Περιοχές γύρω από δύο πόλεις της συριακής μεθορίου έθεσαν σήμερα στο στόχαστρο τους με νέα πυρά οι τουρκικές δυνάμεις, στην πέμπτη ημέρα της στρατιωτικής τους επιχείρησης κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.
Νωρίς σήμερα το πρωί ακούστηκαν πυρά γύρω από την Ρας αλ Άιν, μια από τις δύο συριακές πόλεις που είναι στο επίκεντρο της επιχείρησης, ενώ η περιοχή συνέχισε να αποτελεί στόχο του τουρκικού πυροβολικού, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που βρισκόταν στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην τουρκική πόλη Τσεϊλανπινάρ.
Υποστηριζόμενοι από την Τουρκία μαχητές προέλασαν χθες στην Ρας αλ Άιν. Η Τουρκία υποστήριξε ότι ανέλαβε τον έλεγχο της πόλης ενώ μαχητές υπό τις κουρδικές δυνάμεις το διέψευσαν και είπαν ότι αντεπιτίθενται.
Turkish forces operating in Ras al-Ain #Syria pic.twitter.com/IHyEJUHbjC
— Michael A. Horowitz (@michaelh992) October 13, 2019
Άλλα όμως μεταδίδουν μέσα που υποστηρίζονται από τους Κούρδους, σημειώνοντας ότι η πόλη παραμένει υπό κουρδικό έλεγχο.
Ras al-Ain (#SereKaniye) now … the city is under the control of the #SDF. pic.twitter.com/49iKIYXmIb
— pyd rojava (@PYD_Rojava) October 13, 2019
Όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στη Συρία κατέλαβαν μεγάλα τμήματα της πόλης Σουλούκ στη βόρεια Συρία, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία, στα νοτιοανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι 480 μαχητές του YPG –των δυνάμεων των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG)– έχουν «εξουδετερωθεί» από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση. Το Συριακό Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι έχουν σκοτωθεί 74 μαχητές υπό τις κουρδικές δυνάμεις, 48 μαχητές από τις ομάδες ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία και 30 άμαχοι.
Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα ότι πάνω από 130.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από περιοχές γύρω από τις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν λόγω των συγκρούσεων. Σε ανακοίνωση, το Γραφείο Συντονισμού του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA) ανέφερε ότι το ίδιο και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν πως έως 400.000 άμαχοι στη ζώνη συγκρούσεων στη Συρία μπορεί να χρειαστούν βοήθεια και προστασία το επόμενο διάστημα.