Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανανέωσε τη θητεία του στο τιμόνι της χώρας με μια νίκη στις εκλογές της Κυριακής που μοιάζει με θρίαμβο. Στην τελευταία ανακοίνωση της ΜΚΟ που καλείται να κάνει τις προβολές για τα αποτελέσματα, το Κέντρο Ελεύθερων Εκλογών και Δημοκρατίας (CeSID), ο Βούτσιτς έλαβε το 58,3% των ψήφων, ενώ ο δεύτερος Ζντράβκο Πόνος έλαβε 18,3%.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας, επί μακρόν σύμμαχος του Βούτσιτς, θεωρείται τρίτο με 11,6% των ψήφων. Ο δεξιός συνασπισμός Nada (Ελπίδα) και ο Moramo (Πρέπει), μια συμμαχία πράσινων κινημάτων και κομμάτων, συγκέντρωσαν περίπου 5,4% και 4,3% των ψήφων αντίστοιχα.
Καθώς το Προοδευτικό κόμμα του Βούτσιτς (SNS) πιθανότατα δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει αρκετές έδρες στο κοινοβούλιο των 250 εδρών για να κυβερνήσει μόνο του, θα πρέπει να αναζητήσει εταίρους για συνασπισμό.
Στις κοινοβουλευτικές εκλογές που έγιναν παράλληλα με τις προεδρικές, το SNS φαίνεται να λαμβάνει το 43,1% των ψήφων, ακολουθούμενο από τον συνασπισμό «Ενωμένοι για τη νίκη» με 13,2%. Η συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη από τις προηγούμενες εκλογές, το 2020: σε αυτές τις εκλογές, το 58,5% των ψηφοφόρων συμμετείχε ενώ το 2020 το ποσοστό άγγιξε το 49%.
Ουκρανική κρίση
Οι εκλογές στη Σερβία έγιναν υπό τη βαριά σκιά της ουκρανικής κρίσης. Ο Βούτσιτς αναγνώρισε ότι η στάση του απέναντι στον πόλεμο έκρινε σε μεγάλο βαθμό την προεκλογική του εκστρατεία και την πορεία του στην κάλπη. Έχει κάνει γνωστό ότι υπό την ηγεσία του, η Σερβία δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από το διπλωματικό παιχνίδι ισορροπίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ από τη μία πλευρά και Ρωσία και Κίνα από την άλλη.
Σε δύο βάρκες
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν συνεχάρη το Βούτσιτς για τη νίκη του και ανυπομονεί να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Η Σερβία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το ρωσικό αέριο, ενώ ο στρατός της διατηρεί δεσμούς με τον ρωσικό στρατό. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει επίσης την αντίθεση του Βελιγραδίου στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου εμποδίζοντας την ένταξη του στα Ηνωμένα Έθνη.
Αν και η Σερβία υποστήριξε τα δύο ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αρνήθηκε να επιβάλει κυρώσεις κατά της Μόσχας. Επίσης, η Σερβία είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που καλοδέχθηκαν τις κινεζικές επενδύσεις στο πλαίσιο της επενδυτικής εξόρμησης του Πεκίνου με την πρωτοβουλία «Δρόμος και Ζώνη», ή το νέο Δρόμο του Μεταξιού, όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται. Όλα αυτά ενώ είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ –από το 2003- και συμμετέχει στη Συμμαχία για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ. Παρόλα αυτά, ο Βούτσιτς έχει επισημάνει ότι σε περίπτωση κινδύνου, η χώρα θα προστατέψει μόνη της το έδαφος και τον εναέριο χώρο της…