Συντάξεις: Πολιτική απάτη Μητσοτάκη με το επίδομα προσωπικής διαφοράς

Συντάξεις: Πολιτική απάτη Μητσοτάκη με το επίδομα προσωπικής διαφοράς

Η κυβέρνηση διαφημίζει τα μικρά ποσά που θα δώσει και ετοιμάζει πέντε περικοπές σε διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων

Αλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσπαθεί να εξευμενίσει τους συνταξιούχους που συντρίβει με νομοθετικές παρεμβάσεις και τους χρυσώνει το χάπι με ψίχουλα της τάξης των 150-200 ευρώ, τα οποία βαφτίζει επίδομα προσωπικής διαφοράς. Την ίδια ώρα λοιπόν που καταγγέλλεται από βουλευτές της ΝΔ ότι η κυβέρνησή του δρα υπέρ των λίγων σε βάρος των πολλών, εκείνος θέλει να εμφανίσει εαυτόν ως κοινωνικά ευαίσθητο που φορολογεί τα διυλιστήρια της χώρας προκειμένου να δώσει αυξημένο επίδομα προσωπικής διαφοράς τον Δεκέμβριο. Ας μην ξεχνάμε ότι εντός του Ιουλίου αναμένεται το μίνι ασφαλιστικό που θα φέρνει «φωτιά και λεπίδι» με πέντε περικοπές σε διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων, ενώ ήδη προετοιμάζεται η μείωση δύο ετών στα πλασματικά έτη (από επτά θα γίνουν πέντε) και με τον νέο τρόπο υπολογισμού από το 2025 (αύξηση μισθών αντί πληθωρισμός) οι μελλοντικοί συνταξιούχοι θα λαμβάνουν μικρότερες συντάξεις.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η κυβερνητική άρνηση να καταργήσει την Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΕΑ), που στερεί αυξήσεις σε άλλους 440.000 συνταξιούχους. Ας μην ξεχνάμε ότι η αισχροκέρδεια που έχει γονατίσει το 70% των ελληνικών νοικοκυριών και η φορομπηχτική πολιτική ψαλιδίζουν την ποιότητα ζωής των 2,4 εκατ. συνταξιούχων που καλούνται να ζήσουν με μέσο όρο σύνταξης τα 876 ευρώ.

«Πυροτέχνημα» κοινωνικής ευαισθησίας

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυρ. Μητσοτάκης προσφέρει… χάντρες και καθρεφτάκια με τη μορφή επι δομάτων ώστε να εμφανίζει, με τη βοήθεια των συστημικών ΜΜΕ, εαυτόν κοινωνικά ευαίσθητο. Μέχρι τώρα και με τη βοήθεια των συγκυριών της πανδημίας και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που επέφεραν δημοσιονομική χαλάρωση από τα ευρωπαϊκά όργανα δανειζόταν αφειδώς και κυβερνούσε με επιδόματα. Πλέον τα πράγματα έχουν σφίξει. Ετσι μετά το στραπάτσο των ευρωεκλογών πομπωδώς γνωστοποίησε την πρόθεσή του να φορολογήσει τα αισχρά κέρδη των διυλιστηρίων της χώρας με 33% και τα έσοδα αυτά να τα διαθέσει με τη μορφή επιδόματος προσωπικής διαφοράς σε συνταξιούχους που δεν θα λάβουν την οριζόντια αύξηση του 2025.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα φορολογημένα αισχρά κέρδη των διυλιστηρίων της χώρας θα φέρουν στον κρατικό κορβανά 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. θα διατεθούν με τη μορφή επιδόματος και τα άλλα 50 εκατ. θα κατευθυνθούν στο Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων. Οπως δε υπολογίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ υπολογίζονται σε περίπου 700.000. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο αυτοί οι συνταξιούχοι θα πάρουν επίδομα 357 ευρώ. Ωστόσο τα κριτήρια δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί και αναμένεται να ανακοινωθούν από τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος είναι να λάβουν κάποιο ποσό ως επίδομα και τα «υψηλά πατώματα» των συντάξεων, όσοι δηλαδή λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.600 ευρώ (είχαν αποκλειστεί τα προηγούμενα έτη). Συνεπώς το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα ανέρχεται σύμφωνα με πληροφορίες από 150 ευρώ (υψηλόμισθοι άνω των 1.600 ευρώ) έως και 400 ευρώ (χαμηλόμισθοι κάτω των 700 ευρώ).

Αυτό το επίδομα από εδώ και πέρα αναμένεται να γίνει «πυροτέχνημα κοινωνικής ευαισθησίας» του Κυρ. Μητσοτάκη από τα συστημικά ΜΜΕ. Στην πράξη όμως έρχονται με διάφορους τρόπους περικοπές στις συντάξεις, ώστε το ποσοστό δαπανών του συνταξιοδοτικού σε σχέση με το ΑΕΠ να βαίνει διαρκώς μειούμενο. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που χορηγήθηκαν προσφάτως στο Ελεγκτικό Συνέδριο από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και το υπουργείο Εργασίας, προβλέπεται διαρκώς μειούμενη δαπάνη (ως ποσοστό του ΑΕΠ) για την καταβολή συντάξεων μέχρι το 2070 με τα τωρινά δεδομένα.

Οι άμεσες περικοπές με το μίνι ασφαλιστικό

Παρότι είναι έτοιμο εδώ και καιρό, παρότι καταγράφονται σφοδρές πιέσεις από την Κομισιόν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέμενε να διεξαχθούν πρώτα οι ευρωεκλογές ώστε να θεσμοθετήσει τις τέσσερις περικοπές σε κατηγορίες παροχών και συνταξιούχων που έρχονται εν μέσω θέρους. Αναλυτικότερα, προβλέπεται να θεσμοθετηθούν:

• Το τσεκούρωμα στις συντάξεις θανάτου (χηρεία) στο 35% της αρχικής σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου αν ο δικαιούχος εργάζεται ή λαμβάνει δική του σύνταξη. • Κατάργηση της δεύτερης εθνικής σύνταξης στις συντάξεις χηρείας αν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος. • Επιστροφή ως αχρεωστήτων καταβληθέντων ποσών που κυμαίνονται από 15.000 έως 40.000 ευρώ από περίπου 100.000 δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που λάμβαναν σύνταξη χηρείας μετά την τριετία χωρίς την περικοπή από το 2016 (νόμος Κατρούγκαλου που δεν κατήργησε ο νόμος Βρούτση του 2020). Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιπλέον ποσό θα παρακρατείται μέχρι την απόσβεσή του από την καταβαλλόμενη σύνταξη, που σημαίνει ότι ο δικαιούχος σε συνθήκες πληθωρισμού της απληστίας θα πρέπει να ζήσει με ελάχιστα που θα του αποδίδονται ώστε να «σβηστεί» το χρέος.

• Ψαλίδι στις παροχές σε είδος εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων – συνταξιούχων που έχουν συνταξιοδοτηθεί από ΔΕΚΟ, τράπεζες, δημόσιο, ΜΜΕ, αφού θεσμοθετείται ο νέος κώδικας ενιαίων παροχών που εξομοιώνει προς τα κάτω παροχές τύπου ασθένειας, κυοφορίας, εργατικού ατυχήματος, κηδείας κ.λπ.

Πλασματικά έτη για έχοντες και κατέχοντες

Μια άλλη περικοπή αφορά τα πλασματικά έτη. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει τα πλασματικά έτη που μπορεί κάποιος να εξαγοράσει, από επτά σε πέντε για τον ιδιωτικό τομέα και από δώδεκα σε πέντε για το δημόσιο. Επίσης στο τραπέζι των περικοπών των πλασματικών ετών έχει πέσει και βρίσκεται προ της τελικής απόφασης να περικοπούν κάποιες ή ακόμη και όλες οι δώδεκα κατηγορίες πλασματικών ετών: στρατιωτική θητεία, γονική άδεια ανατροφής, χρόνος τέκνων, επιδότηση ασθένειας, ανεργία ΔΥΠΑ, εκπαιδευτική άδεια (δημόσιο), χρόνος σπουδών, χρόνος κύησης και λοχείας, ημέρες απεργίας, χρόνος μαθητείας, χρόνος πριν από την εγγραφή σε τ. ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ, διαστήματα ανεργίας. Επίσης σχεδιάζεται να απαγορευτεί η αναδρομική αναγνώριση πλασματικού χρόνου για να κατοχυρωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας που ήταν σε ισχύ έως το 2012.

Ολα αυτά γίνονται για έναν και μόνο σκοπό. Να αυξηθούν εμμέσως τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να ελαχιστοποιηθούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, πάλι με παράλληλη έμμεση μείωση του συντάξιμου μισθού. Καθίσταται προφανές ότι όταν δεν μπορείς να εξαγοράσεις επιπλέον δύο χρόνια θα μένεις παραπάνω στην εργασία και δεν θα μπορείς να πάρεις σύνταξη. Με δεδομένο δε ότι τα πλασματικά έτη εισφέρουν στον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού, η πιθανή κατάργηση της δυνατότητας θα μειώνει και τις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Ολα αυτά όμως θα κρυφτούν κάτω από το χαλί που ονομάζεται επέκταση της δυνατότητας σε όλους τους ασφαλισμένους να αγοράζουν πλασματικά έτη μέχρι πέντε χρόνια (μέσα από την κατάργηση των κατηγοριών). Αυτό σημαίνει ότι τα υψηλά μισθολογικά κλιμάκια της αγοράς εργασίας θα μπορούν να εξαγοράζουν έτη και να βγαίνουν ταχύτερα στη σύνταξη!

Διαβάστε επίσης: Τσεκούρι 50% στις συντάξεις χηρείας – Περικοπή σε περίπου 60.000 δικαιούχους

Στον εισαγγελέα 7 στελέχη του ΟΣΕ για διαρροή ηχητικών από τα Τέμπη

Βρετανία: Τα σημεία – κλειδιά των εκλογών – Το come back των Εργατικών, ο Φάρατζ και η Σκωτία

Η επόμενη ημέρα για τη Βρετανία μετά τους Τόρις και τους… Νέους Εργατικούς

Βρετανία: «Η αλλαγή αρχίζει τώρα» – Νέος πρωθυπουργός ο Κιρ Στάρμερ μετά τη σαρωτική νίκη στις εκλογές

Ιδιωτεύουν οι γιατροί του ΕΣΥ με τη βούλα του Άδωνη – Βάζει ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας

Ποιος είναι ο Κιρ Στάρμερ: Ο δικηγόρος που σάρωσε στις εκλογές στη Βρετανία

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter