Συρία και Σαουδική Αραβία αναθερμαίνουν τις σχέσεις του μετά από μία δεκαετία

Συρία και Σαουδική Αραβία αναθερμαίνουν τις σχέσεις του μετά από μία δεκαετία

Δέκα χρόνια μετράει η διακοπή σχέσεων ανάμεσα σε Συρία και Σαουδική Αραβία, όσο και ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία. Από ότι φαίνεται έφτασε η ώρα της επαναπροσέγγισης, ελέω Ιράν.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Al Jazeera η Σαουδική Αραβία βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για κανονικοποίηση των διπλωματικών σχέσεων με την Συρία. Στόχος της Σ. Αραβίας είναι ο περιορισμός αν όχι και ο εκμηδενισμός της επιρροής Ιράν στη Συρία. Είναι πολύ πιθανόν η όποια κανονικοποίηση των σχέσεων να συνοδευθεί μελλοντικά από μία σημαντική επένδυση κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Συρίας.

«Η πολιτική διάθεση εντός του Οίκου των Σαούντ έχει αλλάξει, πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας, ειδικά ο πρίγκηπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, θέλουν να επαναπροσεγγίσουν τον Άσαντ (…) η κυρίαρχη διάθεση μπορεί να συνοψιστεί ως εξής, οι καιροί έχουν αλλάξει, η Αραβική Άνοιξη είναι ιστορία και η περιοχή μεταμορφώνεται προς ένα νέο μέλλον, με νέα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά» λέει μία πηγή του Al Jazeera από τη Σ. Αραβία.

Δεν αποκλείεται η επαναπροσέγγιση να σηματοδοτήσει την επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο. Θέση που έχει απωλέσει από το 2011.

Με ένα σπάρο, δύο τρυγόνια

Η κίνηση της Σ. Αραβίας στοχεύει κυρίως στην απομόνωση του Ιράν από τη Συρία ενώ μπορεί να επενδύσει κεφάλαια και να κερδοφορήσει κυριολεκτικά ανοικοδομώντας τα ερείπια της Συρίας.

Επιπλέον, εάν καρποφορήσει η διπλωματική επανασύνδεση μπορεί να σηματοδοτήσει μία αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα σε Συρία, Ισραήλ και ΗΠΑ. Άλλωστε, το Ισραήλ ενδιαφέρεται για την ανάσχεση τόσο του Ιράν, όσο και της Τουρκίας. Χώρες που έχουν σημαντική στρατιωτική παρουσία στα εδάφη της Συρίας. Ενώ μία λύση στο συριακό Κουρδικό δε θα έβρισκε αντίθετες τις ΗΠΑ αν το τίμημα βέβαια ήταν αρκετά ευνοϊκό για τις ίδιες.

Ο Άσαντ επί της ουσίας ενισχύει το χέρι του στη δύσκολη παρτίδα που παίζει. Βέβαια, ένα ενδεχόμενο άδειασμα του Ιράν δε θα έρθει χωρίς κόστος. Διότι, το Ιράν και η Χεζμπολάχ ήταν εκείνες που έσωσαν τη Συρία και το μπααθικό καθεστώς τα δύσκολα χρόνια και κρατούν σημαντικές θέσεις στρατιωτικά και πολιτικά στο εσωτερικό της χώρας. Άλλωστε όταν οι Σαούντ εναντιωνόντουσαν στον Άσαντ το Ιράν ήταν εκεί για να τον υπερασπιστεί.

Documento Newsletter