Συρία: Αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στα βόρεια της χώρας – Ένας νεκρός

Η δημόσια τηλεόραση της Συρίας ανακοίνωσε αυτή την Πέμπτη ότι οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ εξετέλεσαν μια σπάνια στρατιωτική επιχείρηση στα βόρεια της χώρας, σε περιοχή που ελέγχεται από την κυβέρνηση, αφήνοντας πίσω της έναν νεκρό ο οποίος φέρεται να είναι μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικού Κράτους, ενώ αρκετοί άλλοι συνελήφθησαν.

Η επιχείρηση έλαβε χώρα στην επαρχία Χασακέχ, η οποία ελέγχεται εν μέρει από κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ και από κούρδους μαχητές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Αμερικανικής Διοίκησης, συντ/χης Τζόζεφ Μπουτσίνο επιβεβαίωσε στο Reuters ότι αμερικανικές δυνάμεις ενεπλάκησαν τα χαράματα της Πέμπτης σε επιχείρηση που είχε στόχο το Ισλαμικό Κράτος (ISIL), χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει επιδρομές προηγουμένως στη Συρία με στόχο μέλη του ISIL, αλλά η επιχείρηση της Πέμπτης είναι η πρώτη γνωστή επιδρομή σε περιοχή που ελέγχεται από την κυβέρνηση. Το χωριό που στόχευσε η επιχείρηση βρίσκεται 17 χιλιόμετρα νότια της πόλης Καμισλί και ελέγχεται από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στη Βρετανία. «Είναι η πρώτη φορά που οι αμερικανικές δυνάμεις διεξάγουν μια τέτοια επιχείρηση σε περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς», ανέφερε το Παρατηρητήριο, χωρίς να ταυτοποιήσει το θύμα.

Ένας κάτοικος του χωριού είπε ότι τρία αμερικανικά ελικόπτερα που μετέφεραν στρατιώτες προσγειώθηκαν στο χωριό μετά τα μεσάνυχτα και είπαν στους κατοίκους από το μεγάφωνο να παραμείνουν στο σπίτι και να μην έχουν ανοιχτά τα φώτα τους. Ο κάτοικος είπε ότι η επιχείρηση διήρκεσε αρκετές ώρες και ότι δεν υπήρξε ανταλλαγή πυρών με τα αμερικανικά στρατεύματα.

Πηγή: Al Jazeera

Ετικέτες