Συρία: 173 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από νάρκες, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και εκρηκτικά κατάλοιπα του πολέμου το 2019

Τουλάχιστον 173 άμαχοι, ανάμεσά τους 41 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Συρία μέσα στο 2019 από εκρήξεις ναρκών κατά προσωπικού, αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών και υπολειμμάτων εκρηκτικών στην εμπόλεμη χώρα, ανέφερε μια ΜΚΟ χθες Πέμπτη, αναφερόμενη σε μια μάστιγα που απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους στην εμπόλεμη χώρα.

Μετά το ξέσπασμα της σύρραξης το 2011, οι διάφορες αντιμαχόμενες πλευρές που αναμετρώνται στη Συρία τοποθέτησαν τεράστιο αριθμό ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών σε αστικές περιοχές, σε χωράφια, σε δρόμους σε όλη τη χώρα. Έχουν επίσης εγκαταλειφθεί μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών και πυρομαχικών σε όλη τη συριακή επικράτεια.

«Από την αρχή του 2019, 173 άμαχοι, ανάμεσά τους 41 παιδιά, σκοτώθηκαν από νάρκες κατά προσωπικού και υπολείμματα εκρηκτικών του πολέμου», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ανάμεσα στα θύματα, περίπου σαράντα σκοτώθηκαν ενώ μάζευαν μανιτάρια ή χορταρικά σε περιοχές όπου είχαν σημειωθεί βροχοπτώσεις, ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Οι άμαχοι εκτίθενται στον κίνδυνο 

Στη Συρία 10,2 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά είναι εκτεθειμένοι στους κινδύνους που εγείρουν τα εκρηκτικά κατάλοιπα του πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Καθημερινά, άμαχοι χάνουν τη ζωή τους ή ακρωτηριάζονται για την υπόλοιπη ζωή τους εξαιτίας ναρκών κατά προσωπικού και πυρομαχικών που δεν εκραγεί», στηλίτευσε πρόσφατα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.

Η μάστιγα αυτή «εμποδίζει τον κόσμο να επιστρέψει» στα σπίτια του και «να απομακρύνει τα συντρίμμια για την ανοικοδόμηση, ή να καλλιεργήσει τη γη του με ασφάλεια. Βλάπτει τα παιδιά, που δεν μπορούν να παίξουν, ούτε να πάνε στο σχολείο με καλές συνθήκες», επισήμαινε τον Αύγουστο στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της αποστολής του ΟΗΕ στη Δαμασκό.

Τον Ιούλιο του 2018, οι συριακές αρχές και τα Ηνωμένα Έθνη είχαν υπογράψει ένα πρωτόκολλο με σκοπό να επιτραπεί στην υπηρεσία εκκαθάρισης ναρκών του ΟΗΕ (UNMAS) να υποστηρίξει τις προσπάθειες της συριακής κυβέρνησης για την άρση ναρκοπεδίων και την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών και πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους, ενώ μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες