Συρία: Ενα σχέδιο της CIA πριν 40 χρόνια «προβλέπει» αυτό που συμβαίνει σήμερα

Συρία: Ενα σχέδιο της CIA πριν 40 χρόνια «προβλέπει» αυτό που συμβαίνει σήμερα
(AP Photo/Leo Correa)

Μπορεί να έχουν περάσει περίπου 40 χρόνια από το 1983, όμως οι εκτιμήσεις της CIA που ήρθαν στο φως, σχετικά με ένα σχέδιο ανατροπής του πατέρα του Μπασάρ Αλ Άσαντ, Χαφέζ, έχουν σημαντικές ομοιότητες με την σημερινή κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται σε επίπεδο «γειτονιάς» της Συρίας.

Τότε τα προβλήματα των ΗΠΑ με την Συρία ήταν τα εξής: 1) Η άρνηση της Συρίας να αποσύρει τα στρατεύματα της από τον Λίβανο και 2) Το κλείσιμο ενός πετρελαιαγωγού από το Ιράκ, που είχε σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στην χώρα (η οποία από το 1980 μέχρι και το 1988 βρισκόταν σε πόλεμο με το Ιράν).

Οι Αμερικανοί εκτιμούσαν ότι ιδιαίτερα το δεύτερο πρόβλημα θα επηρεάσει περισσότερο τα στρατηγικά τους συμφέροντα στην περιοχή, αφού θα μπορούσε να «ανοίξει» τον πόλεμο Ιράν- Ιράκ σε όλη την περιοχή.

Για να αλλάξουν λοιπόν την κατάσταση, σύμφωνα με σχετική απόρρητη έκθεση της CIA της εποχής, με τίτλο «Χρησιμοποιώντας πραγματική δύναμη για να πιέσουμε την Συρία», οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να δημιουργήσουν σε συνεργασία με τους γείτονες της χώρας, πολλαπλές εστίες στρατιωτικής έντασης. Συγκεκριμένα σε ένα απόσπασμα της έκθεσης αναφέρεται: «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν κατακόρυφα την πίεση προς τον Άσαντ, μέσω της μυστικής ενορχήστρωσης ταυτόχρονων στρατιωτικών απειλών εναντίον της Συρίας από τρία κράτη που συνορεύει: Ιράκ, Ισραήλ, Τουρκία».

Σύμφωνα με την λογική των Αμερικανών της CIA, το Ισραήλ θα έφτιαχνε μια στρατιωτική απειλή χωρίς να πάει όντως σε πόλεμο με την Συρία, ενώ η Τουρκία θα έπαιζε το χαρτί που παίζει και σήμερα, δηλαδή την απειλή των Κούρδων, αλλά και την οργή της για την στήριξη του Χαφέζ σε μια οργάνωση Αρμενίων που τότε η Τουρκία θεωρούσε τρομοκρατική. Χωρίς να το αναφέρει ρητά μέσα, όσον αφορά στην Τουρκία υπάρχει μια στάση ανοχής ως προς το αν η στρατιωτική απειλή από εκεί θα μπορούσε να φέρει «σύγκρουση».

Όσον αφορά στο Ιράκ η εκτίμηση είναι ότι η ιρακινή πλευρά σε μια εμπλοκή της με την Συρία θα κέρδιζε την υποστήριξη όλου του υπόλοιπου αραβικού κόσμου και οι ΗΠΑ θα έσπευδαν να καλμάρουν τις όποιες ανησυχίες της ιρακινής ηγεσίας σχετικά με το νέο αυτό «μέτωπο». Στην ουσία οι Αμερικανοί υποστήριζαν στην έκθεση αυτή, ότι το Ιράκ θα είχε μόνο να κερδίσει αν κατάφερνε να διαλύσει το καθεστώς Άσαντ, αφού αυτό θα αποδυνάμωνε το Ιράν.

Σαράντα χρόνια μετά, η κατάσταση όπως αυτή προκύπτει μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, δεν διαφέρει πολύ από τις εκτιμήσεις των Αμερικανών το 1983. Το Ισραήλ και η Τουρκία βγαίνουν ενισχυμένοι από την ανατροπή, όσον αφορά στο Ιράκ, οι Αμερικανοί είχαν φροντίσει αρκετά χρόνια πριν να αλλάξουν τους συσχετισμούς.

Διαβάστε επίσης:

Βρυξέλλες – Ουκρανία: Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο πριν την ορκωμοσία Τραμπ

Ο Τραμπ «έλυσε» το μυστήριο με τα drones στο Νιου Τζέρσει και φταίει ο… Κρις Κρίστι

Γάζα: Τουλάχιστον 20 νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σχολείου στη Χαν Γιούνις (Video)

Ετικέτες

Documento Newsletter