφές ότι η φραστική καταδίκη είναι καταφανώς ανεπαρκής και η επονείδιστη αποτυχία ακόμη και της προσήκουσας έρευνας για κάθε μία καταγγελία για χημικές επιθέσεις από όλες τις πλευρές ενθαρρύνει περαιτέρω τη χρήση αυτών των αποτρόπαιων όπλων και υπονομεύει τη νομιμοποίηση της διεθνούς έννομης τάξης», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ζέιντ.
Από το 2013 έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 35 επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία, καθώς οι εμπόλεμες πλευρές και οι υποστηρικτές τους προχωρούν στη χρήση του απαγορευμένου όπλου.
Η Σύμβαση για τα Χημικά Οπλα έχει επικυρωθεί από 192 χώρες, γεγονός που την καθιστά μία από τις διεθνείς συνθήκες με τη μεγλύτερη αποδοχή. Ωστόσο οι κανόνες παραβιάζονται, σύμφωνα με τον Ζέιντ.
«Και η απάντηση του κόσμου; Αδειες λέξεις, άτονες καταδικαστικές δηλώσεις και ένα Συμβούλιο Ασφαλείας παράλυτο από τη χρήση του βέτο».
Ο κόσμος πρέπει γρήγορα να αφυπνισθεί απέναντι στην ανεπανόρθωτη καταστροφή που συντελείται στον παγκόσμιο έλεγχο των όπλων, έπειτα από δεκαετίες κατά τις οποίες φάνηκε ότι τα χημικά και τα βιολογικά όπλα είχαν με επιτυχία τεθεί εκτός νόμου.
«Ο κόσμος κάθεται με απάθεια την ώρα που η χρήση τους συστηματοποιείται στη Συρία», καταγγέλλει ο Ζέιντ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ