Συντάξεις: Πώς θα κοπούν λόγω προσωπικής διαφοράς

«Καίει» τους ήδη συνταξιούχους, η εφαρμογή του μέτρου της «προσωπικής διαφοράς», αφού από τον επανυπολογισμό της κύριας σύνταξής τους, είναι πιθανό να καθοριστεί η επόμενη περικοπή.

Η προσωπική διαφορά, είναι ένα… εφεύρημα του νόμου Κατρούγκαλου για το νέο Ασφαλιστικό (ν.4387/2016) και ουσιαστικά δημιουργεί ένα νέο ποσό κύριας σύνταξης, ύστερα από τον επανυπολογισμό της, για όλους τους συνταξιούχους. Τα 2,9 εκατ κύριες συντάξεις όμως, θα επανυπολογιστούν, σύμφωνα με τα νέα, χαμηλότερα σε σχέση με τα παλιά, ποσοστά αναπλήρωσης. Άρα οι καινούργιες συντάξεις που θα προκύψουν, θα είναι αισθητά χαμηλότερες (10 – 30%) σε σχέση με τις σημερινές. Μόνο που η εφαρμογή της «προσωπικής διαφοράς», ουσιαστικά εμποδίζει την περικοπή των συντάξεων, έως το τέλος του 2018. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ήδη το ΔΝΤ έχει εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του, με την εφαρμογή του μέτρου της προσωπικής διαφοράς, προτείνοντας την άμεση κατάργησή της… Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε σχετική εγκύκλιο, θέλοντας να οριοθετήσει τον τρόπο που θα γίνει ο επανυπολογισμός όλων των κύριων συντάξεων, ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Πιο συγκεκριμένα:

*Το νέο ποσό σύνταξης, που θα προκύπτει από τον επανυπολογισμό της, θα αποτελεί άθροισμα της εθνικής (384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης και άνω) και της ανταποδοτικής σύνταξης. Το ανταποδοτικό σκέλος όμως θα προκύπτει από το σύνολο του πραγματικού χρόνου ασφάλισης, άρα και από τις εισφορές που αποδόθηκαν στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται να προκύψουν διαφορές σε σχέση με τα σημερινά ποσά, για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με όρους 15αετίας, αφού η εθνική σύνταξη σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις, είναι χαμηλότερη (345 ευρώ). Επίσης, διαφορές θα προκύψουν και διαφορές στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που ασφαλισμένοι συνταξιοδοτήθηκαν έχοντας δουλέψει πάνω από 40 έτη (πχ 45 έτη), αλλά ο επανυπολογισμός θα πραγματοποιηθεί με όρους 40 ετών ασφάλισης.

*Όσοι είναι διπλοσυνταξιούχοι (πχ δικαστικοί, γιατροί), θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο επανυπολογισμός της κύριας σύνταξής τους θα γίνει, αφού πρώτα αθροιστούν οι δύο συντάξεις που ήδη λαμβάνουν. Με τον τρόπο αυτό όμως, κινδυνεύουν το ανταποδοτικό μέρος της τελικής, μίας κύριας σύνταξής τους, κατά τον επανυπολογισμό, να προκύψει μικρότερο από το σημερινό.

*Στον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων, άρα και στο καθεστώς του προσδιορισμού μιας ενδεχόμενης «προσωπικής διαφοράς» που μπορεί να προκύψει, σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο, πρέπει να προστεθούν τα ακόλουθα: Οικογενειακά επιδόματα (πχ επίδομα τέκνων), που χορηγούνται πρόσθετα στην κύρια σύνταξη. Το πέναλτι ύψους 10% που χορηγείται μέχρι τη συμπλήρωση του πλήρους ορίου συνταξιοδότησης, ή έως το 67ο έτος ηλικίας του δικαιούχου, επίσης πρέπει να προστεθεί στον επανυπολογισμό της κύριας σύνταξης.

*Ειδικά για τις συντάξεις χηρείας, διευκρινίζεται ότι η προσωπική διαφορά που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό τους, θα επιμεριστεί σε όλους τους δικαιοδόχους (πχ σύζυγος, τέκνα).

*Στο σκέλος της προσωπικής διαφοράς, θα ενταχθούν και οι εισφορές που καταβάλλουν οι δικαιούχοι υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Ο λόγος είναι ότι από τις νέες, επανυπολογισμένες κύριες συντάξεις, οι εισφορές που θα πρέπει να καταβληθούν, θα είναι διαφορετικές σε σχέση με τις τωρινές.

Ετικέτες